Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden : ziekte en gezondheid => Topic gestart door: Rikke op 18 Maart 2020, 13:01:30Titel: Schimmelinfectie na winterslaap
Bericht door: Rikke op 18 Maart 2020, 13:01:30
Beste forumleden,

Een van mijn grieken heeft vorig jaar lichte slijtage opgelopen aan z'n schild (achterste plaatje) door paringsgedrag door een andere griek. Na de winterslaap merkte ik op dat op de plek van slijtage enkele plekjes waren ontstaan die sterk leken op een (beginnende) schimmelinfectie. Normaal zou ik er direct mee naar de reptielenarts gaan, maar door de corona-crisis en vanwege het feit dat het maar iets lichts is heb ik de dierenarts om raad gevraagd. Sinds enkele dagen smeer ik (na de boel eerst goed schoon te maken) dagelijks daktarin-zalf op de plek van de slijtage en dek ik dat af met een stukje zakdoek (zoals ook ergens op het forum beschreven). Heeft er iemand hier ervaring met schimmelinfecties bij landschildpadden en hoelang duurde het bij jullie voordat het genezen was?

(Hij eet en beweegt goed net als de rest en ik zie tot nu toe geen toename van de infectie.)

Groetjes Rikke


Titel: Re: Schimmelinfectie na winterslaap
Bericht door: Enterprise083 op 18 Maart 2020, 14:10:23
Heb je foto's?


Titel: Re: Schimmelinfectie na winterslaap
Bericht door: Rikke op 18 Maart 2020, 14:29:09
Van de schimmelinfectie zelf heb ik geen foto genomen (en op aanraden van de dierenarts had ik het er afgedaan met een schuursponsje voordat ik de daktarin erop deed dus mede daarom kan ik nu geen foto meer nemen van de schimmel) dus nu zit er een stuk papieren zakdoek op de plek waar de daktarin is gesmeerd (zodat het erop blijft). De reptielenarts raadde het aan het zeker 2 weken te blijven doen (dagelijks wordt het terug schoongemaakt en nieuwe zalf op gesmeerd).


Titel: Re: Schimmelinfectie na winterslaap
Bericht door: Enterprise083 op 18 Maart 2020, 14:36:23
Heeft alleen schildpad er last van? Hoe heb je de dieren laten overwinteren.

Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar hoop dat het snel geneest.


Titel: Re: Schimmelinfectie na winterslaap
Bericht door: Rikke op 18 Maart 2020, 14:47:37
Heeft alleen schildpad er last van? Hoe heb je de dieren laten overwinteren.

Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar hoop dat het snel geneest.

Ja, maar 1 schildpad heeft er "last" van. Ik overwinter ze altijd in de kelder, in een doos met een onderlaagje potgrond (want kurkdroog overwinteren is slecht) en daarbovenop gedroogde bladeren en stro. Door de (lichte) slijtage kregen micro-organismen waarschijnlijk de kans schimmel te veroorzaken. Het was ook maar beginnende schimmel, dus zat nog niet diep en was zeker geen beginnende schildrot (gelukkig). Ik heb ook het idee dat de daktarin echt goed zijn werk doet en de schildpad is voor de rest kerngezond  xwcds Ik hoop voor de rest ook dat het snel geneest maar ben er tot nu toe wel gerust in. Moest het toch verergeren gaan we ermee naar de reptielenarts.


Titel: Re: Schimmelinfectie na winterslaap
Bericht door: Rikke op 19 Maart 2020, 10:51:44
Intussen voor de 4de keer de zalf vervangen (doe het dagelijks na het afhalen van de oude laag) en het ziet er allemaal goed uit. Ik zie geen uitbreiding van de "infectie". Nog 10 dagen te gaan en dan stop ik (normaal) met het behandelen. Met het warmere en drogere weer wat eraan komt (lente en zomer) hebben micro-organismen die schimmel kunnen veroorzaken weinig tot geen kans.