Schildpaddenforum.net

ALGEMEEN FORUM => FOTO S PLAATSEN OP WWW.SCHILDPADDEN.NET? => Topic gestart door: collinke op 2 Februari 2008, 21:31:19



Titel: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: collinke op 2 Februari 2008, 21:31:19
Hey allemaal,

Vorig jaar zijn we begonnen met het houden van waterschildpadjes en wat later griekjes.  Deze zitten in het buitenverblijf.
Na wat speur- en zoekwerk wilden we toch wel een wat "grotere" schildpad.  Zo kwamen we uit bij de sulcata en de carbonaria.  Goed wetend dat we hiervoor binnen enkele jaren wel heel wat ruimte nodig voor gaan hebben, en ook wel een extra centje.  Na 2 forums wat uit te pluizen, veel lees- en klikwerk kozen we voor de carbonaria.

Ons terrarium:

De afmeting :  120cm  x  50cm  x  50cm
Achterwand  :  poster voor een aquarium, bevestigd langs de buitenzijde
De bodembedekking  :  Hennepvezels (aubiose)  (een dikke laag van zo'n 8cm)  en langs 1 zijde een beetje pesticide-vrije potgrond.  (Deze gaan we binnen enkele tijd vervangen door cocopeat)
De verlichting  :  2 TL-lampen en 1 UV-lamp van powersun.
De 2 TL-lampen springen op om 8u30  en gaan weer uit om 21u00
De UV-lamp springt op om 10u30 en gaat weer uit om 19u00
De warmte onder de UV-lamp is +/- 35°C, anders is het 25°C  (voor de nacht, de UV-lamp is nu reeds 1u45 uit, we gaan dit nog controleren als ook de TL-lampen uit zijn)
Onder de UV-lamp hebben we een vierkantige blauwe steen gelegd.  Behoud deze goed de warmte of zouden we beter een andere nemen? Hij voelde wel een beetje warm aan, maar niet té.
Ook hebben we een vierkantig badje met water staan, waar ze geheel inkunnen.  Dit is niet zodiep, zodat ze niet kunnen verdrinken.
Als we eten geven, zetten we een klein schaaltje in de bak.  Wat na 1 uur niet op is, zullen we wegnemen (d8 dit gelezen te hebben)
Ook een hygrometer hebben we ons aangeschaft.  Deze hebben we eerst getest met een vochtige doek errond te doen en kwamen na een halfuurtje op zo'n 97%.  Wetende dat het zo'n 5% kan verschillen.  Deze moesten we dus niet opnieuw afstellen.
Eens de bak volledig geinstalleerd was, hebben we ongeveer 1L op een klein stuk bevochtigd.  Na enkele tijd nog 1L water erbij, omdat de luchtvochtigheid niet sterk stijgde.  Nae enige tijd nog 1L water en nu bekomen we zo'n 65%.  We weten dat dit normaal rond de 70% moet zijn.  Is dit ook goed?  En is het normaal dat we zoveel water nodig hebben?  (we begieten een klein stukje hennepvezel, langs de zijde van de potgrond. Het zou niet zo goed zijn naar't schijnt om de potgrond nat te maken => beestjes). 
Volgende dagen zullen we 2x daags sproeien.
Onze bak zal nog een beetje aangekleed worden. We denken aan nog een kleiner stukje hout waar ze op kunnen klimmen (als ze dit al doen want het zijn nog kleintjes (nakweek januari 2008).  En wat nep-klimop om de lichtinval van de TL-lampen te breken (dit hebben ze liever dachten we)  Ook misschien nog een klein bloempotje waar ze kunnen inkruipen, onze griekjes doen dit buiten ook graag.
Sepia denken we er ook nog in te leggen.

(hfsza)    Enkele foto's van onze bak:     (hfsza)

(http://img112.imageshack.us/img112/6716/img0496rj3.jpg)

(http://img233.imageshack.us/img233/2969/img0498yp1.jpg)

(http://img247.imageshack.us/img247/8920/img0522yy8.jpg)


(hfsza)  Hier wat foto's van de schildpadden (hfsza)

(http://img247.imageshack.us/img247/4550/img0503wq9.jpg)

(http://img178.imageshack.us/img178/9350/img0504vk4.jpg)

(http://img233.imageshack.us/img233/2757/img0507tu0.jpg)

(http://img247.imageshack.us/img247/9636/img0508ts5.jpg)

(http://img247.imageshack.us/img247/1912/img0509hy4.jpg)

(http://img247.imageshack.us/img247/9914/img0510un4.jpg)

(http://img178.imageshack.us/img178/63/img0511ia5.jpg)

(http://img178.imageshack.us/img178/6404/img0515yc6.jpg)

(http://img233.imageshack.us/img233/1700/img0517ax4.jpg)

(http://img247.imageshack.us/img247/7554/img0518mm8.jpg)

(http://img233.imageshack.us/img233/5001/img0519pm1.jpg)

(http://img178.imageshack.us/img178/9530/img0520eq6.jpg)


Zoals jullie misschien zien ; op de foto waar de schildpadden op hun rug liggen, is het onderschild van schildpad nummer 3 nogal raar.  Dit is ons 'sukkeltje'.  Hij was een van de laatste eitjes die uitgekomen is, en zit een beetje 'raar' in zijn schild. Hij houdt zijn hoofdje wat schuin , maar alles komt volgens de verkoper wel goed, dit zal een eve mooi dier worden als de rest, alleen zal hij zijn kopje wat schuin houden. 
Heeft iemand hiermee misschien ervaring? (deze hebben we niet zoveel betaald natuurlijk)
Wat me ook wel een beetje ongerust maakt: daarstraks schoof hij in het waterbakje, en hief zijn hoofdje niet onmiddellijk op.  Hij houdde het nogal lang onder water, dat ik hem eruit heb gehaald.  Maar we kunnen natuurlijk niet de hele dag "babysitten" op dit sukkeltje.  Ook als hij op zijn rug viel, kwam hij niet onmiddellijk op zijn pootjes terug.  Hoelang kan een schildpad op zijn rug blijven liggen?  Ik meende me te herinneren dat schildpadden hieraan kunnen overlijden, als deze te lang op hun rug liggen, klopt dit?  En aangezien ze niet zo snel leren...  Hopelijk komt het met dit diertje in orde, tips zijn altijd welkom.
Ook van de andere schildpadden is de onderschild nogal zacht, dit is misschien normaal bij jonge schildpadjes (begin januari geboren). 
Wat / welke voedingsstoffen versterken de schild?

Ik denk dat het dit zowat was...
Opmerkingen, suggesties, tips zijn steeds van harte welkom.  (zeker voor kleine carbonaria's, van grotere vonden we veel meer terug dan van de kleintjes)
We hopen nog steeds bij te leren en onze schildpadjes het allerbeste te geven. vr((ee


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: kurtlippens op 2 Februari 2008, 22:45:28
Citaat
Zoals jullie misschien zien ; op de foto waar de schildpadden op hun rug liggen, is het onderschild van schildpad nummer 3 nogal raar.  Dit is ons 'sukkeltje'.  Hij was een van de laatste eitjes die uitgekomen is, en zit een beetje 'raar' in zijn schild. Hij houdt zijn hoofdje wat schuin , maar alles komt volgens de verkoper wel goed, dit zal een eve mooi dier worden als de rest, alleen zal hij zijn kopje wat schuin houden.
Het schild zal wellicht nog goed komen, gebeurt wel vaker dat het wat gewelfd is op jonge leeftijd (zie ik soms bij sulcatababy's ook) 
Het schuine kopje schijnt te maken te hebben met wat zwakker zijn, doordat het dier moeite had met uitkomen heeft het te lang in dezelfde positie gelegen in het ei, vandaar de wat schuine kop, dit zal je waarschijnlijk ook blijven zien.
Citaat
Wat me ook wel een beetje ongerust maakt: daarstraks schoof hij in het waterbakje, en hief zijn hoofdje niet onmiddellijk op.  Hij houdde het nogal lang onder water, dat ik hem eruit heb gehaald.  Maar we kunnen natuurlijk niet de hele dag "babysitten" op dit sukkeltje.
Ze kunnen hun kop vrij lang onder water houden hoor, word ook waargenomen bij ''normaal ontwikkelde dieren''
Citaat
  Ook als hij op zijn rug viel, kwam hij niet onmiddellijk op zijn pootjes terug.  Hoelang kan een schildpad op zijn rug blijven liggen?  Ik meende me te herinneren dat schildpadden hieraan kunnen overlijden, als deze te lang op hun rug liggen, klopt dit?  En aangezien ze niet zo snel leren...  Hopelijk komt het met dit diertje in orde, tips zijn altijd welkom.
Hangt vooral af van de temperatuur hoelang ze het redden op hun rug liggend, als het te warm word onder de spots kan het vrij vlug gaan, beste plaats je een steen die wat ''piramidevormig'' is onder de warmtespot, zodat een op zijn rug gedraaid dier van de lamp kan wegschuiven....
Citaat
Ook van de andere schildpadden is de onderschild nogal zacht, dit is misschien normaal bij jonge schildpadjes (begin januari geboren).
Bij jonge dieren tot een jaar is het onderschild nog enigzins indrukbaar, een zacht plastron kan echter ook te maken hebben met inwendige parasieten zoals flagelaten of wormen, bij verminderde activiteit of eetlust is het aangeraden een meststaal binnen te doen bij de dierenarts, zodat eventueel een behandeling kan worden opgestart.
Citaat
Wat / welke voedingsstoffen versterken de schild?
Voor de schild en skeletopbouw is een combinatie van D3 en calcium (calciumlactaat bvb) belangrijk zie hiervoor bij voeding : supplementen. http://schildpaddenforum.net/smf/index.php?topic=460.0
Bij gebruik van UV licht is de behoefte aan D3 aanzienlijk minder.
TIP: gebruik kunststofplanten om het licht wat te breken, carbonaria houd ervan zich enigzins van al te fel licht te onttrekken indien ze daar behoefte aan hebben  ;)


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: gizmo op 3 Februari 2008, 10:53:04
mooie dieren om te zien.
veel plezier er mee.


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: jonas op 3 Februari 2008, 11:06:44
Inderdaad, heel mooie dieren en terra!  szaqw

Mag ik je, net als Kurt, de raad geven om nog wat extra beschuttingsplaatsen te maken d.m.v. (kunst)planten, hout, ...  Kwestie van hun natuurlijke leefomgeving zo goed als mogelijk na te bootsen  xwcds   Mijn Carbonaria's maken praktisch enkel gebruik van die beschutte plaatsen.

Hou ons op de hoogte van hun evolutie!


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: kurtlippens op 3 Februari 2008, 12:45:59
Nuttige link hiervoor  ;) :
http://schildpaddenforum.net/smf/index.php?topic=810.0


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: fred gaal op 3 Februari 2008, 17:54:18
Mooie diertjes.
Toch denk ik dat de kweker ze erg jong heeft meegegeven, de kleinste (sukkeltje)
is hooguit 3 weken oud.
Zelf geef ik de dieren pas na 2 liever nog 3 maanden mee omdat ze nu nog erg stress gevoelig zijn.
Het is raadzaam om ze tot 2 maanden erg vochtig te houden, sukkeltje kun je misschien het beste nog op vochtig keukenrol papier houden dit zorgt er namelijk voor dat het plastron recht trekt anders bestaatde mogelijkheid dat het zo geribbeld blijft.
Bedenk dat ze de eerste tijd bijzonder verstopt leven en nog steeds weinig zullen eten dus maak je niet druk als je ze eerst niet ziet of ziet eten.


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: Barbara op 3 Februari 2008, 20:39:44
Ik heb ook een "sukkeltje"Griekje!Heb haar er gratis bij gekregen omdat ik helemaal voor d'r gevallen was.Ik noemde haar Kneusje maar dat vond mijn man niet leuk.Nu heet ze Prulletje en doet het goed.Ze blijft in groei wel achter bij de anderen maar eet goed en is levendig.Ik denk dus dat het met die van jou ook wel goed komt.

Groetjes Barbara


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: markooij op 3 Februari 2008, 20:52:26
Ligt het nu aan mij of is er nu al een verschil (geslacht) te zien in onderbuik bij de foto waarbij ze alle vier op hun rug liggen?
Rechts lijkt anders dan links.


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: collinke op 3 Februari 2008, 22:39:19
alvast bedankt voor de reacties en tips.  Deze zullen we zeker opvolgen, en de evolutie zullen we ook melden op het forum.  Ze kruipen nog veel weg onder het holletje en in het de hennepvezels, maar laten ze rustig doen, ze moetten immers nog wennen aan hun nieuwe omgeving en willen zeker stress vermijden.
Verdere aankleding van de bak gaan we deze week zeker in orde brengen.

Waar we de 'schildpadjes kochten werd verteld dat het waarschijnlijk om 2mannetjes en 2 vrouwtjes ging.  Het is uiteraard nog zeer vroeg om dit te zeggen, maar dit was toch een zeer sterk gedacht.

Barbara, toch ""leuk"" dat we niet de enige zijn met zo'n kreupel ventje  ;) dit beestje verdient even veel liefde en aandacht dan al de andere vonden we.  Ons sukkeltje hebben we intussen PLIEKY (is een wezentje van de film lilo & stitch, ook met zo'n raar gevormd hoofd) genoemd, en houden we sterk in de gaten.  Deze was vandaag weer 2 maal op zijn zijde gevallen, maar vader van vriend heeft deze weer rechtgezet.  Gelukkig is deze man steeds thuis en zal hier wat toezicht op willen doen.  Nadat hij uit het badje kwam, kwam er wat vocht uit zijn neusje.  Nujah, 1 neusgatje.  Ik ga dit ook sterk opvolgen, of dit ook op andere momenten zo is => snot of enkel water door het badje??
Ook bij het eten heeft dit diertje fameus moeilijkheden, de anderen happen stevig stukken uit het voedsel, deze krijgt er maar geen klein stukje uit.  eventjes wat 'gevoederd' en toch maar zelf wat zijn plan laten trekken.  Het eten blijft wat vooraan in het bekje, en blijft maar happen om het te kunnen wegslikken precies. 
Ook zie ik maar 1 groter neusgatje, ofwel is het andere veel kleiner dat ik het moeilijk zie, ofwel is er geen tweede, ofwel zit dit dicht?
Morgen ga ik dit nog eens goed observeren.  Mijn gemoed spreekt me wat aan om naar de DA te rijden.. Wil zowat een zekerheid krijgen dat het wel in orde komt, of het niets ernstig is door een DA, maar mss ben ik te ongerust ?

Wat denken jullie? 


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: Barbara op 3 Februari 2008, 23:00:44
De twee grote schildpadjes houden echt van scheuren.Ik zorg dat Prulletje haar kans krijgt en dan zit ze wel een uur met kleine hapjes te mummelen en alles gaat toch naar binnen.Gisteren lagen de 2 dikkerds onder de lamp en ze wou erbij.Nou dan bijt je toch gewoon in hun poten tot ze opzij gaan!Vandaag gingen ze niet opzij.Nog geen man over boord,dan ga je gewoon boven op ze zitten,twee pootjes op de 1 en twee pootjes op de ander.word wat lastig als er 1 gaat lopen.

groetjes Barbara

Ps,ik vind jullie tera heel mooi,ik ga ook een grotere maken.


Titel: UPDATE
Bericht door: collinke op 8 Februari 2008, 21:43:27
Eventjes een update.

Vandaag zijn we met ons kreupeltje naar de DA in Nijlen geweest omdat we toch wat zelerheid wilden.  Aangezien er ook wat belletjes uit zijn neusje kwamen...  Zijn 1ne oogje heeft idd wel 2 ooglidjes maar dit oogje zal waarschijnlijk nooit opengaan.  voor de rest is het een fit en actief beestje, en normaal komt hij er wel door.  We hebben ook een klein flesje antibiotica meegekregen, waarvan we gedurende een 8-tal dage 3x per dag 1 druppeltje van moeten toedienen aan hem.  Ook gaf hij ons de raad (omdat het soms wat moeilijk gaat met eten) het eens te proberen met een 'papje'.  Alle groentjes wat fijnhakken, en hier een klein stukje tomaat over pletten, zodat dit een "brei" word, en zo eens proberen.  Later als alles wat aangesterkt is zal hij zonder probleem zelfstandig kunnen eten. 
Met onze andere kleintjes is het ook prilma in orde.  We zien ze wat meer, en lopen al wat actiever rond.  Ook het golliwoog plantje is erg in trek.  Hier werd onmiddellijk van gesmuld.   De luchtvochtigheid kunnen we nu ook veel makkelijker op 70-80 houden.  en ook de temperatuur in het terrarium is ok.
Er hangen nu al wat meer plantjes in, en wat hout, maar er komen er misschien nog wel enkele bij.

Ook hebben we onze kleintjes eens gemeten met een caliper (of hoe het ook mag noemen) en gewogen.

Plikly (ons misvormd ventje)       5,5 Cm          41 Gram
Toulouse                                  6,2 Cm          53 Gram
Stitch                                       6,7 Cm          63 Gram
Gimeni Turtle                            6,2 Cm          52 Gram

wat denken jullie van de gewichten ??



hier nog enkele  (hfsza)


in het badje
(http://img409.imageshack.us/img409/4397/img0554bc6.jpg)

(http://img153.imageshack.us/img153/6186/img0557an8.jpg)

kleine verandering bak
(http://img409.imageshack.us/img409/9849/img0558pg6.jpg)

(http://img137.imageshack.us/img137/913/img0559zb8.jpg)

zicht langs de zijkant
(http://img153.imageshack.us/img153/5870/img0560bh0.jpg)

(http://img409.imageshack.us/img409/8483/img0561fh6.jpg)

buikje vullen
(http://img153.imageshack.us/img153/5937/img0562mp5.jpg)

(http://img153.imageshack.us/img153/2164/img0563vb3.jpg)

(http://img137.imageshack.us/img137/9852/img0564pf7.jpg)

(http://img153.imageshack.us/img153/4383/img0565wn0.jpg)

kennismaking met het golliwoog-plantje
(http://img409.imageshack.us/img409/2326/img0568zy4.jpg)

(http://img137.imageshack.us/img137/3816/img0569am7.jpg)


(http://img137.imageshack.us/img137/8295/img0572cg7.jpg)

(http://img409.imageshack.us/img409/3892/img0573yr1.jpg)

(http://img137.imageshack.us/img137/2193/img0574mt8.jpg)


Titel: Re: onze carbonaria's + terrarium
Bericht door: Barbara op 8 Februari 2008, 22:14:03
Ontzettend mooi geworden zo met die planten.Voor jullie zelf toch ook veel leuker om naar te kijken.
Jullie schildpadjes zijn echt heel mooi.Ik heb Baby-Agrob in poedervorm misschien kun je daar ook een papje van maken.Of door z'n papje roeren.Het is gezond en houden zijn darmpjes in werking.