Ik ben - net als héél wat dierenartsen trouwens - tegen het chippen van landschildpadden waarvan de borstschild 10 cm moet zijn.
Deze praktijk valt onder geen enkele goedkeuring bij houders/kwekers/ liefhebbers van landschildpadden om bij dergelijke grootte, jonge nog veel te kleine landschildpadjes te chippen, wetende dat hun pootjes nogal erg fijn zijn om met een veel te dikke chipnaald een penetratie uit te voeren en de chip te plaatsen die ongeveer één tiende van het schildpadje is.
Met als gevolg : schade en infectie door de dikke chipnaald.
Identificatie door middel van foto-bijlage gekoppeld aan het citesdocument is zoals in Duitsland VEEL DIERVRIENDELIJKER in plaats van de hierbovengenoemde beulenpraktijk.
Ook het chippen van landschildpadden zoals in Nederland wordt toegepast bij dieren die een gewicht van 500 gram hebben bereikt, is een goede optie.
Het is voor velen nu wel duidelijk dat een dergelijke omzendbrief die de meesten onder ons hebben ontvangen, wijst op een strengere aanpak van de wetgeving voor houders, en kwekers van beschermde dieren (lees : landschildpadden).
Mijns inziens zal er vanaf heden ook strenger controle uitgevoerd worden op mensen die in grote aantallen citespapieren aanvragen voor hun nakweekdieren. Op zich dus een signaal dat er nauwer zal toegezien worden op deze regelgeving die niet gelijklopend en conform is met de regelgeving bij andere Europese landen. Ook het traject van nakweekdiertjes zal nader onder de loep genomen kunnen worden.
Er staat tenslotte in de omzendbrief een verwijzing hiernaar waarbij beklemtoond wordt, dat de kweker, liefhebber, of houder een lijst moet bijhouden naar waar de diertjes heen gaan.
Houders, liefhebbers, kwekers van Testudo Hermanni, Testudo Graece, Testudo Marginata, ... hebben voor hun dieren een Europese citescertificaat die beschermd staat onder de regelgeving van het land waar deze aangevraagd zijn, maar erg verschillend zijn bij andere Europese lidstaten.
Dus wanneer ik in Duitsland op een beurs een volwassen Testudo Hermanni, Testudo Graece, Testudo Marginata koop, krijg ik een Duits citescertificaat waar GEEN chipnummer op vermeld staat, maar wel gekoppeld is aan een - door de Duitse overheid - goedgekeurde foto-identificatie van het dier.
Hoe zit het dan - bij een dergelijk geval zoals dit aangekocht Duits dier, met de geldigheidsnorm hier in België ?
Wat dat betreft : héél kort
Stof tot nadenken Groetjes,
Greeny