Serpentarium valt onder zoo Antwerpen, inkomsten: Koningin Elisabethzaal, inkomgelden, restaurants, shop en deels overheidssubsidies.
Paradisio, inkomsten : inkomgeld, opbrengst restaurants, shop, overheidssubsidies
Bij Iguana en Serpo bestaat het dierenbestand voor ruim 90% uit inbeslagnames van importdieren aldus Serpo-directeur Walter Getreuer , overige zijn afstandsdieren en dumpdieren die uitgezet werden, inkomstbron voor Serpo:
http://www.serpo.nl/sos/adoptieplan.htmlParadisio uitgezonderd zijn nagenoeg geen Trachemys aanwezig in deze opvangcentra (?)
Getreuer die voorstander is van de hobby onder verantwoorde omstandigheden verduidelijkt nog eens dat particuliere afstand niet het grote probleem is.
Tussen opvangdieren uit het buitenland en aankoop van dieren uit het buitenland of nakweek hier geboren vind ik geen verschil, allen laten het bestand immers aanzwellen.
Er zijn geloof ik 17 dieren naar Belgiƫ gegaan uit Hong Kong, weegt niet op tegen de jaarlijkse toevoer van 30.000 farmbreddieren voornamelijk uit Amerika geimporteerd, die niet zelden in tuincentra en het winkeltje om de hoek worden aangeboden ipv gespecialiseerde winkels.
Persoonlijk heb ik er zo mijn eigen kijk op, de voorlopige positieflijst leerde ons dat circa 80% van de soorten verboden zou worden, terwijl Trachemys wel nog toegestaan zou zijn, terwijl juist uit die hoek de grootste problemen voortvloeien. Nu, op farmbred dieren word belast, betekend dus geld voor de overheid die ze kunnen aanwenden voor de opvang als ze dit persƩ zo willen laten, lig ik dus niet echt wakker van.
Heb zelf ook een Trachemys opvangdier die meegedraaid was in het rad van het waterzuiveringsstation en hierdoor een poot verloren is, die blijf ik in elk geval verzorgen, net als de drie andere opvangdieren. Verder ga ik echter niet omdat het dweilen is met de kraan open, dit weet zo naderhand iedereen dacht ik ? Dit jaar heb ik ook nog enkele dieren herplaatst op vraag via mail, enkele forumleden kunnen dit bevestigen, verder reiken de mogelijkheden niet.
Ga je opvangen dan zitten ze na een jaar tot aan je achterdeur bij manier van spreken, jammer voor de dieren maar aan de bron aanpakken zou zinvoller zijn.
In Amerikaanse staten is bvb een verkoopverbod van dieren die minder dan 10 cm schildlengte bereikt hebben, weg dus schattige kleurtje...iedereen weet dat de interesse in zo'n dier een pak minder is...dus waarom zou men dit hier niet gaan invoeren ?