Hey allemaal,
Vorig jaar zijn we begonnen met het houden van waterschildpadjes en wat later griekjes. Deze zitten in het buitenverblijf.
Na wat speur- en zoekwerk wilden we toch wel een wat "grotere" schildpad. Zo kwamen we uit bij de sulcata en de carbonaria. Goed wetend dat we hiervoor binnen enkele jaren wel heel wat ruimte nodig voor gaan hebben, en ook wel een extra centje. Na 2 forums wat uit te pluizen, veel lees- en klikwerk kozen we voor de carbonaria.
Ons terrarium: De afmeting : 120cm x 50cm x 50cm
Achterwand : poster voor een aquarium, bevestigd langs de buitenzijde
De bodembedekking : Hennepvezels (aubiose) (een dikke laag van zo'n 8cm) en langs 1 zijde een beetje pesticide-vrije potgrond. (Deze gaan we binnen enkele tijd vervangen door cocopeat)
De verlichting : 2 TL-lampen en 1 UV-lamp van powersun.
De 2 TL-lampen springen op om 8u30 en gaan weer uit om 21u00
De UV-lamp springt op om 10u30 en gaat weer uit om 19u00
De warmte onder de UV-lamp is +/- 35°C, anders is het 25°C (voor de nacht, de UV-lamp is nu reeds 1u45 uit, we gaan dit nog controleren als ook de TL-lampen uit zijn)
Onder de UV-lamp hebben we een vierkantige blauwe steen gelegd. Behoud deze goed de warmte of zouden we beter een andere nemen? Hij voelde wel een beetje warm aan, maar niet té.
Ook hebben we een vierkantig badje met water staan, waar ze geheel inkunnen. Dit is niet zodiep, zodat ze niet kunnen verdrinken.
Als we eten geven, zetten we een klein schaaltje in de bak. Wat na 1 uur niet op is, zullen we wegnemen (d8 dit gelezen te hebben)
Ook een hygrometer hebben we ons aangeschaft. Deze hebben we eerst getest met een vochtige doek errond te doen en kwamen na een halfuurtje op zo'n 97%. Wetende dat het zo'n 5% kan verschillen. Deze moesten we dus niet opnieuw afstellen.
Eens de bak volledig geinstalleerd was, hebben we ongeveer 1L op een klein stuk bevochtigd. Na enkele tijd nog 1L water erbij, omdat de luchtvochtigheid niet sterk stijgde. Nae enige tijd nog 1L water en nu bekomen we zo'n 65%. We weten dat dit normaal rond de 70% moet zijn. Is dit ook goed? En is het normaal dat we zoveel water nodig hebben? (we begieten een klein stukje hennepvezel, langs de zijde van de potgrond. Het zou niet zo goed zijn naar't schijnt om de potgrond nat te maken => beestjes).
Volgende dagen zullen we 2x daags sproeien.
Onze bak zal nog een beetje aangekleed worden. We denken aan nog een kleiner stukje hout waar ze op kunnen klimmen (als ze dit al doen want het zijn nog kleintjes (nakweek januari 2008). En wat nep-klimop om de lichtinval van de TL-lampen te breken (dit hebben ze liever dachten we) Ook misschien nog een klein bloempotje waar ze kunnen inkruipen, onze griekjes doen dit buiten ook graag.
Sepia denken we er ook nog in te leggen.
Enkele foto's van onze bak: Hier wat foto's van de schildpadden Zoals jullie misschien zien ; op de foto waar de schildpadden op hun rug liggen, is het onderschild van schildpad nummer 3 nogal raar. Dit is ons 'sukkeltje'. Hij was een van de laatste eitjes die uitgekomen is, en zit een beetje 'raar' in zijn schild. Hij houdt zijn hoofdje wat schuin , maar alles komt volgens de verkoper wel goed, dit zal een eve mooi dier worden als de rest, alleen zal hij zijn kopje wat schuin houden.
Heeft iemand hiermee misschien ervaring? (deze hebben we niet zoveel betaald natuurlijk)
Wat me ook wel een beetje ongerust maakt: daarstraks schoof hij in het waterbakje, en hief zijn hoofdje niet onmiddellijk op. Hij houdde het nogal lang onder water, dat ik hem eruit heb gehaald. Maar we kunnen natuurlijk niet de hele dag "babysitten" op dit sukkeltje. Ook als hij op zijn rug viel, kwam hij niet onmiddellijk op zijn pootjes terug. Hoelang kan een schildpad op zijn rug blijven liggen? Ik meende me te herinneren dat schildpadden hieraan kunnen overlijden, als deze te lang op hun rug liggen, klopt dit? En aangezien ze niet zo snel leren... Hopelijk komt het met dit diertje in orde, tips zijn altijd welkom.
Ook van de andere schildpadden is de onderschild nogal zacht, dit is misschien normaal bij jonge schildpadjes (begin januari geboren).
Wat / welke voedingsstoffen versterken de schild?
Ik denk dat het dit zowat was...
Opmerkingen, suggesties, tips zijn steeds van harte welkom.
(zeker voor kleine carbonaria's, van grotere vonden we veel meer terug dan van de kleintjes)We hopen nog steeds bij te leren en onze schildpadjes het allerbeste te geven.