Formaat bak voor een aantal jaar?Goeie vraag.
Toen ik mijn dieren bij de kweker ging ophalen waren ze beiden 48mm groot en wogen ze 25gr.
Nu 1 jaar later is 1 dier 67mm bij 60gr.... en 1 dier met een groeispurt zit op 88mm bij 120gr.
Het kleinste dier schijnt op een "normale" grootte te zitten voor een dier van (iets meer dan) 1 jaar.
Beide dieren zitten nu even in een 80x40x40 terrarium.
Ik moet zeggen... Het kan nog nèt.. vind ik persoonlijk dan. Het oppervlak is op zich wel groot genoeg, maar om het een beetje aantrekkelijk in te richten leg je er natuurlijk iets van hout in, een schuilhol eventueel.. waterbak.. wat (kunst-)planten. Kortom: Het loopoppervlak wordt hierdoor natuurlijk kleiner.
Naar mijn smaak kan het nog nèt dus.. een grondoppervlak van 80x40 voor 2 dieren van resp. 7 en 9 cm.
Nou moet ik gelijk een aanvullende opmerking plaatsen:
Dit terrarium is slechts een tijdelijke huisvesting.
Zolang de temperatuur het toelaat zitten mijn dieren buiten. De afgelopen zomer had ik een simpele caviakooi via marktpl op de kop getikt.
Flinke laag cocopeat erin als ondergrond..leuk ingericht.. paar gaatjes onderin geboord voor drainage (hoewel ik de bak bij kans op regen verplaatste naar een droge plek). Dit was een bak van 100x50.
De komende zomer gaan ze in een grotere bak; een houten kinderbedje gaat als karkas fungeren, er komt een bodemplaat in waar het substraat op kan, geheel op wieltjes om het verplaatsbaar te maken.. Deze bak gaat dan uiteindelijk (als het definitieve verblijf er is) als tijdelijke bak gebruikt worden in de woonkamer tijdens de voorbereiding voor de winterslaap.
Uiteindelijk gaat er een definitief buitenverblijf komen in de vorm van zo'n vast houten zandbakomheining. Ik zit te denken aan iets van 2,5 x 1,5 meter. Er gaat een kasje aan 1 zijde komen met een warmtelamp erin, zodat de dieren daar bij "minder gunstige dagen" kunnen zonnen.
Op die manier zitten ze dan het gehele jaar buiten... en tijdens de winterslaap in de koelkast.
Dit is uiteraard mijn persoonlijke smaak en keuze, maar zo krijg je een indruk van het formaat verblijf dat ík hanteer bij mijn dieren.
Ik denk dat je voor een 2-tal diertjes aan een bak van zeker 100x50 grondoppervlak moet denken voor een periode tot .. 3 jaar ?
En dan uiteraard, indien mogelijk, de dieren zoveel mogelijk buiten. Natuurlijk zonlicht is het beste voor de diertjes.
Mocht je dus nog een bak aan willen schaffen, dan zou ik liefst voor een 100x50 gaan.
Tijd totdat ze volgroeid zijn?Volgens de literatuur bereiken ze hun relatieve uiteindelijke grootte na 15 - 20 jaar.
Naarmate ze ouder worden groeien ze echter steeds minder hard. Het kan dus best, dat de dieren na 9 jaar al op plusminus 20cm zitten.. en rond de 15 jaar op 23 cm... na 20 jaar op 24 cm... snap je?
2 plekken voor lampen?
Mja.. ligt eraan wat je wilt.
Hou je het dier het hele jaar binnen, wat minder aan te bevelen is; dan zul je een warmtelamp èn UV licht moeten verstrekken.
Zit je schildpad veel buiten, dan pakt ie de UV van de zon mee uiteraard. Mijn dieren hebben 's zomers maximaal zonlicht gehad buiten.
Die hebben nu in hun 80x40x40 bak een gewoon reflectorspotje van 60W uit de supermarkt.
De soort lamp hangt ook van de grootte van het terrarium af, aangezien ie de temperatuur op de zon-plek rond de 35 graden moet krijgen. De koelste kant van de bak (andere zijde dan waar de lamp hangt dus) mag op kamertemperatuur zitten.
De juiste lamp is dus afhankelijk van de grootte van je bak..
Bodembedekking:Ligt aan je smaak:
Aubiose (geperste hennepvezel) is zeer geschikt.
Cocopeat (soort potgrond op basis van cocosvezel.. onbemest) is zeer geschikt.
Bij voorkeur een lichtvochtige ondergrond waarin de dieren kunnen graven. Dit doen ze graag en hier moeten ze dus ook de gelegenheid toe krijgen. Een lichtvochtig substraat waarin ze ingegraven kunnen slapen zorgt er tevens voor dat de dieren glad opgroeien. Te droog substraat èn te eiwitrijke voeding bewerkstelligt bultgroei. Dit moet je te allen tijde zien te voorkomen!
Voeding:Het liefst geef je diverse soorten onkruiden. Dit is het best.
Andijvie / witlof bijvoorbeeld is ook goed, mits je dit aanvult met agrobs.
Agrobs:
www.reptielenlampen.nlSupplementen kun je beter over al het "supermarktvoer" strooien.
Gistocal / Vitamineral kun je bij dierenspeciaalzaken / webwinkels kopen.
Cacium kan je bij een drogist / apotheek halen, òf Gistocal kiezen waar het al in zit.. Of Calcilux; een produkt van Orlux voor vogels, verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en webshops...
Het laten vasten van een Griekse Landschildpad tijdens zijn "actieve" periode (dus de periode waarin het dier niet in winterslaap is) is onnatuurlijk.
Áls je al meent een vastendag te moeten invoeren, dan kun je het best die dag ook je warmtelamp uitlaten denk ik... Zo lijkt die dag op een "bewolkte koelere zomerdag" waarin de dieren in de natuur mogelijk ook minder actief zouden zijn...
Gewoon gevarieerd voeren, waarbij de dieren niet te eiwitrijk èn niet te grote hoeveelheden wegstouwen is prima.