SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172833 aantal berichten in 14136 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 3 gasten bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: 1 [2] 3 Omlaag Print
Auteur Topic: probleem!  (gelezen 14058 keer)
pubelia
Geochelone elegans
*
Offline

Berichten: 60



« Antwoord #15 Gepost op: 23 November 2006, 22:03:42 »

volgens de dierenarts kon het geen kwaad.  En ik neem aan dat hij niet voor niets dierenarts is. (voor reptielen, amfibien enzv)
Gelogd

In het bezit van:

2 trachemys scripta troosi
1 trachemys scripta scripta
theo
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1162

lid adviesraad st. Herpetofauna


« Antwoord #16 Gepost op: 23 November 2006, 23:03:10 »

Dat is al lang bekend dat het dierenartsen zeggen maar lik is een keertje aan zo'n kattenbrokje moet jij is proeven hoe zout dat is, zou dat dan goed zijn voor schildpadden die nooit extra zout in het voedsel krijgen???

Deze discussie heb ik zelfs gevoerd gehad met een dierenarts die me in het gelijk stelde maar algemeen is het niet bekend dat het schadelijk kan zijn.

Theo
Gelogd
Arnaud
Gast
« Antwoord #17 Gepost op: 23 November 2006, 23:23:05 »

wat kattebrol of kattevoer betreft er zijn merken die uitstekend geschikt zijn en waar het zout gehalte nagenoeg geen ro speelt (EUKANEBA)
Voor waterschildpadden geen probleem. Ik heb eens bij een kennis een groep roodwangen een komplete kip zien verslinden.

koop aub niet dat goekope spul
Gelogd
theo
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1162

lid adviesraad st. Herpetofauna


« Antwoord #18 Gepost op: 24 November 2006, 08:18:40 »

Citaat van: "Elegans"
wat kattebrol of kattevoer betreft er zijn merken die uitstekend geschikt zijn en waar het zout gehalte nagenoeg geen ro speelt

koop aub niet dat goekope spul


Hier ben ik het toch niet mee eens en zeker niet met de opmerking uitstekend geschikt, denk dat minder slecht een betere uitdrukking was geweest.

Bij het drogen blijven altijd zouten en mineralen uit het vocht achter die ook in het gewone water zitten, ook bij de duurdere merken, als men dan aan het gedroogde voer water er aan toevoegt zal er dus een dubbele hoeveelheid zouten en mineralen ontstaan dit betekent dat ook bij de duurdere soorten tot 50% meer zout dan bij vers voedsel en bij de "slechtere" soorten dit zelfs kan oplopen tot 75% meer zout/mineralen.

Daar een waterschildpad een zoet water dier is en in normale omstandigheden enkel en alleen de natuurlijke zouten binnen krijgt ben ik er geen voorstander van om de schildpad enkel en alleen op gedroogde kattenbrokjes te laten leven, een gevarieerd voedsel(liefst met levende kippen, koolmezen en merels :wink: ) is ten allentijde beter voor het dier en af en toe een maaltijd kattenbrokjes kan dan gerust.

Theo
Gelogd
Arnaud
Gast
« Antwoord #19 Gepost op: 24 November 2006, 15:02:09 »

Bijna alle dierenartsen (behalv Arthur Mc Stuart ) zullen adviseren om zowel water als landschildpadden kleine (het liefst naar lichaamsgewicht omgerekende) hoeveelheden kattevoer of hondevoer te geven.
In honden en kattenvoer zitten alle benodigde mineralen en vitaminen. Bijwerkingen als overmaat zouten en eiwitten zijn nihil mits je kleine hoeveelheden geeft.
Dit volgens een gespecialiseerde reptielen Arts in Nederland

@ Theo er zijn slechts enkele merken van honden en kattenvoer die eventueel geschikt zijn als bijvoeder voor land en schildpadden. Niet de goedkope brokken zoals van het huismerk van AH maar de meer gerenomeerde merken. Door weken van de brokken in water zullen de vermeende zouten deels uitspoelen.
Ik ben in principe geen voorstander van het geven van deze voedingsmiddellen maar wel als je een dier daarmee op krachten kan helpen (dus op therapeutische basis).

Ik zal nooit adviseren honden cq kattenvoer als bijvoer of hoofdvoer te gebruiken.
Maar in het geval van de hier besproken dieren adviseer ik dat dus wel.
Dus voor een bepaalde tijd kattebrok geven opodat ze aansterken en op gewicht komen vervolgens langzaam afbouwen en het regulier voer weer opbouwen.
Gelogd
theo
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1162

lid adviesraad st. Herpetofauna


« Antwoord #20 Gepost op: 24 November 2006, 17:05:00 »

Citaat van: "Elegans"


@ Theo er zijn slechts enkele merken van honden en kattenvoer die eventueel geschikt zijn als bijvoeder voor land en schildpadden. Niet de goedkope brokken zoals van het huismerk van AH maar de meer gerenomeerde merken. Door weken van de brokken in water zullen de vermeende zouten deels uitspoelen.
Ik ben in principe geen voorstander van het geven van deze voedingsmiddellen maar wel als je een dier daarmee op krachten kan helpen (dus op therapeutische basis).


Dit is juist de reden die ik hierboven al beschreven heb dat het zout gehalte juist stijgt en niet afneemt.

Als ik vocht/water of welke vloeistof dan ook verdamp blijven de zouten en mineralen achter, voeg ik er weer vloeistof aan toe zal er ten alletijden een verhoogde concentratie zouten en mineralen ontstaan ook bij het weken, het is namelijk onmogelijk deze stoffen mee te ontrekken als men iets droogt, als men iets weekt neemt het vocht ook toe dus ook de zouten en mineralen.

Het makkelijkste voorbeeld hiervan is gewoon gedroogde rauwe ham, het liefst een Spaanse soort, tijdens het drogen van die wordt er geen zout aan deze ham toegevoegd, laat de ham weken in gewoon kraan water en kijk dan is wat het zoutgehalte van zowel de ham als het water is zelfs als het vlees uiteen valt zal blijken dat je met een verhoogt zout gehalte zit.

Een ander voorbeeld is de zoutmijnen op verschillende sub- en tropische stranden waar men zout wint door gewoon het zeewater te laten drogen, dit soortgelijke pas je ook toe als je voedsel droogt.

Het water zoals wij het kennen bevat naast H2O nog veel meer stoffen het H2O kunnen we onttrekken maar al het andere nagenoeg niet, denk ook aan de kalkranden in de aquaria's, als 1 van mijn waterschildpadden verzwakt is krijgen deze verse vette vissen zoals zalm en geen kattenbrokjes dat is namelijk een goedkope manier om het dier aan te sterken met mogelijk nadelige gevolgen later.


Theo
Gelogd
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #21 Gepost op: 24 November 2006, 17:51:17 »

Ik heb er ook mijn twijfels over dat kattenbrokken ZO slecht zijn.
Er zijn teveel liefhebbers die ik ken die ze al jaren geven aan hun waterschildpadden.
Wat me wel verbaast: waarom kattenbrokken?
Als je toch pellets wil geven, waarom niks anders?
Mijn waterschildpadden hebben altijd flamingopellets en drijfkorrels (floating) voor sierwatervogels gehad.
Dit maakte 80 a 90 % deel uit van de voeding!
De eigenares van mijn roodwangen heeft deze methode overgenomen.
De schildpadden leven reeds van 1989 op deze voeding, de oudste roodwang is inmiddels 27 jaar, 1 van 25 jaar en 3 van 23 jaar, plus nog 12 jongere dieren.
Ik kan dus met vrij grote zekerheid zeggen dat deze pellets niet schadelijk zijn.
De dieren zorgden elk jaar voor nakweek (zaten samen in een vijver)
160 jongen heb ik uit deze dieren gehad, hoewel ik slechts 2 a 3 legsels per jaar uitbroedde .
Volgens mij is dit een betere voeding voor waterschildpadden, wat eet een kat, en wat eet een watervogel of flamingo?
In die tijd was het voor mij een vrij logische keuze, en een vrij goedkope oplossing (had 87 waterschildpadden) ook de ambonese doosschildpadden, indische dakschildpadden, bijtschildpadden, muskus en modderschildpadden kregen deze voeding.
Zelfs de Cuora galbinifrons, die aanvankelijk niks anders wilde dan tomaten, kiwis en wormen stonden na een tijdje op deze voeding, en zorgden zelfs voor nakweek!
Toch een waarschuwing ivm katten/hondenbrokken: geef die nooit aan sulcatas!!!
Soms melden ze op internet dat 1 hondenbrok per 200gr aangeraden is, een levensgevaarlijke fout!!!
Als de sulcatas de geweekte brokken ervan tussenhalen (ze zijn er verzot op) kunnen ze verstopping oplopen.
Er zijn mij 2 gevallen bekend met dodelijke afloop!
De schildpadden onttrekken al het vocht uit de brokken daardoor treed verstopping op, na autopsie bij de dode sulcatas bleek dat de darmen als het ware dichtgebetoneerd waren! Geen grap, mogelijk komt het vaker voor, maar niet iedereen stuurt een dode schildpad op voor autopsie.
Zelfs een  gerenomeerde dierenarts geeft de *goede* raad hondebrokken te geven aan sulcatas Bedroefd
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
Arnaud
Gast
« Antwoord #22 Gepost op: 24 November 2006, 18:59:46 »

Door de kattebrokken van te voren apart te weken zullen de vermeende zouten uitspoelen. Herhaal dit een paar keer dep de brokken droog en voer dit aan de dieren (let wel in kleine hoeveelheden)

Ik bestrijd absoluut niet dat de zouten een ongewenst effect zullen hebben. Maar in dit geval; de dieren van Evi; kan dit therapeutisch worden toegepast.

met omgekeerde osmose wordt bedoeld dat zout water aan het lichaam ontrekt met schade aan cellen en weefsel waardoor deze niet of onvoldoende gaan functioneren mn darmstelsel is hier gevoelig voor eveneens kunnen zouten ook bijdragen in niersteenvorming.
Gelogd
testudo
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 261



WWW
« Antwoord #23 Gepost op: 24 November 2006, 19:00:13 »

Crash , jij hebt het waarschijnlijk over Dokter Roland Brakel ( niet Van Brakel) daar heb ik ook goeie ervaring mee. Het is die arts van Mariakerke bij Gent hé.
Gelogd

zeker eens gaan kijken op :
users.telenet.be/testudo
theo
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1162

lid adviesraad st. Herpetofauna


« Antwoord #24 Gepost op: 24 November 2006, 20:20:29 »

@kurt  

Het gaat niet om de samenstelling van de brokken, hat gaat om het zout dat achterblijft na droging, als men vocht toevoegt voegt men ook automatisch zout toe waardoor het zoutgehalte hoger wordt dan bij natuurlijk voedsel en dat is iets wat nooit goed kan zijn voor de dieren, daarbij komt dat ook in de honden en kattenwereld steeds vaker nier en darmproblemen worden toegeschreven aan het gebruik van de hond- en kattenbrokjes.

@elegans

Het is juist geen omgekeerde osmose, wat ik schrijf is dat zowel in de vloeistof als in het voorheen gedroogde voedingstof een verhoogde zoutgehalte is, dus de vloeistof lost wel de zouten op en neemt ze ook mee naar buiten dit betekent dus dat ook al dep je het af er toch een verhoogde zoutgehalte is, hoe schadelijk het is kan slechts de toekomst uitwijzen.

Theo
Gelogd
Arnaud
Gast
« Antwoord #25 Gepost op: 24 November 2006, 21:50:18 »

Door de kattebrokken van te voren apart te weken zullen de vermeende zouten uitspoelen. Herhaal dit een paar keer dep de brokken droog en voer dit aan de dieren (let wel in kleine hoeveelheden)

Ik bestrijd absoluut niet dat de zouten een ongewenst effect zullen hebben. Maar in dit geval; de dieren van Evi; kan dit therapeutisch worden toegepast.

met omgekeerde osmose wordt bedoeld dat zout water aan het lichaam ontrekt met schade aan cellen en weefsel waardoor deze niet of onvoldoende gaan functioneren mn darmstelsel is hier gevoelig voor eveneens kunnen zouten ook bijdragen in niersteenvorming.


Citaat van: "theo"
@kurt  

Het gaat niet om de samenstelling van de brokken, hat gaat om het zout dat achterblijft na droging, als men vocht toevoegt voegt men ook automatisch zout toe waardoor het zoutgehalte hoger wordt dan bij natuurlijk voedsel en dat is iets wat nooit goed kan zijn voor de dieren, daarbij komt dat ook in de honden en kattenwereld steeds vaker nier en darmproblemen worden toegeschreven aan het gebruik van de hond- en kattenbrokjes.

@elegans

Het is juist geen omgekeerde osmose, wat ik schrijf is dat zowel in de vloeistof als in het voorheen gedroogde voedingstof een verhoogde zoutgehalte is, dus de vloeistof lost wel de zouten op en neemt ze ook mee naar buiten dit betekent dus dat ook al dep je het af er toch een verhoogde zoutgehalte is, hoe schadelijk het is kan slechts de toekomst uitwijzen.

Theo
Gelogd
theo
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1162

lid adviesraad st. Herpetofauna


« Antwoord #26 Gepost op: 25 November 2006, 09:17:38 »

Citaat van: "Elegans"
Door de kattebrokken van te voren apart te weken zullen de vermeende zouten uitspoelen. Herhaal dit een paar keer dep de brokken droog en voer dit aan de dieren (let wel in kleine hoeveelheden)



Ik ken dit verhaal ook maar al in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn in de vleeswarenindustrie grote onderzoeken geweest naar het zouten en drogen van vlees, dat was ook waar in naar verwees in 1 van mijn vorige posten, vloeistoffen bevatten zouten en door weken/spoelimg kan men hetzoutgehalte verlagen maar hierdoor gaan in evengrote mate vitaminen en mineralen verloren, men moet om dat te verlagen naar nagenoeg normaal het gedroogde tenminste 10keer weken/spoelen(gedroogde vleeswaren), van andere stoffen die ook in de brokken zitten verwerkt weet ik het niet dus uitspoelen van gedroogde kattenbrokjes heeft ook geen zin, je verliest dan ook de mineralen waarom ze voorgeschreven worden.

Daarbij komt dat voedingsbureau's  dieetisten en weet ik wat voor voedingsdeskundige meer altijd vers voedsel aanbevelen omdat deze beter zouden zijn dan wat voor voedsel dan ook(geen unilever snelle afhaal hap als men ziek is), dan zouden we voor onze dieren uitwijken naar tweede keus voedsel??

Theo
Gelogd
Arnaud
Gast
« Antwoord #27 Gepost op: 25 November 2006, 10:58:12 »

Citaat van: "theo"
Citaat van: "Elegans"
Door de kattebrokken van te voren apart te weken zullen de vermeende zouten uitspoelen. Herhaal dit een paar keer dep de brokken droog en voer dit aan de dieren (let wel in kleine hoeveelheden)



Ik ken dit verhaal ook maar al in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn in de vleeswarenindustrie grote onderzoeken geweest naar het zouten en drogen van vlees, dat was ook waar in naar verwees in 1 van mijn vorige posten, vloeistoffen bevatten zouten en door weken/spoelimg kan men hetzoutgehalte verlagen maar hierdoor gaan in evengrote mate vitaminen en mineralen verloren, men moet om dat te verlagen naar nagenoeg normaal het gedroogde tenminste 10keer weken/spoelen(gedroogde vleeswaren), van andere stoffen die ook in de brokken zitten verwerkt weet ik het niet dus uitspoelen van gedroogde kattenbrokjes heeft ook geen zin, je verliest dan ook de mineralen waarom ze voorgeschreven worden.

Daarbij komt dat voedingsbureau's  dieetisten en weet ik wat voor voedingsdeskundige meer altijd vers voedsel aanbevelen omdat deze beter zouden zijn dan wat voor voedsel dan ook(geen unilever snelle afhaal hap als men ziek is), dan zouden we voor onze dieren uitwijken naar tweede keus voedsel??

Theo


Klopt maar tegenwoordig zijn katten en hondenvoeders van hoogwaardige kwaliteit en bestaan er zelfs dieet voeders , zout arm, vitamine rijk etc. Er is wel het een en ander veranderd. In dit geval is kattebrok geen tweede keus maar even bittere noodzaak als Evi dit tijdelijk aan haar diern geeft kunnen ze aansterken. Dus therapeutisch.
Gelogd
theo
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1162

lid adviesraad st. Herpetofauna


« Antwoord #28 Gepost op: 25 November 2006, 11:10:15 »

Met die hoogwaardige kwaliteit zijn een aantal onderzoekers op de universiteit van Leuven het toch niet eens met jou en als ik ga kijken bij de kitkat heb ik zo ook mijn twijfels als ik zie waar de grondstoffen vandaan komen, laat ik het zo zeggen het vlees dat die gebruiken mag niet meer gebruikt worden in de voedingsindustrie voor de mensen.


Theo
Gelogd
Arnaud
Gast
« Antwoord #29 Gepost op: 25 November 2006, 12:07:17 »

Citaat van: "theo"
Met die hoogwaardige kwaliteit zijn een aantal onderzoekers op de universiteit van Leuven het toch niet eens met jou en als ik ga kijken bij de kitkat heb ik zo ook mijn twijfels als ik zie waar de grondstoffen vandaan komen, laat ik het zo zeggen het vlees dat die gebruiken mag niet meer gebruikt worden in de voedingsindustrie voor de mensen.


Theo


Ik heb het dan ook niet over Kit kat maar over EUKANEBA.
En wetenschappers spreken elkaar wel eens vaker tegen.
In deze discussie hebben we het alleen over droge brok gehad en geeneens over blikvoeder
Theo ik ben het in grote lijnen met je eens. Maar in deze discussie ging het over de schilpadjes van Evi. Principieel tegen het geven van katten en hondevoer maar in dit geval mischien een tijdelijke noodzaak.
Een engels reptielenarts Stuart Mc Arthur raad het geven van kattenvoer af en haalt daar diverse redenen aan ook de redenen die jij aanvoert.
 bron ; 'Medicine and surgery of tortoises en turtles '; 'Stuart MCArthur, Roger Wilkinson & Jean Meyer '
Gelogd
Pagina's: 1 [2] 3 Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
door Spaceke
[Gisteren om 11:39:53]

[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
26 November 2024, 00:47:45

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172833
Totaal aantal topics: 14136
Vandaag Online: 1205
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 1218
Totaal: 1218
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.075 seconden met 25 queries.