Schildpaddenforum.net

ADOPTIE - OPVANG EN DIERENWELZIJN => Hulp met herplaatsing => Topic gestart door: lammy op 16 Februari 2012, 19:29:51Titel: ruilen..
Bericht door: lammy op 16 Februari 2012, 19:29:51
hierbij bied ik mijn twee zaagruggen van bijna 2 jaar aan. zoals ik het kan beoordelen zijn het twee vrouwtjes.
ik heb dus net een bak van 150x50x50 gekocht met eiland en alles erop en aan maar nu heb ik ter kennis genomen van enkele forumleden dat de huisvesting te klein gaat worden voor zaagruggen. het waterdiepte kan tot 28 cm omdat er deurtjes zitten en dat is niet goed voor schildpadjes die uit kunnen groeien tot 30cm.
dus ik dacht misschien wil iemand de twee zaagruggen ruilen tegen een kleiner exemplaar..
dus wie ow wie wil ruilen!!
en anders gratis af te halen voor een ware liefhebber.


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: Polleke op 16 Februari 2012, 19:56:48
dit vind ik er nou zeer goedkoop vanaf komen?

omdat je een verkeerde bak hebt aangekocht moeten je zaagruggen weg  jbghnb

dit doet echt pijn  qszerTitel: Re: ruilen..
Bericht door: lammy op 16 Februari 2012, 22:48:32
moet je eens goed luisteren, dit doe ik juist voor de beestjes...... ik kan een grotere bak niet kwijt!! past niet......
dus weinig keuze he?je moet beter nadenken voordat je wat zegt!het is niet dat ik ze weg wil doen maar het kan niet anders.. je mag gerust eens in ons huisje kijken hoor!!


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: nielo op 16 Februari 2012, 22:56:25
Sry,misschien had jezelf ook eens beter kunnen nadenken en eerst info van tevoren zoeken voordat je dieren aanschaft ;)
Hopelijk vind je gauw een plek voor ze.


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: Sulcatatata op 16 Februari 2012, 22:57:30
ja dat is waar.. nu zitten ze eerst nog wel goed.. maar ben dan een persoon dan wil ik het gelijk veranderen.. jytredmaar idd rustig en eerst nog ff genieten!! qsergh
We kunnen in ieder geval concluderen dat het genieten wel van erg korte, 6 1/2 uur, duur was...  sdfghj vfghjk


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: Polleke op 16 Februari 2012, 23:50:13
moet je eens goed luisteren, dit doe ik juist voor de beestjes...... ik kan een grotere bak niet kwijt!! past niet......
dus weinig keuze he?je moet beter nadenken voordat je wat zegt!het is niet dat ik ze weg wil doen maar het kan niet anders.. je mag gerust eens in ons huisje kijken hoor!!

de bak moet ook niet langer zijn
de waterhoogte moet hoger

dus wat kun je beter doen dan ipv je schildpadden te ruilen voor andere (die dan toch ook weer groeien) = een volglazen aquarium zoeken (2de hands).
en hier een eiland in kitten

zoek gewoon eens op marktpl ofzo. want serieus dit vind ik een zeer goedkope manier.


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: lammy op 17 Februari 2012, 07:01:03
voordat ik op dit forum kwam dacht ik totaal niet om de schildpadjes weg te doen.. kijk het begin is,mijn stiefdochter kwam bijna 2 jaar geleden na heel even uit huis te zijn geweest met de zaagruggen aan wat we eerst niet wilden maar boos en hysterisch toch toegegeven..
helemaal totaal geen verstand ervan. en tot een week terug ik een andere bak had gekocht en heb laten bouwen..dacht nou dit is het he!! paradijs..niet dus... en terecht van enige forumleden die mij vertelden dat ik minstens een zwemgedeelte moet hebben van 1.60 en dan nog 30 cm voor zandeiland... en zo dacht ik lieve help maar zo'n bak kan ik hier niet kwijt begrijp me niet verkeerd, ik wil ze het allerliefte houden want ik ben een enorme dierenliefhebber.. dus ik dacht nou de mensen die hier actief zijn op dit forum zijn allemaal liefhebbers en misschien kan iemand een betere huisvesting bieden voor mijn skillie en pillie.. niet om er zo makkelijk vanaf te komen want geloof me zo zit ik niet in elkaar.. maar puur en alleen om aan de beetsjes te denken. maar als jij nou zegt het gaat alleen om diepte van het water tja dat verandert de zaak. maar wie heeft gelijk jij of andere forumleden? ik wil ze zo'n groot mogelijke ruimte bieden.
ik zal ze zo echt niet aanbieden op een briefje in de supermarkt..
dus wat denken jullie gaat het alleen om de diepte van het water of ook om de lengte van de bak?
help me maar a.u.b

groetjes..


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: Kenneth op 17 Februari 2012, 08:09:19
Lammy... zoals we bij Defensie zeggen: " Even rust bij de stukken..."   xwcds

Jouw bak is v.w.b. de buitenafmetingen ( 150 lang, 40 diep, 40 hoog? ) op zich geschikt voor 2 zaagruggen.
Je hoeft dus geen grotere bak die meer ruimte zal innemen, maar je hebt eigenlijk een bak van dezelfde grootte nodig die praktischer is ingedeeld.
(Ik noemde 160 x 60 x 60, maar dat is de richtlijn voor 3 zaagruggen.... voor 2 dieren volstaat 150 x 40 x 40 prima..... Nu moet ik wel opmerken dat bij een aquarium van 150 cm lang, de breedte en hoogte vaak op 50 cm zijn..)

Jouw bak heeft aan de voorzijde schuifruiten, waardoor je beperkt bent in je waterhoogte.
Dat is voorlopig nog geen probleem.... Echter; als jouw dieren volwassen dan gaat dat wel een manco worden.
Stel dat jouw bak een normaal type aquarium was.. in exact dezelfde afmeting.. dan zat je goed  nhjuk
Het enige wat dan nog "minder praktisch" was, is dat de bouwer een deel van de lengte van de bak heeft opgeofferd aan het zandeiland door een verticale plaat in te kitten.

Ik zal hieronder met wat foto's (via google gevonden) proberen duidelijk te maken hoe het eigenlijk had gemoeten:

"Standaard" aquarium met ingekit eiland tegen de zijkant:
(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJHxEzO2AudFD5tvqKX0OxP8Nun06HmUKsUI-L94yGIMJchKLyjqyUACDL)
Dit is feitelijk een minder goed voorbeeld, vanwege het hele ondiepe eiland, maar je ziet dat er weinig zwemruimte verloren gaat door deze manier van constructie.

Hieronder nog een voorbeeld:
(http://i968.photobucket.com/albums/ae168/Massis87/aquarium/IMG_4412.jpg)
Hier een wat dieper eiland, waarbij een minimum aan zwemruimte wordt ingeleverd.
Aangezien een schildpad haar eieren begraaft, word geadviseerd om het eiland zo diep te maken als de schildpad lang is.. snap je?

Ook een "schuine plaat"  als eiland was handiger geweest (mits je natuurlijk geen schuifruitjes en een daardoor relatief ondiep waterdeel hebt), aangezien ze dan onderin de bak nog steeds de volledige (in jouw geval:) 150 cm aan zwemruimte blijven behouden:
(http://35.imagebam.com/download/Ee8lxoIkaZsaEO0wzgvUxQ/14368/143673086/Schildpadden%20bak.png)
Ook bij deze bak zou het waterpeil voor actief zwemmende soorten een stuk hoger mogen, maar het gaat me om je een beeld te schetsen van praktische manieren van het creƫren van een zandeiland.Kortom:
Je bak volstaat zeker de komende tijd voor jouw 2 zaagruggen.
Als ze volwassen zijn, is de bak echter ongeschikt.

Dan zijn er inderdaad 2 keuzes:
- Een zelfde formaat bak, maar ditmaal met open bovenkant, nagenoeg volledig gevuld met water en een handiger geplaatst eiland... Want dan is het wel goed!
- De huidige bak houden en kiezen voor een kleinere / minder actief zwemmende soort (want ook daarvan zijn er genoeg verkrijgbaar).

Het is maar net wat de voorkeur geniet.
En daarbij moet ik je bijvallen: Ik vind het idee om jouw zaagruggen om te ruilen voor een kleinere soort helemaal niet zo "slecht"  als het wellicht vanuit sommige hoeken lijkt te klinken; integendeel.
Maar dan moet die keuze een weloverwogen zijn, waarbij je alle feiten m.b.t. de huisvesting helder hebt  xwcds
Ze kunnen dus in een bak die evenveel ruimte inneemt als je huidige bak... alleen zal ie anders ingedeeld moeten zijn.
Succes weer  hrgb


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: lammy op 17 Februari 2012, 08:29:41
hey hoi,

oke dat is een goed idee.. ik zal in de nabije toekomst kijken of ik zo'n soort bak op marktpl. kan vinden en misschien kan de bouwer wel zoiets maken.. kijk dat verandert de zaak wel dat het alleen om een andere indeling gaat.
natuurlijk hou ik ze dan.. maar in het aller ergste geval dan een kleiner soort nemen..(maar  ga daar niet meer vanuit..)
aan jou reactie heb ik tenminste wat! nhjuk
bedankt!!

groetjes lammy. hrgb


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: lammy op 17 Februari 2012, 08:32:07
zit er nou spul op het trappetje?soort schors? of lijkt dat zo.. skillie en pillie zijn nog steeds niet uit zichzelf op het eiland geweest..
is dat erg?


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: Kenneth op 17 Februari 2012, 10:28:07
hey hoi,

oke dat is een goed idee.. ik zal in de nabije toekomst kijken of ik zo'n soort bak op marktpl. kan vinden en misschien kan de bouwer wel zoiets maken.. kijk dat verandert de zaak wel dat het alleen om een andere indeling gaat....Dat is het inderdaad... buitenmaten van de bak zijn prima... mits het waterpeil omhoog had gekund en het eiland handiger was ontworpen.

Een dergelijk "standaard type"  aquarium (lees: rechthoekig bak die van boven open is) kom je op marktpl. met enige regelmaat tegen... De "bouwer" zou daar probleemloos een eilandje in kunnen kitten zoals op bovenstaande afbeeldingen... Dit is trouwens ook relatief makkelijk om zelf te doen. Leuk ook, gezien de persoonlijke genoegdoening (stukje eigen werk in je bak  xwcds ).. maar dat is iets dat je natuurlijk zelf moet bepalen.

Ik zou je daarentegen ook adviseren om vooral hier en op het andere schildpaddenforum (zodra de server weer wakker is  $$$$$ ) de aanbod-secties in de gaten te houden. Hier komen ook met enige regelmaat aquariua voorbij waar ook veelal reeds een geschikt en praktisch eiland in zit. Daarbij gaf Turtlelinna al aan: Je moet geluk hebben tegen iets leuks (prijs/kwaliteit verhouding) aan te lopen.

Besef dat je nu in een luxe-positie verkeerd.
Je dieren hebben op dit moment een behoorlijke ruimte (troost je met het feit dat 75% van de schildpadden bij (onwetende) particulieren lang niet zo'n grote bak hebben als de jouwe)... je hebt alle tijd om rustig verder te kijken naar een geschiktere bak...

No worries  nbrtdfg


Titel: Re: ruilen..
Bericht door: lammy op 17 Februari 2012, 10:40:57
oke bedankt voor je reactie.. voel me nu wel weer wat relaxter...dank je... :D