Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden: winterslaap => Topic gestart door: Annel op 5 Maart 2017, 19:28:13Titel: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 5 Maart 2017, 19:28:13
Onze Hermanni hermanni Slowy is afgelopen herfst voor het eerst in winterslaap gegaan.
Hij (of zij) was toen ruim drie jaar oud. Zijn broertje Speedy was helaas die zomer overleden (of eigenlijk verdwenen en nooit mee gevonden  vfghjk), dus Slowy ging in z/n uppie onder de grond. Voorafgaand aan de winterslaap merkte ik al dat hij minder naar buiten ging, vroeger ingroef om te slapen en minder at. Ik heb begin oktober de warmtelamp in het (inmiddels afgesloten) nachthok af gebouwd naar 0. Zo ook de voeding. Slowy is toen al vlot in gaan graven. We hadden een losse aardenlaag en een dikke laag droog beukenblad op de bodem gelegd. We zijn dus na veel lezen gegaan voor overwinteren in het buitenverblijf in het goed ge?soleerde nachthok.

Ik heb het allemaal heel spannend gevonden en tijdens de winter geregeld angstig richting hok gekeken... zou hij nog leven?? Bij deze methode van overwinteren, kun je niet eventjes gaan kijken of wegen. Vandaag vond ik het na vijf maanden slaap wel mooi geweest (voor mij ook  kjl(((() en hebben we Slowie opgezocht. Het moment dat we hem vonden en hij een pootje bewoog, gaf toch wel een enorme opluchting: Slowie is still alive  (dgre)
Hij is in de vijf maanden van winterslaap 12 gram afgevallen, wat ongeveer 4% van zijn lichaamsgewicht is. Dat is netjes toch?

Ik heb nu de warmtelamp een paar uurtjes aangehad en ben van plan om dat de komende dagen rustig op te bouwen. Ook het voer wil ik geleidelijk aan opbouwen.
Is dit de juiste manier volgens jullie? Is er nog iets dat ik moet doen om hem goed op te laten starten?
Ik heb gelezen over lauwe badjes, maar heb er in het najaar niet voor gekozen, omdat het mij natuurlijker lijkt om de darmen geleidelijk aan te laten legen door voer afbouwen. Nu een warm badje lijkt me ook behoorlijk schokerend voor zo'n lijfje, dus daar voel ik niet zoveel voor.

Nog een prangende vraag voor ons: kan Slowy voorlopig alleen blijven of is dat niet goed? Met Speedy zag ik niet veel interactie, maar als het voor Slowy beter is, komt er natuurlijk een kameraad bij. Als dit niet per se nodig is, denken we er aan om hem alleen te laten tot hij groter is en we hem kunnen (laten) sexen. Dan zouden we meteen een passende kameraad bij kunnen zetten.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en mening!


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Norma op 7 Maart 2017, 14:37:50
Hallo Anne,

Fijn dat je  Hermanni hermanni Slowy weer gezond wakker is! Dat gaat meestal wel goed, hoor!
En wat afvallen is geen probleem, dat wordt snel weer ingehaald.

Soms hebben ze wat dorst zodra ze wakker worden, daarom kun je ze eerst een halfuurtje in een lauw badje zetten, dan warmen ze lekker op en kunnen ze drinken. Maar dit is niet noodzakelijk.
Zodra het dier wakker is kun je het volledige menu en een schaal water neerzetten, ze mogen zoveel eten en drinken als ze willen! */*/aq<

Mijn Boettgeri's krijgen na het afbouwen voor de winterslaap altijd een lauw badje. Zo kunnen ze eenvoudig hun darmen legen, en heb je geen kans op narigheid door de rottende resten tijdens de winterslaap.
Hun lichaam kan daar prima tegen!  hrgb

Een schildpad kan goed alleen gehouden worden. Maaarrrr een kameraadje is heel goed voor het sociale gedrag. Gedragingen worden vaak gecopieerd, zoals bijvoorbeeld 'zien eten doet eten'! Ook is een terrarium of verblijf niet te vergelijken met de wilde natuur, wat gezelschap geeft leven in de brouwerij, zelfs voor een schildpad! szaqw

Kwekers verkopen meestal jonge vrouwtjes omdat je meer vrouwen bij elkaar kunt zetten. Vrouwtjes worden uitgebroed op een hogere temperatuur.
Meerdere mannen bij elkaar gaat niet altijd goed. 1 vrouw plus 1 man geeft later te veel onrust voor het vrouwtje!  xwcqs
Dus zet er gerust een jong schildpadje van een goede kweker bij.

Veel plezier met je dier!
 saz Norma.Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 8 Maart 2017, 07:58:18
Hallo Norma,

Bedankt voor je uitgebreide reactie! Daar heb ik zeker wat aan  hrgb
We hebben inmiddels besloten dat er zeker een maatje moet komen voor Slowie. We gaan dus op zoek naar 1 of 2 schildpadjes die ongeveer even groot zijn. Een heel jong dier zie ik niet zo zitten, ook vanwege de winterslaap die bij ons toch buiten moet plaatsvinden. Slowie heeft zelf de eerste winters in een terrarium door gebracht, maar dat is nu bezet door twee ratten  xwcds Slowie is trouwens toch een boetgeri; ik heb er even de Cites op na gekeken. Ik had het blijkbaar verkeerd in mijn hoofd zitten.
Slowie is gisteren echt lekker aan het eten gegaan, dus ook dat gaat voorspoedig. Al met al ben ik heel blij dat de eerste winterslaap zo goed verlopen is!

Groeten,
Anne.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Turtlebird op 8 Maart 2017, 11:14:25
Zoals je het beschrijft, doe je de winterslaap prima !
Badjes kan, maar is niet een noodzaak.
Ik doe het zelf nooit, laat de dieren het zelf regelen, in mijn beleving het meest natuurlijke.

Zoals je de lamp in het najaar hebt afgebouwd, kan je hem nu ook weer opbouwen. Ik zou altijd een schaal schoon water neerzetten. Wat betreft voedsel, gewoon aanbieden. Je zult hoogstwaarschijnlijk wel zien dat ze de eerste dagen nog niet of nauwelijks eten. Na zo'n lange tijd van stilstaan, heeft het lichaam ook weer tijd nodig om op gang te komen. Ik heb de ervaring dat het 1 a 2 weken duurt voordat ze weer gewoon eten.

Wat betreft extra dieren, weet je onder welke temperatuur Slowie is uitgebroed ?
Zoals Norma al omschrijft, is het wel handig om op het geslacht te letten.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 9 Maart 2017, 08:35:44
Bedankt voor je reactie! Slowie begint rustig aan wat te eten nu. Ik zal de lamp inderdaad weer geleidelijk aan opbouwen.
We hebben Slowie gekregen met de mededeling dat ze op zodanige temperatuur is uitgebroed dat het waarschijnlijk een vrouwtje is. Een vrouwtje er bij zou dus het mooiste zijn.
Is er ergens een overzicht van (verantwoordde) kwekers te vinden die we zouden kunnen benaderen voor een iets ouder schildpadje? Hele jonge dieren (van 2016) staan volop op marktpl. etc, maar een iets ouder dier lijkt wat lastiger te vinden.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Turtlebird op 9 Maart 2017, 09:34:41
Heb je al op het forum in de rubriek "aanbod" gekeken ?
Of op de site van de NBSV, daar worden ook dieren aangeboden.
Je kan ook zelf een oproep plaatsen in de rubriek "gevraagd".


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Norma op 9 Maart 2017, 13:28:30
Hallo Anne,

Het is moeilijker om aan oudere schildpadden te komen.
Deze worden vaak door particulieren aangeboden omdat ze de dieren zat zijn en kwijt willen. Let daarbij op: Door gebrek aan kennis laat de conditie nogal eens te wensen over, bovendien zijn de papieren uit onwetendheid vaak niet in orde!
Enig verschil in leeftijd met jouw dier is geen probleem.
Koop liever jonge dieren bij een gerenommeerde kweker, dan weet je zeker dat alles in orde is, zowel met de dieren als de verplichte certificaten.
Ik kan je deze diertjes aanraden:
Rein Wiarda: http://link.marktpl..nl/m1142742320 (http://link.marktpl..nl/m1142742320)
Wil je kennis met hem maken: hij geeft een lezing op de komende NBSV Voorjaars Landdag in Maarn! (zie topic).
J.P. Bosters: http://link.marktpl..nl/m1141460350 (http://link.marktpl..nl/m1141460350)
Lodewijk IJlst:  http://link.marktpl..nl/m1137857307 (http://link.marktpl..nl/m1137857307)
Carry Coppes:  http://link.marktpl..nl/m1135771014 (http://link.marktpl..nl/m1135771014)
Martijn Kooijman:  http://link.marktpl..nl/m1135418050 (http://link.marktpl..nl/m1135418050)

Kundige en bekende kwekers allen NBSV lid!
 saz Norma.

Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 12 Maart 2017, 16:55:12
Turtlebird en Norma, allebei hartelijk bedankt voor de goede tips! We gaan op zoek en als we geen iets oudere schildpad kunnen vinden via een goede kweker dan ga ik inderdaad liever voor een betrouwbare afkomst en dan maar wat jonger.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Norma op 12 Maart 2017, 18:18:24
Succes Anne!
Ben je al lid van de Schildpaddenvereniging?
Kom (gratis) kennismaken op de Voorjaarslanddag 22 april!  szaqw
Wie weet tot ziens!

 saz Norma.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 13 Maart 2017, 07:17:08
Dank je wel, Norma! Nee, ik ben nog geen lid. Ik zit er wel aan te denken om 22-4 naar de landdag te komen. Lijkt me erg leerzaam  szaqw


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Olivius op 13 Maart 2017, 10:01:46
Hey Anne,

Mijn kleine THB zijn reeds wakker en zitten voorlopig binnen (omdat het in Belgi? nog maar 4 graden is s'nachts) maar overdag stijgen de temperaturen tot 14 graden.) Vanaf welke temperaturen mogen deze weer fulltime naar buiten? ze overnachten in een kleine serre;).

En hoe komt het dat Speedy overleden is tijdens de zomer? Dit hoor ik niet veel.

Groetjes!


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Turtlebird op 13 Maart 2017, 10:26:23
Ze kunnen in principe het gehele jaar buiten, zolang het maar vorstvrij is. Ik ondersteun zelf  de koudere periodes in het voorjaar en najaar wel met een donkerstraler, die dan een bepaald aantal uren brandt. Bij mij beginnen ze nu, in het buitenverblijf, langzaam te ontwaken.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 13 Maart 2017, 13:04:42
Hallo Olivius,

Mijn schildpad(den) zitten het hele jaar door buiten. Ze hebben een binnenhok dat goed is ge?soleerd en een warmtelamp voor de koude dagen.
We weten niet precies wat er gebeurd is met het maatje van Slowie. Ze is tijdenseen  weekend dat wij weg waren en oppas hadden voor de schildpadden verdwenen. We denken dat een ekster of andere grote vogel haar heeft meegenomen, omdat de oppas die ene dag het net niet over het verblijf heeft gedaan helaas. Er zijn geen graafsporen van bv een vos en we hebben overal gezocht en gegraven, maar helaas Speedie nooit meer gevonden  vfghjk

Groet,
Anne.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Olivius op 13 Maart 2017, 13:45:14
Hallo Olivius,

Mijn schildpad(den) zitten het hele jaar door buiten. Ze hebben een binnenhok dat goed is ge?soleerd en een warmtelamp voor de koude dagen.
We weten niet precies wat er gebeurd is met het maatje van Slowie. Ze is tijdenseen  weekend dat wij weg waren en oppas hadden voor de schildpadden verdwenen. We denken dat een ekster of andere grote vogel haar heeft meegenomen, omdat de oppas die ene dag het net niet over het verblijf heeft gedaan helaas. Er zijn geen graafsporen van bv een vos en we hebben overal gezocht en gegraven, maar helaas Speedie nooit meer gevonden  vfghjk

Groet,
Anne.

Spijtig om te horen Anne!


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Norma op 13 Maart 2017, 14:01:29
We weten niet precies wat er gebeurd is met het maatje van Slowie. Ze is tijdenseen  weekend dat wij weg waren en oppas hadden voor de schildpadden verdwenen.

Wat een nare ervaring Anne!  cdfb***
Kan het dier ontsnapt zijn zonder net erboven?
Schildpadden zijn prima klimmers!

 saz Norma.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 16 Maart 2017, 16:43:11
Hallo Norma,

Ja, het was inderdaad een are ervaring  bgthjk Ze kan niet geklommen zijn richting vrijheid, want behalve een stenen muurtje van ongeveer 50 cm hoog hebben we daarboven nog een gazen hekje gemaakt van zo'n 60 cm hoog (dit ook on verband met onze honden). Normaliter zit daar dus het net over tegen volgens etc. Dit laatste was die ene dag dus helaas niet het geval. Later heb ik een heel grote ekster rond het hok zien scharrelen, die 'op zoek' leek te zijn. Het blijft gissen, maar dit lijkt de meest waarschijnlijke verklaring.

Groet,
Anne.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Enterprise083 op 16 Maart 2017, 16:54:14
Jeetje wat vervelend! Hoe oud was je schildpad?


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 16 Maart 2017, 16:58:33
Ze zijn geboren in juni 2013. De overblijver is nu dus bijna 4 jaar oud.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: christine vdbs op 16 Maart 2017, 17:23:17
Ik heb de donkerstraler sinds een paar dagen weer aan. Nu tussen 1 en 7 uur 10 minuten per uur en dan volledig tot 10 uur. De zon helpt 's morgens ook mee. Vandaag leek eer een iets naar boven te komen, ik zie toch een verandering aan de aarde. Inderdaad elk jaar weer zeer spannend.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 16 Maart 2017, 17:32:06
Zeker spannend, Christine! Voor mij was het dit voorjaar voor het eerst, dus ik was best bang dat ze niet wakker zou worden  tjrezf Gelukkig is dat niet gebeurd.
Ik ben blij voor je dat er bij jou ook beweging in zit! Het zonnetje en het zachte weer op het moment helpen zeker mee.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Turtlebird op 16 Maart 2017, 17:32:39
Leuke tijd is dit he, als we in blijde verwachting zijn tot ze weer boven komen  vr((ee


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: armi op 16 Maart 2017, 17:57:53
Hier alles wakker, en een enkele alweer buiten gespot vandaag. szaqw
gemiddeld 10% afgevallen. Nu alweer aan het eten. Altijd weer spannend. saz


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 17 Maart 2017, 07:01:58
Mooi gezegd: blijde verwachting  hrgb Gelukkig gaat het wakker worden zo te horen bij iedereen voorspoedig  è§('
Slowie is weer prima aan het eten. Ik heb het binnenhok nog niet open gezet, omdat ik het buiten nog wat koud vind, maar hopelijk zet de lente door en kan ze snel weer op onderzoek uit in het buitenverblijf!


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: christine vdbs op 27 Maart 2017, 15:07:06
Hier iedereen wakker, 3 vanzelf en de grootste heb ik uitgegraven. Ze gaat als eerste slapen en ze graaft zich zo diep in dat ze de warmte niet goed voelt. Meer dan 6 maanden winterslaap laat ik niet toe. Bij dit mooie weer al zeker niet. Het zwakste dier, die de laatste 2 jaar telkens een 2 of 3 weken naar binnen moest omdat ze echt niet goed op gang kwam, doet het uitstekend. De 3 kleine nog geen 2 % gewicht verloren.

In de serre groeit alles wat ze graag eten  */*/aq< Er is zelfs te veel zodat ik voor de konijnen nog wat kan oogsten. Het nieuwe verblijf was dus de investering meer dan waard.  (dgre)


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 27 Maart 2017, 16:24:55
Dat klinkt goed, Christine! Wat fijn dat ook de zwakste het zo goed doet. Het blijft toch wel even een zorg die opstartperiode, lijkt me.
Wij hebben Slowy ook uitgegraven, omdat het voor haar (en ons) de allerleerste winterslaap was. Ze is zo'n vijf maanden onder geweest en dat vonden we voor de eerste keer wel mooi genoeg  xwcds Gelukkig was ook zij niet te veel afgevallen, 4%. Voor volgend najaar heb ik nu wel meer vertrouwen dat het goed gaat. Zeker nadat Speedy haar zelfgekozen 7 maanden lange  tjrezf winterslaap buiten helemaal goed en zelfs zonder gewichtsverlies is doorgekomen! het laat mij wel zien dat de schildpadden heel goed in staat zijn op een natuurlijke manier te overleven. Maar komend najaar gaat ze toch echt in het binnenhok slapen  kjl((((


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Turtlebird op 27 Maart 2017, 18:08:01
Goed idee, om ze gecontroleerd te laten slapen, dat geeft echt heel veel rust !!

Ik kan me een max van 6 maanden goed voorstellen, lang genoeg zou ik zeggen !

Bij mij zijn ze deze week ook wakker geworden.
Gewichten: 

Schildpad 1: 157 dagen geslapen, 130 > 132 gram
Schildpad 2: 158 dagen geslapen, 178 > 176 gram
Schildpad 3: 151 dagen geslapen,  172 > 172 gram

bij elkaar dus geen gram verschil.

Het blijft bijzonder dat na zo'n lange tijd het gewich zo stabiel blijft.


Titel: Re: Slowie is wakker!
Bericht door: Annel op 27 Maart 2017, 20:23:16
Dat is zeker netjes, zeg! Het is inderdaad een van de wonderen der natuur dat schildpadden na maanden amper afgevallen of soms zelfs aangekomen zijn. Het geeft me wel een goed gevoel over de gezondheid van de schildpadden.