Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden: winterslaap => Topic gestart door: Schildpad26 op 19 Januari 2016, 23:51:56Titel: Schildpadden in winterslaap in de koelkast
Bericht door: Schildpad26 op 19 Januari 2016, 23:51:56
Mijn twee schildpadjes (testudo hermanni boettgeri) van 1 jaar oud liggen alweer zes weken lekker te slapen in de koelkast. Dankzij de waterflessen blijft de temperatuur prima stabiel op 5 graden. In de doosjes zitten uiteraard luchtgaatjes. Het zwarte snoer is van de thermometer bij een van de schildpadden. Zo kan ik van buitenaf de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden. Elke twee tot drie dagen open ik de deur voor wat frisse lucht. Verder weeg ik ze eens in de twee weken/ eens per week. Ze verliezen al een maand geen gewicht meer, dus het lijkt goed te gaan.  sazqert)))

(http://i.imgur.com/0R47wLy.jpg)


Titel: Re: Schildpadden in winterslaap in de koelkast
Bericht door: kurtlippens op 21 Januari 2016, 17:39:40
Ziet er goed uit  xwcds
Wanneer haal je ze uit winterslaap ?


Titel: Re: Schildpadden in winterslaap in de koelkast
Bericht door: Schildpad26 op 21 Januari 2016, 21:15:49
Ziet er goed uit  xwcds
Wanneer haal je ze uit winterslaap ?

Over anderhalve week hebben ze acht weken geslapen. Dan laat ik ze weer wakker worden. Als ze ouder worden zullen ze steeds wat langer in winterslaap gaan.
Als ze volwassen zijn zullen ze zestien weken slapen.


Titel: Re: Schildpadden in winterslaap in de koelkast
Bericht door: Schildpad26 op 24 Februari 2016, 11:39:31
Inmiddels zijn de schildpadjes alweer ruim drie weken uit de winterslaap. Ze zijn uitgerust en hongerig wakker geworden. De eerste twee weken deden ze het nog wat rustig aan, maar inmiddels zijn ze actiever dan ooit en rennen de hele tijd door hun verblijf heen. Ze hebben acht weken op een temperatuur van 5 graden in de koelkast doorgebracht. Beide schildpadjes hebben in die periode 3 gram aan gewicht verloren. Inmiddels zitten ze alweer een paar gram boven het gewicht waarmee ze in november aan hun pre-winterslaap vastenperiode begonnen. Het ene schildpadje weegt nu rond de 60 gram en het andere rond de 70 gram. De schildpadjes zijn nu anderhalf jaar en hebben alweer hun tweede winterslaap achter de rug. Ik ben heel tevreden over hoe het met ze gaat.  :D


Titel: Re: Schildpadden in winterslaap in de koelkast
Bericht door: ands op 16 Maart 2016, 19:57:29
Heb dit ook jaren zo gedaan, maar dan wel in een elektronische wijnkelder.  Deur werd enkel geopend als er drank werd uitgehaald.  Luchtvochtigheid en luchtverversing gebeurt daar automatisch in.