Titel: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 09:16:42 De laatste tijd kom ik steeds vaker berichten tegen dat men voor juveniel schildpadden uit het oostelijk deel van Noord Amerika en zuidelijk Canada een watertemperatuur van 28gr. Celsius dag en nacht aanbeveelt.
Naar mijn mening nemen we hier risico's die we nog niet kunnen overzien, door deze hoge temperatuur bewerkstellen we dat ook de spijsvertering 24uur per dag werkt en daardoor een versnelde groei van de schildpadden krijgen met alle mogelijke gevolgen vandien. Sommige soorten schildpadden leven in plassen waar de temperatuur op een dag inderdaad tot 28gr. Celsius kan oplopen maar zullen in de loop van de nacht weer dalen zodat de spijsvertering weer stopt. Bij landschildpadden is het bekend dat een snelle groei nadelig kan zijn voor het dier, sommige moeten zelfs een winterslaap houden voor hun welzijn. Hoe zit dit bij waterschildpadden? Is er iets bekend wat voor nadelige gevolgen een dergelijke versnelde groei kan hebben? Is het niet beter om de verwarming 's nachts uit te schakelen? Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: markooij op 6 September 2009, 09:25:26 Hier twee druppels en ze hebben geen verwarming.Althans een spot alleen op het eiland.
Worden gehouden op kamer temp wat tot nu toe prima gaat en aangeraden wordt. Bultgroei kunnen waterschildpadden niet krijgen toch? Vroegtijdig volwassen en te vroeg voor nakweek kunnen zorgen waardoor er roofbouw op het dier gepleegd wordt en hierdoor minder oud wordt? Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Barbara op 6 September 2009, 11:16:30 Hier mijn Roodwangen gewoon op kamer temperatuur. "s winters dan. Overdag 20 graden en 's nacht 17 graden.Als de baby Chrysemys komen is mij gezegd dat het water 25 graden moet zijn.
Bultgroei bij waterschildpadden heb ik niet zo gezien zoals bij landschildpadden dit natuurlijk ook omdat waterschildpadden vervellen.Wel deuken en vergroeiingen. Ik heb alleen opvangschildpadden.Toen Rouge hier kwam was ze 2 jaar en 7 cm. Ze is bij mij gewoon zonder verwarming in de bak gekomen en de hele zomer buiten maar ze is enorm gegroeid. Ze is nu 2x zo groot.Ik denk dat snelle groei meer komt door te veel voeding dan door verwarming.Oke je zou kunnen zeggen dat als de spijsvertering doorgaat ze ook meer eten.Als ze dan bij mensen zitten die het goed bedoelen en wel een verwarming hebben en maar garnaaltjes voeren, je vergroeide dieren krijgt.Week schild enz. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: annieka op 6 September 2009, 12:03:27 Hier zit alles onverwarmt, behalve de nakweekjes van dit jaar.
Ik heb alle schildpadden in een kamer zitten. De temperatuur in de kamer is afhankelijk van het seizoen. In de zomer worden er overdag temperaturen van max 30 graden bereikt en in de winter daalt het tot 15 graden. Nu is het zo'n 25 graden in de kamer en 's nachts koelt het er enkele graden af. Ik heb met zo'n kamer dus de mazzel dat de temperatuur geleidelijk stijgt en daalt met de seizoenen en tussen de dag en nacht. Om de dieren seizoenen te laten meemaken hoef ik dus alleen de lichturen aan te passen. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Hansm op 6 September 2009, 12:12:16 Opzich leven de kleintjes in de natuur in de kleine of ondiepe gedeelte van het water wat snel opwarmt door de zon, 25 graden lijkt mij prima.
Als je een redelijke maat bak hebt en bv links de themostaat/verwarming hebt hangen en op 25 graden stelt is het rechts al enkele graden koeler zodat ze zelf ook kunnen kiezen bij welke temp. ze willen zitten. Bovendien gaat snachts de warmte lamp van het eiland uit en wordt het automatisch weer koeler. En inderdaad als de schildpad zo boven de 10 cm is het beter de verwarming weg te halen en alleen een goede warmteplek aantebieden op een eiland. Begint dan ook tijd te worden voor een periode van winterrust/slaap. Denk dat de combinatie teveel en tevaak eten en te warm water wel een probleem is, maar opzich niet een nieuw probleem meestal het bekende verkeerde dierenwinkel-advies wat opgevolgd wordt. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 12:34:11 Ik denk dat snelle groei meer komt door te veel voeding dan door verwarming.Oke je zou kunnen zeggen dat als de spijsvertering doorgaat ze ook meer eten.Als ze dan bij mensen zitten die het goed bedoelen en wel een verwarming hebben en maar garnaaltjes voeren, je vergroeide dieren krijgt.Week schild enz. Een schildpad is een koudbloedig dier die voor de spijsvertering warmte nodig heeft, zodra het koud is zal een schildpad niet eten en kan dus ook niet teveel aan eten binnen krijgen. En ook met de juiste voeding zal de schildpad snel groeien, veel sneller dat de soortgenoten in de natuur. Ik lees de laatste tijd steeds vaker berichten van Trachemys soorten die al met 3 / 4 jaar 18cm. groot zijn en eieren leggen. Dit kan naar mijn mening niet gezond zijn. Als je een redelijke maat bak hebt en bv links de themostaat/verwarming hebt hangen en op 25 graden stelt is het rechts al enkele graden koeler zodat ze zelf ook kunnen kiezen bij welke temp. ze willen zitten. Bovendien gaat snachts de warmte lamp van het eiland uit en wordt het automatisch weer koeler. En inderdaad als de schildpad zo boven de 10 cm is het beter de verwarming weg te halen en alleen een goede warmteplek aantebieden op een eiland. Nee hoor, de thermostaat / verwarming blijft het water warm houden, dus als die afgesteld staat op 25gr. blijft het water 24uur lang 25gr., betekent dus dat de spijsvertering geen rust krijgt. Citaat een nieuw probleem meestal het bekende verkeerde dierenwinkel-advies wat opgevolgd wordt. Lees toch steeds vaker dat de kwekers zelf zeggen om het zo te doen. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Hansm op 6 September 2009, 12:42:15 Nou niet echt hoor als je aan 1 kant de waterverwarming hebt hangen en de bak is voldoende groot is de andere kant enkele graden koeler,
kun je gewoon nameten dan weet je dat. In iedergeval heel simpel te bereiken zodat ze zelf een beetje kunnen kiezen bij welke temp ze willen zitten. Kan er verder niet zoveel mee dat volgens jouw "'kwekers"" dit aanraden ik lees het hier in iedergeval nooit. Mischien is het handiger waar het geschreven wordt om te vragen waarom ze zulke hoge temp aanraden, denk niet dat veel mensen hier voor 28 graden zijn van watertemperatuur bij gezonde diertjes. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 13:03:48 Ik denk dat je hiermee mijn post voor ogen had vanwege onze nieuwe druppelschildpad.
Heb naar aanleiding van jouw post al een bericht gezonden aan de kweker of dit een dag en nacht temperatuur van het water is. Mocht dit niet zo ijn (de 28 graden) dan gaat deze ook op een tijdschakelaar. Heb nog niets vernomen van de kweker. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 13:19:08 Nou niet echt hoor als je aan 1 kant de waterverwarming hebt hangen en de bak is voldoende groot is de andere kant enkele graden koeler, kun je gewoon nameten dan weet je dat. Heb het vaak genoeg gedaan in een bak van 2,5m, één zijde 22gr. andere zijde 21gr.. @remikiso Is de zogenaamde druppel Sonja Ik pleit al veel langer voor een afwisseling in temperaturen overdag en 's nachts juist vanwege de vragen die ik krijg over de groei van schildpadden en telkens blijkt dat bij grote jonge schildpadden de watertemperatuur vrij hoog was en er geen vetuitstulpingen waren bij de achterpoten. Al jaren pleit ik er voor om de temperaturen aan te passen aan de omgeving waar ze vandaan komen. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 13:24:08 Dat is dan een mooi streven Theo, maar nogmaals was en is dit de temperatuur die ik van de kweker mee heb gekregen.
En als hij denkt dat dit de juiste temperatuur is dan pas ik mij aan. Hij zal het wel weten want uiteindelijk is het ook zijn nakweek. Bij hem zitten ze ook op die temperatuur. Mocht ik een antwoord krijgen dan laat ik het jullie ook weten. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Hansm op 6 September 2009, 13:31:19 Je zou dezelfde vraag ook even aan Ruben kunnen emailen hij heeft veel ervaring met jouw soort,
persoonlijk vindt ik 28 graden ook tehoog en zie liever 24-25 graden bij de hele kleintjes, mits er natuurlijk een goede warmte op eiland is. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 13:34:10 Hij gaf mij het advies om ze te houden bij 28 graden.
Ik wacht zijn antwoord even af alvorens maatregelen te nemen. Denk dat hij vandaag wel terug zal mailen. En anders bel ik hem vanavond even op. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Hansm op 6 September 2009, 13:36:39 Dan heb je gelijk om zijn advies te volgen, hij heeft genoeg ervaring en zijn dieren groeien mooi en goed op.
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 13:41:38 Uiteraard weet ik niet of hij gelijk heeft, maar zoveel mensen zoveel verschillende meningen is mijn ervaring al wel.
Er zijn ook mensen die helemaal geen verwarming hebben. Deze zitten gewoon op kamertemperatuur. Zoals gezegd weet ik niet of hij gelijk heeft maar het was wel zijn advies. Bij hem zitten de dieren (nakweek) ook bij deze temperatuur. Het klinkt ook wel logisch wat Theo zegt dat ze ook een andere nachttemperatuur moeten hebben maar ik wacht nog even af. Het is nog geen avond. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 14:05:18 Het is zeker geen verwijt naar jou toe en ook is de bedoeling niet om te zeggen dat de kweker fout bezig is, hij heeft de meeste ervaring en geeft advies naar zijn beste weten.
Echter blijf ik met de vraag zitten van wat is het gevaar voor de toekomst al de dieren te snel groot worden. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 14:09:58 Ik denk dat dit niet zozeer te maken heeft met de watertemperatuur. Volgens mij is dit een kwestie van overmatig voedsel geven.
Heb het dier nu pas 24 uur maar merk wel dat je hem eten kan blijven geven. En dat is dan denk ik wel funest voor het dier. Zoals jij zegt dat de watertemperatuur het ritme van de spijsvertering aan geeft zou dit dan misschien wel kunnen kloppen. Maar de spijsvertering kan dan wel werken maar geen eten geven. Zijn advies was ook om om de dag eten te geven. Dit heb ik nu even niet gedaan omdat ik eerst wou zien of het inderdaad wel at. En dat heeft hij gedaan. Dus vanaf heden om de dag eten. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 14:20:06 Bij overmatig voedsel geven krijgt men uitstulpingen bij de achterpoten.
Bij het houden op een hogere temperatuur en om de dag voeren blijft een schildpad honger houden wat weer stress geeft dus ook niet goed is voor het welzijn. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: kurtlippens op 6 September 2009, 14:30:28 http://www.turtle.be/forum/viewtopic.php?t=3918&highlight=clemmys+guttata
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 14:35:42 Dank je wel Kurt. Ga mij wederom inlezen.
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: kurtlippens op 6 September 2009, 14:41:20 http://members.chello.nl/m.schouten53/verblijf1.htm
Site van Marc en Manon, deze hebben recent ook nakweek. 28°C lijkt me eerlijk gezegd heel hoog voor deze soort (verspreidingsgebied), maar zou het advies van Ruben of kweker opvolgen... Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: kurtlippens op 6 September 2009, 16:06:36 Bij het houden op een hogere temperatuur en om de dag voeren blijft een schildpad honger houden wat weer stress geeft dus ook niet goed is voor het welzijn. Spijkers met koppen xwcdsIk sluit me ook aan bij de methode/manier van Annieka, hier worden de dieren ook zo gehouden. Seizoenen....iets wat vaak vergeten word. Clemmys guttata houd ook een winterrust, volgens mij toch noodzakelijk voor hun welzijn op termijn.... Met enige voorzichtigheid kan ik zeggen dat geen enkele bron vindbaar is die dergelijk hoge temperaturen vermeld, ook niet voor hatchlings.... De vermelding in "Turtles of the World" dat ERNST copulatie's heeft waargenomen bij temperaturen van 8 a 9 °C geeft te denken. Ikzelf zou zelfs overwegen deze dieren buiten te houden tijdens de zomer moest ik ze in bezit hebben...maar zie dit niet als advies want ik heb er geen ervaring mee, het houden in gevangenschap kan afwijkend zijn, het verspreidinggebied is vrij uitgestrekt maar zeker niet zo warm....kamertemperatuur volstaat denk ik... Zover ik gezien heb gebruikt Ruben ook geen waterverwarming, maar die kan ook ingebouwd zijn in het filter, dus ik laat het aan hem over :D Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 16:58:16 Vandaag nog even bij de kweker geweest. Gevraagd wat de temperatuur moet zijn. Hij heeft ze zitten bij 28 graden en dan 24 uur per dag.
Wel iedere dag voeren. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 17:26:55 http://members.chello.nl/m.schouten53/verblijf1.htm Site van Marc en Manon, deze hebben recent ook nakweek. 28°C lijkt me eerlijk gezegd heel hoog voor deze soort (verspreidingsgebied), maar zou het advies van Ruben of kweker opvolgen... Staat helaas niet bij hoe ik contact kan maken met ze. Want ik heb nog vele vragen. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: kurtlippens op 6 September 2009, 17:31:34 http://members.chello.nl/m.schouten53/verblijf1.htm Site van Marc en Manon, deze hebben recent ook nakweek. 28°C lijkt me eerlijk gezegd heel hoog voor deze soort (verspreidingsgebied), maar zou het advies van Ruben of kweker opvolgen... Staat helaas niet bij hoe ik contact kan maken met ze. Want ik heb nog vele vragen. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 17:34:50 Dank je wel Kurt.
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 18:15:12 Heb ze een mail gezonden. Nogmaals dank Kurt.
Misschien kan ik ook nog eens bij ze kijken. Zien doet toch meer dan zeggen of van plaatjes c.q. foto's. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 19:15:24 Bij het houden op een hogere temperatuur en om de dag voeren blijft een schildpad honger houden wat weer stress geeft dus ook niet goed is voor het welzijn. Spijkers met koppen xwcdsIk sluit me ook aan bij de methode/manier van Annieka, hier worden de dieren ook zo gehouden. Seizoenen....iets wat vaak vergeten word. Ook ik vind dat een goede manier van schildpadden houden. Weet enkel dat er steeds meer afwijkingen komen en iedereen weer zijn eigen weg kiest zonder een goede achtergrond. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 19:48:15 Voel mij niet aangesproken Theo, maar de laatste zin????
Ik kies niet mijn eigen weg maar de weg van de kweker. Dus als mijn informatie niet juist is dan heb ik dit van de kweker. Misschien onnodig om te zeggen maar het is dus zijn nakweek. Zal hij het dan verkeerd doen? En zoals ik ook al eerder zei, zoveel mensen zoveel smaken en zoveel verschillende meningen. Beetje jammer maar ja, het schijnt niet anders te zijn. Het is vaak spijkers met koppen maar zo nu en dan ook wel eens spijkers op laag water zoeken. Nogmaals ben ik mij ook het inlezen en heb iemand gemaild die ook nakweek zou hebben. Tot die tijd blijven de dieren in 28 graden zitten zoals de kweker mij had gezegd. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 20:11:14 Voel mij niet aangesproken Theo, maar de laatste zin???? Ik kies niet mijn eigen weg maar de weg van de kweker. ^^yu Ho Sonja. Bedoel juist jou niet, jij doet wat andere jou aangeven. Ik heb het over het algemeen, een geelwang van vier jaar en 18cm. groot is niet normaal en zeker niet als ze ook al eieren legt. Ik wil juist met de discussie voorkomen dat er nog meer misvormde schildpadden in geleverd worden bij opvangadressen omdat een kweker of winkelier verkeerde informatie heeft gegeven. Jou kennende weet ik dat jij de schildpadden de beste verzorging zult geven die je kunt geven echter op het moment dat er ergens een fout ingeslopen komt door een verkeerd advies zou ik dat ontzettend jammer vinden. Het is niet voor niets dat een aantal mensen waaronder ook Kurt er voor pleiten om bij verkoop van de dieren richtlijnen die opgesteld zijn of goedgekeurd door het NBSV mee te geven, bij mij gaat geen dier de deur uit zonder dat de nieuwe houders van de dieren getekend hebben voor ontvangst van de huisvestings richtlijnen. Overigens is Manon ook als lid ingeschreven op jou forum. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 6 September 2009, 20:14:18 Ik dacht dat de discussie ging over verwarming.
En nogmaals voel ik mij ook helemaal niet aangesproken zie mijn vorige posten. Zo nu en dan weet ik van mijzelf dat ik best wel eigenwijs kan zijn maar niet als het over mijn dieren gaat. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 6 September 2009, 20:47:17 Ik dacht dat de discussie ging over verwarming. Inderdaad met de daar aan verbonden snelle groei, wat naar mijn mening ook een misvorming is of de stress die het oplevert. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: kurtlippens op 6 September 2009, 22:07:56 Inderdaad met de daar aan verbonden snelle groei, wat naar mijn mening ook een misvorming is of de stress die het oplevert. Het klop zeer zeker dat continue hoge temperatuur oorzaak is van fysiologische stress, daar werd uitvoerig op ingegaan door Prof F . Pasmans tijdens de lessenreeksen gegeven op de hogeschool in ST Niklaas recent , zie ook hier: http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,6254.msg77840.html#msg77840Geleidelijke afkoeling tijdens de nacht is eigenlijk een must... Als de temperatuur hoog is draait de stofwisseling op volle toeren en willen de dieren idd veel meer eten dan goed voor ze is....is de voeding niet voorhanden dan brengt dit stress teweeg. Er moet net als in de vrije natuur niet alleen een nachtelijke afkoeling zijn, maar ook een seizoensgebonden temperatuur fluctuatie . Neem als voorbeeld de Testudo boettgeri die momenteel buiten verblijven, deze hebben deze week slechts een 30% van de gebruikelijke hoeveelheid aan voeding opgenomen door de lagere temperaturen, te vergelijken met de tragere stofwisseling die ze ook in de vrije natuur kennen bij minder goed weer en er eveneens voor zorgt dat de dieren mooier opgroeien. Deze mogelijkheden moeten ook in binnenskamers opgestelde terraria nagebootst kunnen worden. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: kurtlippens op 6 September 2009, 22:14:23 Het is niet voor niets dat een aantal mensen waaronder ook Kurt er voor pleiten om bij verkoop van de dieren richtlijnen die opgesteld zijn of goedgekeurd door het NBSV mee te geven, bij mij gaat geen dier de deur uit zonder dat de nieuwe houders van de dieren getekend hebben voor ontvangst van de huisvestings richtlijnen. Beter dan niks in elk geval maar zelf ben ik geen grote caresheet fanaat....Een caresheet is slechts 1 visie die ook nog eens aan verandering onderhevig is, als ik de caresheets terug lees die ik 6 jaar terug meegaf bij Centrochelys sulcata hatchlings kruip ik zowat onder tafel van schaamte. Daar ze vaak als enige houvast gebruikt werden was ik genoodzaakt al die mensen terug te contacteren. Er is intussen veel veranderd, "op maat gemaakte" info bestaat volgens mij gewoon niet...om die reden ook geen caresheet meer. Een goede kweker of houder staat ook open voor andere visie's en (mogelijke) verbeteringen, ondanks hier 396 sulcatahatchlings geboren zijn en ruim 200 andere schildpadden in diverse soorten leer ik nog veel bij en weet ik alles behalve alles over de soorten die ikzelf hou.... Vaak word de fout gemaakt geen of onvoldoende rekening te houden met de soort (soortafgankelijke info), bij elke soort hoort eigenlijk een boek, daar kan een caresheet weinig tegenin brengen....zelfs dan nog moet men voortdurend "herbronnen" Dit boek kan als richtlijn gebruikt worden (sorry voor offtopic): http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,2870.0.html Een bundeling van ervaringen van diverse houders en kwekers, aangevuld met wetenschappelijk werk, klimaattabellen enz.... Het boek kopen is 1, het ook lezen is 2 xwcds Ondanks andere beweringen komt echte ervaring er pas met de jaren naar mijn mening, liefst dan nog een decennium of meer...en dan nog is je opgebouwde manier van houden/kweken... aan discussie onderhevig waar je moet voor openstaan. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 7 September 2009, 06:25:50 Inderdaad met de daar aan verbonden snelle groei, wat naar mijn mening ook een misvorming is of de stress die het oplevert. Het klop zeer zeker dat continue hoge temperatuur oorzaak is van fysiologische stress, daar werd uitvoerig op ingegaan door Prof F . Pasmans tijdens de lessenreeksen gegeven op de hogeschool in ST Niklaas recent , zie ook hier: http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,6254.msg77840.html#msg77840Blij dat mijn stelling ook wetenschappelijk is bevestigd. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 7 September 2009, 07:44:43 Vooralsnog hou ik mij vast aan het advies van de kweker.
24 uur 28 graden en iedere dag voeding. Zijn ouderdieren zullen ook kouder zitten maar voor jonge dieren was zijn advies 28 graden. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: marion op 7 September 2009, 12:10:05 24 uur per dag Sonja? En tot welke leeftijd doet hij dit dan?
Is er in het land van herkomst ook geen nachtelijke afkoeling? Niet om de mening van de kweker onderuit te halen hoor, maar normaal gesproken heb je s'nachts toch een afkoeling? Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 7 September 2009, 13:12:34 Bij jonge dieren laat hij ze zitten bij 28 graden. En natuurlijk is er in de natuur een nachtelijke afkoeling.
Daar zullen ze dan ook mee te maken krijgen. Tot welke leeftijd weet ik nog niet, daar moet ik hem ook nog even over mailen. Ik verwacht ook nog van iemand anders een mail terug maar die heb ik nog niet ontvangen. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: markooij op 7 September 2009, 14:50:57 Hier was het water vanmorgen toen ik thuis kwam 19 graden en de dieren waren actief en bedelden om voedsel.
Waar ze vandaan komen is nachtelijke afkoeling maar ja als dit ook werkt waarom niet? Winterslaap is ook niet nodig tenzij je er mee wil gaan kweken vertelde een andere kweker maar betwijfel of de desbtreffende kweker waar wij onze druppel vandaan hebben dit ook doet. Mocht je hem nog eens spreken Sonja toevallig zou je hem dit ook willen vragen? Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 7 September 2009, 17:56:09 Dat klopt Martijn. Als je er niet mee gaat kweken hoef je ze geen winterslaap te geven.
Dat was ook wat hij tegen mij zei. Maar ik denk niet dat goed is voor het dier zelf ook al kweek je er niet mee. Hij heeft dan wel het advies gegeven om ze over een jaartje of 3 een winterslaapje te geven. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Hansm op 7 September 2009, 18:07:51 Nee ik geef Sonja gelijk, is een beetje verkoop praatje als je niet kweekt geen winterslaap/winterrust.
Als dieren in de natuur winterslaap/winterrust doen hebben ze ook behoefte in gevangenschap daaraan, daar zijn ze gewoon op ingesteld Noem het instinct, behoefte of ingebouwde klok, ik vindt dat je ze dat niet mag onthouden. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 8 September 2009, 07:50:34 Gisteren een PB wisseling gehad met HansM.
Dank je wel voor je geduld. De temperatuur terug gebracht naar 25 graden en voorlopig even een deksel er overheen geplaatst. Moet deze even uit gaan zagen. Snap nu ook wat het probleem is met een eventuele longontsteking en hoe ze die op kunnen lopen. De temperatuur van het water is dus nu 25 graden en op het eiland met de spot 32 graden. Zal Ruben ook nog even een mail sturen. Nogmaals dank Hans!!! Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: theo op 8 September 2009, 08:07:32 Ben blij dat het eerste resultaat bereikt is.
Maar nu bij de geelwangen / buiken. Nog steeds lees ik in adviezen van "kenners" dat deze ook gehouden dienen te worden bij een watertemperatuur van tenminste 24gr., een enkeling schrijft er zelfs bij dat dit moet tot de schildpadden minsten 10cm groot moeten zijn voordat de temperatuur naar beneden mag. Wat is jullie mening hierover? Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Hansm op 8 September 2009, 09:51:52 Graag gedaan Sonja saz saz
Ja hoor dat vindt ik ook het beste de kleintjes bij watertemperatuur van 23 tot 25 graden, en als ze groter worden (10 cm lijkt mij inderdaad wel zo ongeveer oke) kan dit afgebouwd worden en kan de waterverwarming eruit en verder bij kamer temperatuur, bij beide natuurlijk wel heel belangrijk een goed en warm zoneiland tussen 30-35 graden, en vanaf dat waterverwarming uitkan in de zomer liefst buiten in vijver. Weet niet zo goed waar je heen wil Theo, dit is algemeen gebruikelijk bij geelwangen/geelbuiken en co. Mischien kun je wat duidelijker uitleggen wat je bedoeld, weet ook niet welk resultaat je bereikt hebt ook hou ik niet van de manier waarop je kenners of kwekers over 1 kam scheert, dit kun je denk ik voorkomen door te reageren waneer je dit soort adviezen leest rechtstreeks bij die persoon die het schrijft. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 8 September 2009, 10:55:55 Even een overzicht van het aquarium met het deksel.
Deze moet nog worden verzaagd en zo. Moet een ruimte komen voor het spotje, en wil nog kijken voor een UV lamp in de vorm van een TL buis. Deze kan dan ook in de kap worden gemonteerd. (http://i125.photobucket.com/albums/p43/remikiso_album/IMG_2220.jpg) Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: markooij op 8 September 2009, 11:02:34 Ziet er goed uit szaqw
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 8 September 2009, 11:05:30 Met het filter gaat het ook goed. Helaas een tweetal kardinaalvisjes al overleden en deze zaten niet vast geplakt aan de invoer van de pomp.
De schildpadden (heb er nu tijdelijk nog even twee) kunnen ook gewoon langs de invoer zwemmen en soms houden ze zich ook vast aan het filter. Geen probleem in ieder geval. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: marion op 8 September 2009, 11:38:28 Dat is idd mooi zo sonja. Misschien kun je de arcadia nemen. Die kun je horizontaal hangen en hij heeft een goede UVb afgifte.
Het is altijd in het begin even uittesten en proberen maar het lukt nu toch al goed! Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: FromHolland op 8 September 2009, 12:05:02 Niet om alle (goede) adviezen hierboven tegen te spreken maar bij deze wil ik alleen de manier delen waarop ik druppelschildpadden houd:
De druppelschildpadden (volwassen en jong) die ik heb houd ik gewoon in onverwarmd water (kamertemperatuur 22 graden) met een halogeen spotje erboven en ook zonder afdekplaat boven het aquarium. Het beste kun je dan wel van de halogeen spot het beschermglas verwijderen om UV stralen ongefilterd door te laten. Gaat prima! xwcds Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: markooij op 8 September 2009, 12:14:27 Welke halogeen spot gebruik je en om welk glas gaat het wat je moet verwijderen?
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: Hansm op 8 September 2009, 12:19:33 Of je water bij druppelschildpadden nu moet verwarmen of niet wil ik maar even in het midden laten, denk dat Sonja daarwel uitkomt met advies van Ruben.
Een belangrijk punt bij waterschildpadden is dat ze niet koudere lucht mogen inademen dan hun lichaams temperatuur (die vrij gelijk aan watertemperatuur is) Verwarm je een bak niet dan is de luchttemperatuur die ingeademd wordt warmer als hun lichaams temperatuur/watertemperatuur. (zoals Renie en Martijn doen njukl) Verwarm je een bak wel dan is de kans groot dat de lucht die ingeademd wordt kouder is dan de lichaams/water temperatuur. Dit kun je oplossen met een kap op je bak, dat is eigenlijk naast verdamping van het water de hoofdreden waarom een kap aangeraden wordt. (zoals Sonja nu doet njukl) Beide methode zijn dus goed als er maar geen koudere lucht ingeademd wordt door de waterschildpad. Wordt er koudere lucht ingeademd door een waterschildpad dan is de kans groot dat ze verkouden worden en dit overgaat in een longonsteking, daarom wordt verkouden/longontsteking zo vaak gezien bij mensen die beginnen met een waterschildpad het water wel verwarmen maar geen kap gebruiken. In de natuur warmt de zon het water op, resultaat lucht temperatuur is altijd hoger in natuur dan water temperatuur. Wat weer zorgt dat altijd in de natuur de waterschildpad hogere temp lucht inademt dan het water/lichaamstemperatuur. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: remikiso op 8 September 2009, 12:27:33 Ik heb Ruben al een mail gezonden. Uiteraard zal ik zijn adviezen op gaan volgen.
Wist niet dat een halogeenspot ook UV gaf? Is dit dan een speciaal halogeenspotje? Maar goed even relativeren. Als je water temperatuur 19 graden is dan is het in de woonkamer zo een graad of 21 dus 2 graden hoger. Schildpad ademt dan geen koude lucht in. Watertemperatuur 25 graden (via verwarming) dan een overkapping om er voor te zorgen dat de luchttemperatuur ook 25 graden is of zelfs hoger. Ben ook wel benieuwd naar het halogeenspotje, welk merk en welke sterkte? En inderdaad wat je bedoeld met het beschermglas eraf halen. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: FromHolland op 8 September 2009, 13:18:03 Ik gebruik dergelijke halogeen lampen (met E14 fitting, merk Philips of Osram):
http://www.verlichtingbestellen.nl/beheer/images/max/020707_13334010196.jpg Hiervan moet het voorste glasplaatje verwijderd worden. Dan houd je gewoon een halogeen lampje over die ook UV straling produceerd. Let maar eens op halogeen bureaulampen als deze: http://www.overtoom.nl/bureaulamp_c_4627.html?WT.mc_id=google&PFU=4006&WT.srch=1 Deze hebben over het algemeen een glazen afdekplaatje die de UV straling tegengaat. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: markooij op 8 September 2009, 13:28:30 Hoe verwijder je het voorste glasplaatje?
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: FromHolland op 8 September 2009, 14:31:25 Hoe verwijder je het voorste glasplaatje? Heel voorzichtig.....nee, zonder dollen, dit is helaas moeilijk uit te leggen. Gewoon zelf een keer proberen met een goed scherp mesje (wel uitkijken voor de vingers). Achteraf gezien had ik beter kunnen kiezen voor "normale" halogeen capsules: http://www.verlichtingbestellen.nl/beheer/images/max/240507_09022267093.jpg Deze hebben namelijk geen beschermglas die UV blokkeerd. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: markooij op 8 September 2009, 14:33:32 Ga het proberen eerst even een scalpel regelen van werk.
als je in de vingers snijd moet je het wel gelijk goed doen toch. Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: FromHolland op 8 September 2009, 14:52:04 UV in halogeen kun je opzoeken met google, zoekterm: Halogen UV radiation
Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: kurtlippens op 8 September 2009, 17:47:12 Ben blij dat het eerste resultaat bereikt is. Enkel tot ze 3 maanden oud zijn hield ik het water op 23°C, daarna geen waterverwarming meer...Maar nu bij de geelwangen / buiken. Nog steeds lees ik in adviezen van "kenners" dat deze ook gehouden dienen te worden bij een watertemperatuur van tenminste 24gr., een enkeling schrijft er zelfs bij dat dit moet tot de schildpadden minsten 10cm groot moeten zijn voordat de temperatuur naar beneden mag. Wat is jullie mening hierover? Warmtespotje van 40 watt en voldoende licht volstaat als de bak op kamertemperatuur staat (20°C - 22°C) Tijdens de zomer in een bassin buiten... Hier geeft geen enkel dier (Rhinnoclemmys punctularia, R.incisa, Pelusios castaneus, Chinemys reevesii) waterverwarming in de bak (kamertemperatuur schommelt tussen 24 en 31°C). Enige bak die waterverwarming had was de quarantainebak voor zieke dieren... Uitzondering kan zijn een koude kamer (sowieso niet aangeraden!) waar het water wat verwarmt moet worden, echter steeds in combinatie met warmere luchtlaag! Soms vond ik Trachemys scripta elegans hatchlings terug na de winter in de kamervijver (die soms lichtjes dichtvroor) Ook de jonge dieren kunnen dus lage temperaturen gerust overleven, dode hatchlings heb ik nooit gevonden... Titel: Re: discussie; verwarming water. Bericht door: FromHolland op 8 September 2009, 18:56:47 Ga het proberen eerst even een scalpel regelen van werk. als je in de vingers snijd moet je het wel gelijk goed doen toch. Een scalpel is te stug en zal zeker breken, je kunt beter zulke mesjes gebruiken: http://www.thuisexperimenteren.nl/science/scheermesje/before.jpg Deze een paar keer tussen de rand van afdekglas en reflektor laten gaan om de kit te verwijderen en daarna het filterglas eruit wippen met een kleine schroevendraaier. |