SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172831 aantal berichten in 14134 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 3 gasten bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1] 2 Omlaag Print
Auteur Topic: Nieuwe schilpad, sulcata  (gelezen 9917 keer)
ishirra
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 397


« Gepost op: 10 September 2009, 13:11:07 »

Ik heb een sulcata hatchling gekregen (!!) met een bak van 70X40X50 van een kennis die hem verleden maand had aangekocht maar zich ondertussen bedacht heeft vanwege de grootte van een volwassen exemplaar. (waar inlezen al allemaal niet goed voor is  afvragend... )  Het dier is van Maart 2009.  In de bak liggen een soort van houtvezels als bodembedekking maar die ga ik vervangen door zavel. Welk soort zavel is hier het beste voor eigelijk en moet deze besproeid worden of niet?  De bak word ook binnen enkele weken vervangen.  Ik ben bezig met het in mekaar knutselen van een bak voor m'n elegansjes en normaal gezien kan ik bovenop die bak een andere bak zetten van gelijke afmetingen (200X80X80). Normaal zou hij hier wel een jaartje of twee mee verder kunnen, niet?

Het diertje loopt momenteel rond door de bak, verkent z'n waterbakje en z'n bakje met eten maar eet er momenteel niet van.  Hij vind namelijk z'n spiegelbeeld veel interessanter. (kan dit opgelost worden door het plaatsen van een strip tegen het glas zodat hij z'n spiegelbeeld niet meer ziet?) Vandaag geef ik hem paardebloem, klavertjes en wat gras en dit smakelijke menu heb ik bestrooid met Carmix en Sporavit.
De temperatuur is een 28 - 30 graden momenteel maar ik twijfel nog over hoe hoog de luchtvochtigheid moet zijn.

Ik ben bezig met me in te lezen in deze soort omdat ik deze graag zou houden als ik binnen enkele jaren naar een groter huis verhuis maar mijn kennis van de sulcata is zeer klein tot bijna onbestaand.  Ik wil dit diertje een kans geven, het moet niet opdraaien voor de grillen van z'n vorige eigenaar dus alle tips zijn welkom.
Gelogd

0.1.2 Trachemys Scripta Troosti    0.0.3 Stigmochelys Pardalis
0.0.2 Centrochelys Sulcata            0.0.2 Geochelone Elegans
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #1 Gepost op: 10 September 2009, 22:21:01 »

Ikzelf gebruik nu vette zavel, maar alles is nog in de testfase....
Zie hier: http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,7531.0.html
Dit word aangelegd met in één van de hoeken een heuvel waar ze een hol inmaken, dat hol hou je vochtig... de rest van de bak sproei je enkel s'avonds, s'nachts mag de vochtigheid wat hoger zijn  knipoog

De ondergrond hou ik vochtig dmv kruikjes:


Ik gebruik hiervoor puntvormige kruikjes



Na 1 week zijn die leeg en zorgen voor een vochtige onderlaag en droge toplaag (tenzij er net omheen is de toplaag ook wat vochtig)

Met de bak van 70X40X50 kan je wel een jaartje weg hoor, zo snel groeien ze niet, of zouden ze toch niet mogen  knipoog
« Laatste verandering: 10 September 2009, 22:31:07 door kurtlippens » Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
ishirra
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 397


« Antwoord #2 Gepost op: 10 September 2009, 23:18:45 »

Hoe werkt het met die kruiken dan precies, Kurt?
Ik ben bij enkele winkels in de buurt geweest maar daar hadden ze geen zavel.  Ik heb geel zand meegenomen, ik heb me namelijk laten wijsmaken dat dat ongeveer dezelfde eigenschappen heeft als zavel, we zullen zien.  Ik zie nu dat de temperatuur 's nachts naar 22-23 graden daalt in de koelste hoek (momenteel weet ik niet of het midden in de nacht dezelfde temp houd, dit moet ik nog nakijken) Ik ben aan het overwegen om de 50 watt lamp te vervangen door 75 watt.
Ik kan me voorstellen dat deze nu nog elke dag eten moeten krijgen of ben ik hier verkeerd in?  Ik weet dat ik moet zorgen voor een zeer vezelrijk dieet omdat ze anders opstoppingen kunnen hebben dus daar let ik wel op.

Wat me daarstraks opviel is dat het een zacht rug- en buikschild heeft. Ik denk niet dat dit normaal is voor een hatchling van 5 maanden dus dit weekend een meststaaltje binnen brengen om te kijken voor flagelaten en wormen.  Voor de rest ziet het er mooi glad uit, hopelijk kan ik dit zo houden.
Ik heb m'n camera gevonden voor foto's te nemen, nu nog het kabeltje om hem aan m'n computer aan te sluiten...  Dan kan je z'n bak zien en het schildpadje.

Kurt, nog een tip zodat ik kan vermijden dat hij probeert tegen z'n spiegelbeeld te lopen? Hij blijft die maar volgen ipv naar z'n eten te gaan.  Ofwel lust hij geen paardebloem en gras....
Gelogd

0.1.2 Trachemys Scripta Troosti    0.0.3 Stigmochelys Pardalis
0.0.2 Centrochelys Sulcata            0.0.2 Geochelone Elegans
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #3 Gepost op: 11 September 2009, 18:19:53 »

Langs het glas lopen heeft eerder met verhuis stress te maken dan het zien van zijn spiegelbeeld, ik zou me daar geen zorgen over maken; na een tijd leggen ze dit gedrag van zich af... Alle hatchlings hier zitten in glazen bakken.
Het zachte schild lijkt me idd niet normaal, vermoedelijk dus flagellaten en mogelijk ook wormen...
Met jonge sulcata's mag je niet te veel gaan slepen, onder stress worden ze flagellatengevoelig (om die reden gaan hatchlings hier niet meer weg als ze jonger dan 12 maanden zijn) zeker meststalen binnen doen dus...jammer dat met dieren zo omgegaan word door die impulsaankopen.  Onbeslist
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #4 Gepost op: 11 September 2009, 18:33:19 »

Hoe werkt het met die kruiken dan precies, Kurt?
De kruikjes zijn van terracotta, dit materiaal laat langzaam vocht door...als je ze inplant in de zavel zullen ze de onderlaag vochtig houden.
Zavel is in vochtige toestand gewoon zacht, op die manier bekom je na het uitdrogen van de bovenlaag een harde korst met daaronder een vochtige/zachte laag, eenmaal ze die gevonden hebben gaan ze aan het graven...
Ook het perfecte milieu voor een sulcata, droge toplaag met vochtige ondergrond en een vochtig hol...
Sla de raad maar in de wind dat het ganse terrarium vochtig gehouden moet worden zoals vaak op IE geschreven word om die reden ook geen coccopeat, op die manier zullen de dieren telkens opnieuw ziek worden !

Citaat
 Ik zie nu dat de temperatuur 's nachts naar 22-23 graden daalt in de koelste hoek (momenteel weet ik niet of het midden in de nacht dezelfde temp houd, dit moet ik nog nakijken) Ik ben aan het overwegen om de 50 watt lamp te vervangen door 75 watt.
Ik hou de absolute minimumtemperatuur s'nachts op 22°C voor hatchlings, dit is de temperatuur in het hol....
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
Frans
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Berichten: 198



WWW
« Antwoord #5 Gepost op: 12 September 2009, 08:57:25 »

Zolang het buiten het terrarium lichter is als er in, dan zi e je geen spiegelbeeld als je in het terrarium zit en blijft het bij nieuwsgierigheid van je dieren. Is het in het terrarium donkerder dan er buiten, dan wordt het spiegelbeeld wel duidelijk. Vergelijk het maar met je eigen kamer op de dag en in de avond.
Mijn ervaring met onze sulcata's is dat ze altijd door het glas heen willen en niet schijnen te snappen dat dat niet kan. Vandaar dat we de boel tot boven ooghoogte blinderen met hout of iets dergelijks. Dat voorkomt een hoop onnodig gestress. Ze zijn uit zichzelf al nieuwsgierig genoeg om de hele dag rond te blijven sjouwen, dus voor de beweging hebben ze het niet nodig.
Stress is een grote veroorzaker van het verbruik van calcium in het lichaam. Groeneters krijgen toch al zo moeilijk de calcium uit het voedsel opgenomen. Zoals je al schreef zijn de schilddelen zacht wat kan wijzen op een gebrek aan calcium. Calcium wordt uit het voedsel alleen opgenomen door een juiste aanwezigheid van vitamnineD3 in het lichaam.

Frans, heeft een overmaat aan lichaam.
Gelogd

Wij hebben ook altijd Agrobs Pre Alpin Testudo en zaaimixen op voorrraad.
ishirra
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 397


« Antwoord #6 Gepost op: 14 September 2009, 22:24:54 »

Ben net terug van de RA.  Het schildje zou normaal zijn. Het is niet heel zacht maar je merkt dat je het lichtjes kan induwen.  Het was een klein beetje te zacht voor de leeftijd (april 2009) maar niet echt iets om je zorgen over te maken.  Carmix onder het eten mengen zou dit verhelpen.  Voor alle veiligheid heeft de RA toch een meststaaltje genomen (hij is met zo'n ijzeren staafje in de schildpad gegaan) en nagekeken op flagellaten.  Het was nog niet voor 100% uitgebroken maar hij zag er wel enkele zitten.  Dus we waren er goed op tijd bij, hij heeft flagyl gegeven en binnen 10 dagen moet ik nog eens terug komen.  Alles gaat uit de bak gaan, de bak word goed ontsmet en ik laat hem goed uitdrogen.  Binnen 10 dagen doe ik dit nogmaals zodat alles zeker weg is.

De RA heeft er een goed oog in, hij zei dat Ayo (het betekend 'vreugde' in't  Yoruba) met 99% zekerheid gaat genezen van flagellaten. Als ik Sporavit en Carmix goed meng onder z'n eten komt het met het schildje ook helemaal goed.
Gelogd

0.1.2 Trachemys Scripta Troosti    0.0.3 Stigmochelys Pardalis
0.0.2 Centrochelys Sulcata            0.0.2 Geochelone Elegans
marion
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 2017


« Antwoord #7 Gepost op: 14 September 2009, 22:43:40 »

Dat is fijn dat je er op tijd bij bent en kan gaan behandelen.
Gelogd
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #8 Gepost op: 15 September 2009, 21:16:31 »

Goed dat je er tijdig bijbent  knipoog , flagellaten komen erg veel voor in stress situatie zoals verhuis....
Loopt het dier nog langs het glas heen en weer, of is dit intussen verbeterd ?
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
ishirra
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 397


« Antwoord #9 Gepost op: 15 September 2009, 23:28:06 »

Dit is al serieus verminderd, hij loopt nog wel door z'n bak maar niet meer zo langs het gras.  Hij ligt regelmatig languit onder de warmtelamp dus het komt wel goed met die kleine.
Ik dacht dat ik hem nog wat flagyl zou moeten geven tijdens de week maar heb niets meegekregen, alleen het advies om hem blijven eten voor te schotelen.  Hij eet momenteel niet of heel weinig dus dat zou ik graag in orde zien komen.  Morgen ga ik hem waarschijnlijk in een kleinere bak zetten (een oud aquarium), de grote bak is wat onhandig om elke dag proper te maken.  Met wat ontsmet je trouwens het beste? Bleekwater of dethol?
Gelogd

0.1.2 Trachemys Scripta Troosti    0.0.3 Stigmochelys Pardalis
0.0.2 Centrochelys Sulcata            0.0.2 Geochelone Elegans
Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17832


« Antwoord #10 Gepost op: 16 September 2009, 09:26:52 »

Beide middelen zijn goed om mee te ontsmetten, vergeet niet ook na te spoelen met schoon water.
Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiële dierentuin van Nederland
ishirra
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 397


« Antwoord #11 Gepost op: 4 Oktober 2009, 20:46:40 »

Heb vandaag zavel in z'n bak gedaan. Hij is momenteel druk bezig met verkennen, zelfs z'n eten laat hij links liggen nu.  Aangezien hij momenteel nog in een redelijke kleine bak zit, heb ik in 1 hoek een heuveltje gemaakt waar hij eventueel een holletje kan maken. Eens kijken hoe het hem bevalt.
M'n fototoestel is terecht, nu alleen het kabeltje nog om aan de computer aan te sluiten....
Gelogd

0.1.2 Trachemys Scripta Troosti    0.0.3 Stigmochelys Pardalis
0.0.2 Centrochelys Sulcata            0.0.2 Geochelone Elegans
ishirra
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 397


« Antwoord #12 Gepost op: 12 Oktober 2009, 21:02:44 »

Ben vandaag op controle geweest bij de RA, Ayo is volledig flagellaten en parasieten vrij. Het calcium tekort dat hij had (zacht schildje) is ook volledig opgelost. Z'n eten verslind hij met gemak, wat overblijft strooit hij in het rond.  Wat hij ook gezellig vind is door z'n bak lopen, dan in z'n drinkenbak gaan zitten, terug door de bak, terug in z'n drinkenbak, met als resultaat dat ik 3 keer per dag al het zand er moet uitkieperen zodat hij drinkwater blijft hebben....   Met andere woorden, hij doet het uitstekend. 
Ik heb inmiddels het kabeltje van m'n camera gevonden. Morgen ga ik foto's nemen en hier zetten, ik ga hem nu laten bekomen van z'n trip naar de RA.
Gelogd

0.1.2 Trachemys Scripta Troosti    0.0.3 Stigmochelys Pardalis
0.0.2 Centrochelys Sulcata            0.0.2 Geochelone Elegans
Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17832


« Antwoord #13 Gepost op: 12 Oktober 2009, 21:08:38 »

Mooi nieuws Ishirra, best snel gegaan ook zijn genezing/behandeling cool zeg
Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiële dierentuin van Nederland
psvehv
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1122



« Antwoord #14 Gepost op: 12 Oktober 2009, 22:26:57 »

fijn om te lezen dat alles weer goed is met ayo.
ben benieuwd naar de fotoos.

grtjss
Gelogd
Pagina's: [1] 2 Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
17 Juni 2024, 09:31:09

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172831
Totaal aantal topics: 14134
Vandaag Online: 590
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 520
Totaal: 520
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.149 seconden met 26 queries.