Naar aanleiding van het wormentopic (
http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,7776.90.html ), waar het vanaf pagina 7 een specifieke kant op ging, ben ik zo vrij geweest een separaat topic te maken hierover.
In bovengenoemd topic blijkt dat er nieuw middel is op de markt: Profender Spot On®.
In NL en BE zijn er nog erg weinig ervaringen met dit middel, waardoor sommige dierenartsen / liefhebbers sceptisch zijn.
Aan de andere kant zijn er in het buitenland wèl ervaringen met dit middel bij reptielen, waarbij positieve resultaten zijn geboekt.
In dit topic wil ik mijn persoonlijke ervaring met dit middel bespreken.
Ik heb dit topic niet geopend om het middel de hemel in te prijzen; ik wil uitsluitend zo objectief mogelijk mijn ervaring ermee met jullie delen.
De patiënten ( ): 2x Eurotestudo boettgeri van resp. 60 & 120 gram. Bouwjaar: augustus 2008.
Diagnose dierenarts: Aanwezigheid wormeitjes en enkele spoelwormpjes. Dit uit een gezamelijk meststaal. Of 1 of beide dieren zijn besmet is niet duidelijk. Beide dieren worden derhalve behandeld.
Aanbeveling medicatie dierenarts: Panacur. Vanwege het oraal toedienen, de erg kleine kopjes van de dieren en simpelweg het feit dat ik dwangvoederen een vervelend iets vind, heb ik geïnformeerd naar een alternatief. Hiervoor heb ik iemand van de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, Afdeling bijzondere dieren benaderd.
Het middel Profender als alternatief werd genoemd. Niet aanbevolen boven Panacur; slechts als alternatief genoemd !. Wel werd alvast een dosering genoemd mbt het gewicht van mijn diertjes.
Na wat voors en tegens ( beperkte ervaringen in NL, tegenover de positieve ervaringen in het buitenland ) tegen elkaar te hebben afgewogen, heb ik uiteindelijk besloten dit middel te gaan proberen.Met die info ben ik naar onze dierenarts gegaan; het nummer van de faculteit Diergeneeskunde Utrecht bijgevoegd, zodat mijn dierenarts eventueel nog informatie kon inwinnen.
Heb hierop van mijn dierenarts het middel
Profender Spot-On in de dosering 1 - 2 ml per kilo dier meegekregen.
Woensdag 21 oktober:
Mijn boettgeri's even in een kale plastic bak geplaats en het terrarium grondig gereinigd. Heb de complete inrichting eruit gehaald en het lege glazen terrarium met bleekmiddel afgenomen. Hierna meermaals met water nagepoetst en uiteindelijk drooggemaakt. Mijn plan was om tijdelijk kranten op de bodem te leggen, maar aangezien mijn echtgenote zojuist die ochtend het oud papier buiten had gezet
heb ik er maar een verse lading cocopeat ingedaan.
Het moment supreme:
Het kartonnen flaconnetje Profender bevat een aluminium zakje. Hierin zit het pipetje Profender.
Dit pipetje is van vrij dik plastic, maar als je er met beleid druk op uitoefent is er heel gedoseerd mee de druppelen. Het is niet zo dat je in je enthousiasme de gehele pipet ineens leegdrukt tenminste, hoewel sommige figuren dit waarschijnlijk tóch voor elkaar zullen krijgen
De dieren eventjes op hun rug gehouden en in de liezen gedruppeld.
Het dier van 60 gram kreeg in beide liezen 1 druppel.
Het dier van 120 gram idem, echter met een extra druppel in 1 van de oksels.
Dit druppelen nam letterlijk nog geen 2 minuten in beslag.
Hierna heb ik de dieren een kwartiertje in die plastic bak laten zitten, zodat het middel goed in kon trekken. De huid bleef, zoals te verwachten, nog behoorlijk vochtig en ik wilde voorkomen dat de cocopeat als een spons een deel van het middel zou absorberen bij contact.
Na 15 minuten in de "steriele" bak heb ik beide boettgeri's weer in het terrarium geplaatst.
Op dit moment zijn we 1½ week verder; volgende week woensdag ga ik dit druppelen nog een keer herhalen voor de evt achtergebleven wormeitjes. Dit op advies van zowel mijn eigen dierenarts, als vanuit de faculteit in Utrecht.
Tot op heden gedragen mijn boettgeri's zich zoals gewoonlijk. Overdag lekker actief en nieuwschierig, zonnen regelmatig. Eetlust is (eveneens zoals gebruikelijk) bijzonder goed. 's Avonds graven ze zich in in de lichtvochtige cocopeat.. business as usual.
Het voedsel dat ze momenteel verstrekt krijgen is puur supermarktvoer. Nagenoeg uitsluitend andijvie en witlof, dagelijks verrijkt met agrobs en gistocal. Onkruiden mijd ik momenteel even, vanwege mogelijke herbesmetting met wormen.
Ter ondersteuning van de behandeling in het maag- / darmstelsel krijgen ze 2x per week wat ProbiZyme en Biodigest over het voer gestrooid. Ondanks het feit dat beide produkten nieuw zijn en een eigenaardige geur hebben, werd het onmiddelijk geaccepteerd en weggewerkt.
Ik heb vernomen dat (land-)schildpadden tijdens behandeling ivm wormen soms wat afvallen / stagneren in groei.
Mijn dieren hebben, zo lijkt het, sinds de dag van het druppelen weer een groeimoment. Ze zijn eerder aangekomen dan afgevallen (heb ze kort gewogen, geringe / normale gewichtstoename geconstateerd, maar dit vergeten te noteren) èn er is visueel groei waarneembaar ahv nieuwe lichte groeinaden.
Mijn conclusie op dit moment:
De dieren hebben het middel toegediend gekregen en over de effectiviteit is vooralsnog niets te melden; dit kan ik pas 14 dagen ná de 2e toediening, nadat de dierenarts een nieuwe meststaal heeft bekeken.
Wat ik wèl kan mededelen is dat mijn 2 boettgeri's na het toedienen geen verandering in gedrag / eetlust hebben ondergaan en eigenlijk gewoon normaal aan het doorgroeien zijn. Op het oog doen ze het dus uitstekend.
Tot zover