Waar haal je dat vandaan?
Ik bedoelde dat de cyanidevorming niet meteen start na de oogst in de gehele plant.
De cyanide zit namelijk niet in zijn vrije vorm in de plantencellen. Het zit gebonden in cyanogene glycosides. Pas wanneer een plantenweefsel beschadigd wordt zal het cyanide worden vrijgesteld om mogelijke pathogenen te neutraliseren. Dus bij de oogst van bv: kolen gaat dit proces enkel door in de cellen ter hoogte van het snijvlak.
Het is en blijft natuurlijk een toxische molecule maar zolang je 'gezond ogende" groenten serveert zou het proces in theorie nog niet gestart zijn.
Een dieet op pure Chinese kool is natuurlijk alles behalve gezond. Maar dat is één op pure andijvie ook niet. Echter vind ik persoonlijk dat Chinese kool een zeer goed wintervoer is (in combinatie met nog andere groenten en supplementen uiteraard) desondanks deze niet zo vaak aanbevolen wordt in tegenstelling tot andijvie (vandaar mijn startvraag in dit topic.
).
Ook mag het gevaar van die cyanidevorming niet overschat worden zie bijvoorbeeld volgende quote uit "Brazilian Archives of Biology and Technology, v.43, n.5, p. 487-492, 2000" :
"Cyanogenic glycosides are widely distributed among 100 families of flowering plants. They are also found in some species of ferns, fungi and bacteria (Harborne, 1972, 1993). There are many economical important plants highly cyanogenic, including white clover, linum, almond, sorghum, the rubber tree and cassava."
Dus ook de maar al te vaak gevoerde witte klaver zou grote hoeveelheden cyanide produceren. Alle planten die tot de familie fabiaceae behoren produceren trouwens deze cyanide verbindingen. Dus alle soorten klaver, luzerne, alle wikkes,… Zoals je ziet komt het ook in grote concentraties voor in sorghum (1 van de 5 top landbouwgewassen) maar ook in bijvoorbeeld maniok.
Ik wil maar duidelijk maken dat de gevaren niet over nog onderschat mogen worden en dat het uiteindelijk altijd neerkomt op: “een gevarieerd dieet is een gezond dieet”.