Misschien leuk om dit een keer uit te zoeken
Heb ik dus gedaan en een bevriend advocaat geraadpleegd
Die verwees me door naar onderstaand artikel:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Veel mensen houden er dus een hobby op na. De ene hobby is natuurlijk interessanter dan de andere. Sportvliegen en duiken spreekt misschien wel meer aan dan het verzamelen van ansichtkaarten. Maar welke hobby je ook hebt: het is goed om te weten dat er ook hobby’s zijn waar de fiscus met veel interesse naar kijkt.
Waar let de Belastingdienst op?
Inkomsten uit hobby zijn onbelast, maar waar eindigt hobby en begint professionele handel? Om dit te bepalen kijkt de fiscus vooral naar de feiten. Vragen die dan gesteld worden zijn:
1) Is er een (financieel) voordeel met je hobby te verwachten?
2) Is dat voordeel halen een doel voor je?
3) Moet je investeren, reclame maken, etc.?
Als je een echte hobby hebt, zul je op alle vragen 'nee' antwoorden. Dan is de opbrengst onbelast en zijn de kosten niet aftrekbaar. Bij een 'ja' en minimaal één 'nee' moet je een adviseur gaan bellen. De eerste twee vragen geven in de praktijk meestal de doorslag.
Tussen hobby en bedrijf
Veel hobby’s zijn echte hobby’s, niet meer en niet minder. De hobbyisten die bij ons kantoor aanbellen zitten meestal in een schemergebied tussen een onbelaste hobby en een belaste bijverdienste. Een hobby mag best geld opleveren zonder dat je hierover belasting hoeft te betalen.
Maak je verlies met je hobby dan zijn de kosten niet aftrekbaar. Als je echter gaat verdienen met een hobby neem dan contact op met een belastingadviseur. Verkoop je veel via Internet, dan is al snel geen sprake meer van hobby. Let dus goed op, dat doet de Belastingdienst namelijk ook!
Tip
Ben je nog maar net begonnen je hobby te gelde te maken, dan verdien je er misschien nog nauwelijks aan, maar maak je wel kosten. De fiscus accepteert dan de aftrek van verliezen niet. Maar: blijf toch je kosten en de bewijzen (bonnetjes etc.) ervan bijhouden. Als je binnen vijf jaar namelijk wél winst gaat maken, mogen deze kosten alsnog worden afgetrokken! Het eerste jaar waarin het saldo van inkomsten en kosten positief is, mag je dus de oudere kosten van de winst aftrekken.
Hoe aan te geven?
Blijft er onder de streep, dus na aftrek van kosten, een positief saldo over, dan moet je dit aangeven als neveninkomsten, formeel 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Over het positieve saldo wordt dan belasting geheven. De eisen voor de administratie zijn beperkt, overzichten van inkomsten en kosten (met bonnen) zijn voldoende.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zoals Crash reeds aangaf is vaak en veel adverteren dus verboden/af te raden hierdoor kan twijfel ontstaan....
Het advies is en blijft inkomsten en uitgaven goed bij te houden zodat je kan aantonen dat je hobby niet winstgevend is...
Desondanks iets waar de meesten niet van wakker hoeven te liggen.
PS: bovenstaand artikel geldt zowel voor Belgie als Nederland.