Tijd voor wat feiten
Voor de afbouwperiode naar de winterslaap was het gewicht van de dieren resp. 155 en 80 gram.
Na deze afbouwperiode waren de dieren afgevallen tot 129 en 73 gram..
Nadat de dieren 6 weken in winterslaap hebben gezeten, was hun gewicht respectievelijk 128 en 71 gram. Een heel geringe gewichtsafname, waar ik bijzonder gelukkig mee was; het blijft natuurlijk een "eng" idee om de dieren in een gecontroleerde coma te laten zitten
Na ge-acclimatiseerd te zijn, begonnen de dieren weer snel te eten.
Ik heb de dieren na hun eerste maaltijd gewogen en kwam op 130 en 73 gram. Dat is precies 4 weken geleden....
Inmiddels zitten ze nu veel buiten in hun mobiele onkruid-tuin
. Helaas niet constant, maar wel zo vaak mogelijk.
Na ze vandaag te hebben gewogen, constateer ik een enorme gewichtstoename in deze afgelopen 4 weken. Een toename die ik sinds de aanschaf van de dieren nog niet eerder heb waargenomen.
Ze zijn gegaan van 130 naar 178 gram (het grote dier uiteraard) en van 73 naar 94 gram.
Ze zijn zeer actief en hebben een waarneembaar dagritme.
Vanaf een uurtje of 0800 tot 1100 word er vrijwel aan 1 stuk door rondgewandeld, waarbij enthousiast aan alle begroeiing wordt geknaagd. De paardenbloemen moeten het vooral ontgelden
. Nu deze vrij kaal zijn, word er actief gezocht naar klaver en kaasjeskruid.. De klaproos blijkt ineens iets minder in trek te zijn en de smalle weegbree (eerst favoriet nummer 1) laten ze momenteel ongemoeid. Kennelijk veranderd hun smaak ook met enige regelmaat... erg grappig.
Vanaf een uur of 11 zie je de dieren veel wegkruipen onder de (nok-)dakpan of onder de dichtere begroeiing. Het rondwandelen neemt fors af.
In de namiddag lopen ze nog kort rond om wat te eten en in de vroege avond graven ze zich in voor de nacht.
Helaas heb ik weer iets opgemerkt wat me zorgen geeft: Slappe, natte onlasting.
Niet uitsluitend drab; het overgrote deel van de aangetroffen mest bestaat uit keurige stevige keutels. Daarentegen is zegmaar 1 op de 10 "hopen" een soort zachtere brij.
Natuurlijk de literatuur er op nageslagen (èn wat ervaringsdeskundigen geraadpleegd). Natte ontlasting kan duiden op flagellaten; iets waar we niet op zitten te wachten. Vreemd genoeg zouden de dieren dan een verminderde eetlust moeten hebben en zich vrij apatisch gedragen. En dát is dus totaal het tegenovergestelde van hun gedrag op dit moment... Gezien hun gedrag zou ik me dus geen zorgen hoeven maken (vind ik dan), maar het is wel iets om in de gaten te houden.
Lichte stress zou ook een oorzaak kunnen zijn (vrij regelmatig hanteren ivm het binnenhalen vanwege de koude nachten), alsook 'te nat' voer. Dat zou verklaarbaar kunnen zijn, want het dichtbegroeide onkruid is onderaan nog redelijk nat.. en dat zijn juist de stukken waar de dieren doorheen banjeren en van knagen. Kan dus met zekerheid zeggen dat het genuttigde groen natter is geweest dan wellicht goed is.
Ik laat bewust alles nu ook goed uitdrogen.
Opvallend genoeg knagen de dieren minstens zo enthousiast aan verlepte klaproos, alswel aan de onderste geelbruine bladeren aan de paardenbloem....
Mocht ik woensdagmorgen weer zachte mest aantreffen, dan gooi ik even een meststaaltje af bij de dierenarts.. "Just in case"...