selectief kweken, komt bijna niet voor bij schildpadden, omdat de meeste schildpadkenmerken co-dominant zijn i.p.v. dominant(dus ze zullen maar gedeeltijk optreden i.p.v. alles of niets) en men wilt inteelt voorkomen. Toch zijn er ook kenmerken die alleen dominant zijn, waarvoor er wel een bloedlijn opgestart kan worden.
eventjes een vorbeeld geven van een dominant-recessief kenmerk(dominant-onderdanig)
ik neem een voorbeeld bij het gespleten hoornplaat bij grieken, die al dan niet voorkomt. we nemen aan dat het gespleten schild dominant is over niet gespleten, daarom geven we gespleten de letter G en niet gespleten de letter g.(let op, dit kenmerk kan verschillen in werkelijke dominantheid)
we nemen dus een ouderpaar waarvan beide ouders het genotype(zoals het in de genen staat = DNA) we zien dat beide ouders Gg kenmerken vertonen. aangezien G dominant is over g, zal er een gespleten schild optreden bij de ouderdieren)
horizontaal de man, verticaal de vrouw
hier laten we de jonkies komen in kleur!
we zien: 1GG, 2Gg en 1gg, wat wil zeggen 1 homozygootheid GG, 2 maal heterozygootheid Gg, 1 maal homozygootheid gg
aangezien G wint van g in de genen en dus ook de uiterlijke kenmerken(fenotype) zal GG en Gg een gespleten schild maken en gg een niet gespleten schild. dit wil zeggen 75% kans op gespleten en 25% kans op niet gespleten.
allemaal goed en wel, maar wat als we van deze generatie een tweede willen maken ?
-als we jonkie GG nemen en we kruisen dat met een andere GG: er ontstaat GG + GG + GG + GG, allemaal homozygoot gespleten schild.
- " " " " " " " " " " " " Gg: er ontstaat GG + Gg + Gg + Gg, dus allemaal gespleten schild
- " " " " " " ....
in totaal zullen de schildpad kruisingen Gg x Gg, Gg x gg en gg x gg jonkies maken met het homozygoot kenmerk gg. alleen die zullen een niet gespleten schild hebben.
het kenmerk zal het moeilijk hebben om te overleven. (let op: dit is waarschijnlijk verschillend van het echte kenmerk gespleten schild, maar komt wel bij andere kenmerken voor)
daarom is er co-dominantheid gekomen: er is geen gg meer nodig om een niet gespleten schild te maken. GG zal nu zeldzamer worden, omdat zowel Gg als gg niet gespleten hoornplaten zal maken. wel zal Gg minder diep ingesneden zijn dan gg.
en aangezien schildpadden zoooveel nakomelingen kunnen krijgen, is het zeker niet simpel om selectief te kruisen. het kost veel tijd, veel werk en is bijna niet haalbaar. selectief kweken word toegepast bij rundvee enzo
ik hoop dat het iets of wat duidelijk is. een hele cursus genetica samenvatten is niet makkelijk