SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172831 aantal berichten in 14134 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 20 gasten bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1] 2 3 ... 5 Omlaag Print
Auteur Topic: uithalen of niet  (gelezen 24945 keer)
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Gepost op: 2 December 2010, 11:40:52 »

Ik overwinter normaal ieder jaar in de elektronische wijnkelder.  Maar door omstandigheden (ziekenhuisopname met morgen nog operatie voor de boeg) dieren niet naar binnen kunnen halen.  Heb dieren wel voordien "opgesloten" in nachthok en temperatuur geleidelijk afgebouwd zodat darmen deze keer op een natuurlijke manier konden ledigen.  Anders gebruikte ik de artificiële badjes.  Was de bedoeling van ze dan binnen te halen om dan hun winterslaap in de wijnkelder te doen zoals normaal.  Heb ervoor gezorgd dat een een 25 cm bodembedeking extra op de dieren ligt (met het oog op de toen aangekondigde sneeuw een vriestemperaturen).  Tevens is er een warmte-element aangesloten op sensor aanwezig, dit slaat aan als de temperatuur onder de 5°C komt (dus zal nu wel continue branden afvragend...).  Extra laag werd voorzien omdat er enkele dieren waren die zich mar zeer oppervlakkig ingraafden; bestaat uit een mengeling van compost en bladeren.  Het nachthok staat op een betonnen sokkel welke zo een 50 cm in de grond gaat.
Ik zou ze als ik terug thuis ben wel naar binnen willen halen. Overwinteren buiten lijkt me nogal eng omdat ik totaal geen controle heb over hun gewicht.  Is dit nog aan te raden of niet?  Wat met de dieren die ik niet meer vind? Ik heb momenteel geen idee van hun gewicht.  Ik bepaal alle jaren individueel per dier hoelang ik ze laat slapen ifv hun gewicht.
Gelogd
Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17832


« Antwoord #1 Gepost op: 2 December 2010, 14:01:04 »

Lijkt mij heel prima allemaal, door het verwarmingselement voer je min of meer een gecontroleerde winterslaap uit.
Als je temp door dit element boven vriespunt blijft in het overwinterings verblijf de dieren keurig hierin onder een laag strooisel zitten lijkt mij perfect en ik zou ze
hun winterslaap daar mooi laten uitzitten, en eerlijk gezegd ook geen zorgen maken, want kan niks misgaan als element zijn werking doet.
Het gewicht is iets waar mensen die voor natuurlijke buiten overwintering kiezen een wat onzeker gebeuren dat geef ik toe, maar als de dieren in goede conditie zijn
waarschijnlijk zal meevallen, de dieren storen en opgraven om te wegen lijkt mij in iedergeval niet goed en erg storend, maar kan mischien optie voor je zijn.

Trouwens veel succes morgen Knipoog
Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiële dierentuin van Nederland
markooij
crewmember
*****
Offline

Berichten: 9845



« Antwoord #2 Gepost op: 2 December 2010, 15:45:53 »

Neem aan dat de verwarming sterk genoeg is voor de temperaturen buiten?
Als ze in een nachthok zitten zullen ze niet ontsnappen vermoed ik toch ?
Vermoed inderdaad ook dat de dieren daar goed zitten als alles beschut en uit de wind is.
Veel succes morgen en beterschap en snel herstel gewenst !
Gelogd
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #3 Gepost op: 2 December 2010, 21:23:45 »

Op de manier die je beschrijft zal het best goed gaan denk ik.
Nadeel is idd dat er minder controle is op gewichtsverlies, maar het streven naar zo weinig mogelijk gewichtverlies heb ik eigenlijk nooit goed begrepen, hier vallen ze elk jaar tussen 3 en 8% af tijdens de winter, zonder zichtbaar nadelige gevolgen.
An, veel succes morgen en beterschap  gewenst !  bloemlief
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #4 Gepost op: 21 December 2010, 10:27:31 »

Gisteren schildpadden gaan controleren.  Waren twee dieren die gedeeltelijk boven de bodembedekking lagen.  De dieren die oppervlakkig ingegraven laten, gecontroleerd.  Sliepen goed, maar wel dadelijk reactie.  Wel maar 5 van de 13 kunnen controleren, ander zaten te diep.  Wel geen gewichtscontrole gedaan, aangezien ik aanvangsgewicht niet ken en dus ook geen nut. Dus louter op fysische kenmerken (ogen, spontane reactie, schildkleur).
Warmtelamp gecontroleerd, functioneerde (in stekker gestopt zonder sensor), maar brandde op moment van controle niet.  Sensor zit gedeeltelijk in bodembedekking, dus vermoedelijk daar net iets warmer dan de luchttemperatuur.
Halve baal turf over dieren gedaan zodat ook de oppervlakkig ingegraven dieren goed zijn "ingestopt" en de doorgang naar de miniserre wat is afgesloten.

Zal blij zijn als de winter voorbij is en alle dieren terug mooi rondwandelen.  Ik heb nu totaal geen parameters (gewicht) waar ik een houvast aan heb om te zien of ze het goed doen.  Ook bepalen ze nu zelf de lengte van winterslaap terwijl ik dat andere jaren deed.
Gelogd
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #5 Gepost op: 21 December 2010, 23:30:07 »

Oh ja, nog een vraagje.  Tot wanneer laten jullie de dieren slapen?   Ik kan ze al dan niet nog "kunstmatig" wakker maken door de temperatuur via de keramische straler aangesloten op de sensor op te drijven.  Doen of niet doen?
Gelogd
Arnaud
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1730

Ik


« Antwoord #6 Gepost op: 22 December 2010, 10:39:23 »

Oh ja, nog een vraagje.  Tot wanneer laten jullie de dieren slapen?   Ik kan ze al dan niet nog "kunstmatig" wakker maken door de temperatuur via de keramische straler aangesloten op de sensor op te drijven.  Doen of niet doen?

Hier overwinteren ze in de koelkast sinds half november. Ik wil ze weer wekken midden maart. Dan hebben ze de beschikking over de verwarmde serre.

Ikzelf zou de neiging hebbebn, in jou situatie, om ze kunstmatig te wekken. Mits je de gelegeheid hebt, gezien het feit dat het voorjaar koud kan zijn, je ze een overbruggingsverblijf kan bieden alvorens ze volledig buiten gaan.
Gelogd

1.7.12 Testudo hermanni hercegovinensis; 1.2.0 Testudo hermanni hermanni; 1.0.1 Astrochelys radiata 'plastica'
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #7 Gepost op: 22 December 2010, 17:42:30 »

Ze slapen van begin december, buiten twee dieren na, die reeds vroeger zijn weggekropen (althans vermoed dat, want waren nergens meer te vinden).  Van begin november heb ik ze opgesloten in hun serre met aanpalend nachthok.  En geleidelijk aan de temperatuur op de sensor naar beneden gehaald.  Zo kan ik het ook doen met het opbouwen en hun pas de volledige vrijheid geven als de buitentemperaturen het toelaten.
Gelogd
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #8 Gepost op: 26 Januari 2011, 16:01:14 »

Ik ga wekelijks controleren of iedereen nog mooi slaapt.  Eergisteren nog niks te merken.  Tot mijn verbazing was er vandaag één volledig wakker en een ander aan het bovenkruipen.  Wat me toch een beetje verbaast met de huidige temperaturen.  En veel warmer dan 4 graden geven ze niet en nog steeds grondvorst.  Wat niet abnormaal is voor de tijd van het jaar. Nu met zonneke dat er momenteel schijnt en tuin is op zuiden gelegen, is het daar vermoedelijk toch een beetje warmer. Thermometer is ter controle is geïnstalleerd.  Timer met sensor is ingesteld op 5 graden Celsius.
Wat doe ik?
1. Niks, ze zullen wel weer wegkruipen
2. Ik drijf de temperatuur daar op waardoor ze allemaal wakker worden (die twee binnennemen is niet echt een optie door geen plaatsgebrek) en begin ze normaal te voederen. 
3. Ik laat temperatuur zoals het is en geef deze twee eten en laat de rest gewoon ontwaken.

Ik zou ze nog wel de toegang ontzeggen om naar buiten te gaan, zouden enkel vertoeven in nachthok en aanpalende serre.


« Laatste verandering: 26 Januari 2011, 16:21:45 door ands » Gelogd
NicWill
Algemene moderator
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 3664



« Antwoord #9 Gepost op: 26 Januari 2011, 16:51:22 »

Ik zou kiezen voor 1e optie : laten hun gang gaan  èn het dak van de kleine serre bedekken zo dat er veel minder lichtinval is . Daardoor beperk je ook eventuele temperatuur stijgingen bij winterzon. Méér licht kan ook een "trigger" zijn om bij iets hogere temperaturen toch ne keer rond te lopen.

Eind van de week trouwens weer nachtvorst èn, voorspellingen zijn misschien weinig waard...maar voor Februari verwachten ze lauw weer en Maart weer volop winter.... geschrokken 
« Laatste verandering: 26 Januari 2011, 16:58:13 door NicWill » Gelogd
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #10 Gepost op: 26 Januari 2011, 21:07:03 »

Ik sluit me aan bij Nico, optie 1
Hier waren er ook enkele wakker met de zachte dagen afgelopen week, gebeurd wel meer tijdens zachtere periodes dat er enkele komen kijken, die gaan steeds terug onder de wol zodra het terug kouder wordt. Graven ze zich niet diep genoeg in dan gooi ik er wat extra bladeren overheen. Ze overwinteren wel niet echt buiten hier maar in een gebouw die soms tot de vorstgrens afkoelt.
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
wim 2
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 438


« Antwoord #11 Gepost op: 27 Januari 2011, 10:03:21 »

Hey Ands,

Ik heb ook zo'n glazen kas met daaraan het nachthok van de schildpadden.
Nu zie ik dat jij de kas helemaal dicht hebt!
Mijn schildpadden zijn in hun nachthok in winterslaap, alleen haal ik tijdens de winterslaap de bovenste glazen platen weg zodat het tijdens een zonnige dag niet warm wordt in de kas.
Misschien een tip knipoog

Ik zou trouwens ook voor optie 1 kiezen.
Succes!
Gelogd
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #12 Gepost op: 27 Januari 2011, 13:09:12 »

Jah, is eerste jaar dat ze door omstandigheden buiten blijven.

Nu toch heel onzeker erdoor.  Vandaag was er één van de twee weer weg en de andere, gedeeltelijk.  Temperatuur in kas is 1 graad warmer dan buitentemperatuur.  Ga voortaan toch proberen om dagelijks te controleren.  Nu helemaal dicht is de kas niet hoor.  Doorgang waardoor ze nl naar buiten gaan is maar half gesloten, dakglazen sluiten alles behalve nog goed aan. 
Ga serre denk ik helemaal opvullen met bladeren, maakt het er ook al donkerder in en afdekken met iets (wat weet ik nog niet).  Helemaal open zetten doe ik liever niet, want dan zien de katten het als een extra kattenbak.
Gelogd
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #13 Gepost op: 28 Januari 2011, 14:47:46 »

Meten is weten, en ben fameus verschoten.

Op die plaats (gemeten op nachthok in de zon ) is het zelfs buiten reeds 16.5 graden celsius, wat in de serre opliep tot 21°C.  Scheelt hem zomaar liefst 10 graden gemeten in de zon tov van de schaduw hier in mijne tuin.  Ene plek is gras bevrozen, op ander plek schiet het onkruid al.  En heb nochtans maar een kleine stadstuin.

Wat heb ik nu gedaan.
Zowel in nachtnok als serre heb ik een dik pak bladeren er op gelegd.  Aan de voorste kant heb ik de dekglazen verwijdert en er een plastiek vuilzak overgedaan en afgedekt met iets met gaas op.  Ander kant heb ik een oud tapijt op glas gelegd in combinatie met betonplex zodat lichtinval minder is.


Temperaturen schommelen nu rond de 4 graden.

Nu heb ik natuurlijk weer een andere vraag.  In nachthok is een keramische lamp aangesloten op een warmtesensor, gaat deze nu niet continue aanslaan, aan gezien die is ingesteld op 5 graden celsius?

Andere suggesties zijn welkom.

Gelogd
NicWill
Algemene moderator
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 3664



« Antwoord #14 Gepost op: 28 Januari 2011, 16:41:45 »

Mijn dieren overwinteren al jàren zonder enige "noodverwarming" maar als die keramische lamp je iets minder ongerust kan maken, OK, maar verlaag dan de sensor op 3 °C .
Gelogd
Pagina's: [1] 2 3 ... 5 Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
5 Juli 2024, 07:50:08

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172831
Totaal aantal topics: 14134
Vandaag Online: 427
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 428
Totaal: 428
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.123 seconden met 26 queries.