Eerste wat je nu best doet is nagaan of het dier geen wormen heeft (meststaaltje binnenbrengen bij de DA, dit is een eerste stap om het dier veilig in winterslaap te laten gaan. Na een eventuele wormkuur moet je minstens 6 weken wachten met een winterslaap. Als je het aantal lichturen gaat afbouwen zal het dier vanzelf minder gaan eten, beste is de lichturen eerst afbouwen en pas daarna de verwarming volledig uit te schakelen ivm de vertering van in de darmen overgebleven voedingsresten. Nadat de dieren de laatste keer hebben gegeten krijgen ze hier nog dagelijks een 6tal uur bijverwarming per dag gedurende een tiental dagen, maar kamertemperatuur is reeds voldoende. Daarna moet de temperatuur stapsgewijs omlaag naar 10°C voor de dieren in de koelkast kunnen, de afbouw kan je spreiden over 10 dagen.
Afbouw van de temperatuur gebeurd hier als de dieren reeds in de overwinteringskisten zitten (houten kisten nog eens in piepschuimdozen gezet)
Daarna worden ze afgedekt met bladeren en op overwinteringstemperatuur gezet, voor horsfieldii mag deze zakken tot rond de 5°c
Afbouw van temperatuur zou je kunnen verwezenlijken door de doos of kist in een kamer te zetten met open raam (opletten voor tocht), of bvb bij vrienden/familie in de hal , vervolgens nog een 5 tal dagen in de nog koelere garage , balkon.... een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment
Jaarlingen hou ikzelf niet langer dan 12 weken in winterslaap. Zoals Lies zegt heeft horsfieldii deze echt wel nodig, bij deze soort word door onthouding van winterslaap de biologische klok totaal ontregelt .