Schildpaddenforum.net

WATERSCHILDPADDEN => Waterschildpadden huisvesting => Topic gestart door: janoot op 12 Augustus 2015, 18:08:12Titel: Vijver aanleggen
Bericht door: janoot op 12 Augustus 2015, 18:08:12
Hallo,

Ik heb inmiddels 4 jaar mijn vrouwelijke geelwangschildpad op mijn kamer staan. Ze is ongeveer 20 cm groot (even snel gemeten). De laatste tijd wordt de geur en de warmte in mijn kamer mij een beetje te veel en zou ik graag willen weten of het een goed idee is om een plaats buiten te maken.
Ik vraag mij ook af hoe ik dit in de winter moet doen en is er dan nog een bepaalde pomp of iets dergelijks nodig om het water in beweging te laten?

Mvg


Titel: Re: Vijver aanleggen
Bericht door: nielo op 12 Augustus 2015, 18:36:40
Het is het beste om de schildpad niet te laten overwinteren in de vijver,daar is het weer te wisselvallig voor en dat kan slecht aflopen!


Titel: Re: Vijver aanleggen
Bericht door: theo op 12 Augustus 2015, 18:48:02
Een geelwang leeft van oorsprong in een gebied dat heel wat warmer is dan hier, ook al kan het in de regio waar deze vandaan komt ook vriezen wil het niet zeggen dat deze dieren zomer en winter buiten kunnen, de laatste weken hebben we temperaturen die aardig in de buurt komen van het noordelijk deel van het leefgebied maar dat  is maar 1 keer in de 20 jaar dat we een dergelijke periode hebben, dit betekend dat de schildpad in de zomer onvoldoende kan aansterken om de winter door te komen, daarnaast gaat ook maar een klein deel van de geelwangen in winterslaap net zoals de roodwangen.

Dus geelwangen zomer en winter buiten laten, nee ik zou het niet doen omdat je niet de optimale omstandigheden kunt nabootsen en de dieren wel eens overlijden kunnen door ondervoeding of kou.


Titel: Re: Vijver aanleggen
Bericht door: janoot op 12 Augustus 2015, 22:16:23
En als ik het nou alleen gebruik voor de zomer maanden? Hoe kan ik dan het beste te werk gaan en waar moet ik op letten?


Titel: Re: Vijver aanleggen
Bericht door: theo op 13 Augustus 2015, 15:17:21
Als eerste zal je je tuin ontsnappingsvrij moeten maken, dit betekend dat je een naar binnen hellende omheining moet maken van tenminste 40cm hoogte, daarnaast zal je ook onder de omheining tot 10cm diep moeten zorgen voor een afbakening anders ontsnappen de dieren uit de tuin.

De vijver zal een oppervlakte moeten hebben van tenminste 1.50m X 1m. en  minimaal 60cm. diep,de zijkanten moeten iets schuin aflopen zodat de schildpad uit het water kan komen.

Zorg door beplanting (al dan niet in het water) voor een schaduw plek op het water en een riant zandstrand.

Bij gebruik van voldoende waterplanten (die tevens ook als voedsel gebruikt zullen worden) is er geen zuiveringsinstallatie benodigd, men dient dan wel elk voor jaar het grootste deel van de afval van de bodem te verwijderen (perfecte mest voor de tuin).

Zodra de buitentemperatuur overdag onder de 18graden blijft moet de schildpad weer naar binnen.


Titel: Re: Vijver aanleggen
Bericht door: janoot op 14 Augustus 2015, 15:49:55
Bedankt voor de reactie.
Dus eigenlijk hoef ik geen pomp of iets dergelijks er in te hebben die tegelijkertijd het water filtert, zo lang ik er maar genoeg waterplanten in heb?

Mijn plan is om dan een gat in de tuin te graven, deze daarna te bedekken met vijverfolie en het dan in te richten met een strandje, een schaduwplek en een goede omheining zodat het beestje niet onstnapt.
Moet ik er dan nog iets tegen doen om reigers te verjagen of hoef ik mij daar niet zoveel zorgen om te maken?