Mijn 2 kleine 2008 nakweek Griekjes zijn beiden 48 mm groot en wegen beiden 25 gram.
Heb vlak voor de kerst nog even snel een digitale keukenweegschaal aangeschaft. Dit ding weegt per gram.. leek me nauwkeurig genoeg.
Volgens de Pursall berekening zitten mijn diertjes goed op gewicht; 25,44 gram zou de bovengrens mogen zijn...
Aangezien mijn weegschaal geen decimalen aangeeft, geef ik de diertjes maar het voordeel van de twijfel
Nu mijn vragen (dik en onderstreept
) :
Ik ben er voorstander van om de diertjes zo natuurlijk mogelijk voedsel te geven. Ik ga dus dagelijks heel trouw wat paardenbloemblad plukken, evenals smalle weegbree. Ik meende onlangs ook een disteltje te hebben gevonden, maar bij nader inzien zou het ook een andere soort paardenbloem kunnen zijn ?!..
Bij RepTielenlampen.nl heb ik een zadenmengsel gekocht, waarvan de jonge scheuten als gekken de grond uit schieten.
Agrobs heb ik ook, wat ik zo nu en dan wat over het voer verpulver. Ivm het aanbod van paardenbloem e.d. lijkt deze toevoeging mij niet geheel noodzakelijk, toch ? Ik begreep dat het vooral een "
vezeltoevoeging" zou zijn op het "koelkastvoeraanbod"...
Mijn motivatie voor de aanschaf van Agrobs is dus uitsluitend ter verrijking van koelkastvoedsel, indien ik totaal geen (on)kruiden van buiten meer kan bemachtigen. Is dit afdoende ?Ik streef er dus naar om de dieren een zo gezond mogelijke voeding voor te schotelen.
In de natuur zijn er geen vitamine- / mineralenpreparaten, zoals wij die kennen in de vorm van Carmix / Sporavit / Gistocal / Calciumlactaat / ...
In hoeverre is er dan de noodzaak om dit toe te voegen aan het voedsel ?
Mijn Grieken krijgen dus natuurvoedsel... ik veronderstel dat "alle" benodigde vitamine / mineralen daar gewoon in zitten ?
Calcium krijgen ze in de vorm van sepia.. Ze hebben het dus tot hun beschikking.. heb ze er echter nog niet van zien knagen.
Ik heb momenteel nog geen UV lamp in de bak hangen.
Heb in het verleden ervaring gehad met een Zoomed Powersun 100 W UV lamp. Als ik die echter in mijn bak van 80x40x40 leg, dan frituur ik mijn dieren... Geen optie dus.
Zo'n spaarlampmodel geeft irritant blauwachtig UV licht af.. Daarbij komt die lamp tot 5 cm van de bodem, want het is zo'n foeilelijk langwerpig exemplaar.
Een UV TL zou een prima optie zijn, ware het niet dat ik een "standaard-type" terrarium heb. Op dit moment dus met voorin 2 schuifruiten, bovenin een ventilatiestrip met aan weerszijden van de bak een lichtpunt. In 1 van die lichtpunten hangt nu een 40 W reflectorspot.
Boven de bak een TL armatuur met een gewone daglichtbuis. UV lamp dáárin gaat niet, want het glazen deksel van het terra laat geen UV door.
Onder de warmtespot is het 32 graden... de andere zijde van de bak plusminus 23 graden.
Ik heb mijn temperatuur dus prima in orde; echter geen UV verlichting.
In hoeverre is toedienen van UV verlichting nu noodzakelijk, wanneer ik mijn dieren 's zomers buiten ga zetten ? Want dan krijgen ze de volle lading vwb UV. Is dit op deze manier te compenseren ? 's Zomers UV middels zonlicht... Nu even niet, ivm het terra ?
Normaal gesproken krijgen de dieren ook alleen 's zomers zonlicht en zijn ze daarna in winterslaap. Het verschil is echter dat mijn dieren zich nu wèl ontwikkelen vwb groei en voeding...
Mijn concrete vraag:
Is een UV nú zeer belangrijk, of red ik het met het zomeraanbod UV buiten ? Wat voor UV lamp kan ik het best gebruiken, zonder de temp in bovengenoemd formaat bak op te krikken ? Zou een bureauhalogeentje zónder beschermglaasje ook voldoende UV afstaan ?Calcium, UV en vitamine D3 gaan hand in hand.. toch ?
Op dit moment bied ik dus alleen nog spaarzaam calcium aan... Vitamine D3 in het water vind ik onzin, dit hebben ze in de natuur ook niet.
Daarbij walsen mijn dieren hun cocopeat in het water.. plassen en poepen erin... Toevoeging van vitamine aan die brij... nee, liever niet.
Hoe noodzakelijk is toedienen van vitamine D3 ?
Ik wil het graag goed doen, zonder een té klinische leefomgeving te gaan creëren. Te weten.. in de natuur is ook niet altijd alles optimaal.
Tips op bovenstaande zijn van harte welkom.