Schildpaddenforum.net

WATERSCHILDPADDEN => Waterschildpadden huisvesting => Topic gestart door: Judith op 27 September 2018, 20:38:23Titel: Winterhuisvesting
Bericht door: Judith op 27 September 2018, 20:38:23
Hi allemaal,

Het is al een aantal jaar geleden dat ik hier voor het laatst kwam. Er is veel gebeurd sinds die tijd. Maar de 3 schildpadden zijn er nog steeds.

Vorig jaar kwam ik echter een heel groot waterballet tegen in mijn woonkamer en bleek een deel van de kit los van het aquarium van mijn geelbuik mannetje Blik. Tot het voorjaar heb ik de waterstand tot ruim onder het defect laten zakken en sinds het voorjaar zit hij buiten in de vijver.

Vandaag had ik eindelijk tijd en energie om het hele aquarium leeg te halen en goed  schoon te maken. Zodat het gekit zou kunnen worden. Echter is het een heel oude bak. Ik heb hem sinds 2007 in bedrijf en toen was hij al zeker 10 jaar oud. Dus pff hoe begin ik er aan? Ik heb 0 ervaring en er zijn ook wel scherven glas af in de hoeken.

Er zit ook een net zo'n oude eheim 2224 pomp bij.  Waar bij het poetsen wat onderdelen van afbraken. Die zijn ooit al eens vervangen.

Het eiland kan ook wel een renovatie gebruiken want dat is ook wel bijna 10 jaar oud.

Echter ben ik door een echtscheiding redelijk blut en vraag ik mij af of het wel waard en mogelijk is deze oude bende te herstellen?

Welke andere overwinteropties zijn er?  Want het aquarium wordt ook nog eens enkel in de winter gebruikt. Ik heb nu in de zomer 2 grote bakken (1x 1m en 1x 2m) staan zonder schildpadden, veel alg en wat zwaarddragers. Die veel onderhoud vergen.


Titel: Re: Winterhuisvesting
Bericht door: Liene op 30 September 2018, 09:56:30
Als ik dit zo lees dan denk ik dat reparatie niet veel zin meer heeft.
Zou toch eens kijken voor een tweedehands aquarium of bij de kringloop winkel, daar kun je soms ook nog wel iets vinden.


Titel: Re: Winterhuisvesting
Bericht door: Judith op 30 September 2018, 10:29:58
Hi Liene,

Ik denk dat de kans niet heel groot is om een goed 2e hands aquarium te vinden bij de kringloop. Ik kom er niet zo heel vaak, maar heb bij ons nog nooit een aquarium gezien. Eigenlijk zou ik liever een overwinter optie zonder aquarium hebben. Dat scheelt veel tijd aan onderhoud, ruimte en geld. Ik heb wel over winterslaap gelezen,  bijvoorbeeld in een kleinere bak onder het huis. Maar ik heb wat input nodig van mensen met ervaring. Ben bang dat hij anders misschien dood gaat als ik het verkeerd doe.

Eventueel kunnen de schildpadden bijvoorbeeld om de beurt slapen. Eerst meneer en paar weken en dan de dames. Hun aquarium van 2m draait nog wel goed op een algenprobleem na dan.

Alle schildpadden zitten nu nog in de vijver. Meneer in z'n eigen vijver. Maar overwinteren in de vijver durf ik niet aan.


Titel: Re: Winterhuisvesting
Bericht door: Liene op 30 September 2018, 21:02:01
Helaas heb ik niet veel ervaring met waterschildpadden, maar misschien dat andere leden je daar beter mee kunnen helpen.
Zou een metselkuip iets kunnen zijn, deze kun je soms op marktpl. nog wel vinden....


Titel: Re: Winterhuisvesting
Bericht door: Judith op 10 Oktober 2018, 10:34:10
Niet meer nodig helaas. Ik viste gisteren een levenloze schildpad uit de vijver. Ik vond het verdacht dat ik hem niet zag zonnen. Geen idee wat er gebeurd is. Ben er verdrietig van.


Titel: Re: Winterhuisvesting
Bericht door: Liene op 10 Oktober 2018, 16:50:09
Oh, dat is balen! bgthjk