De Winterslaap
Veel mensen maken zich zorgen nu bijna de winterslaap
weer gaat beginnen.
Om hun het gemakkelijk te maken Hier een formule
die je een beetje in de richting kan helpen.
De winterslaap is een belangrijk onderdeel van de jaarcyclus. Voor deze soort landschildpadden (T. hermanni) is een winterslaap een must. Ze hebben er alle voordeel bij en het is zeker bevorderlijk voor goede kweekresultaten.
Hoe overwinteren? Ga eerst na of uw schildpad een winterslaap houdt. Tropische landschildpadden houden namelijk geen winterslaap. Wanneer het kwik begint te dalen (september-oktober) worden de testudo's minder actief en gaan ook minder voedsel tot zich nemen. Ze maken zich klaar om de winter te overbruggen. Hierbij gaan ze op zoek naar een geschikte plaats en maken tijdens deze periode ook hun darmen leeg. Om zeker te zijn dat alle uitwerpselen uit uw schildpad weg zijn, geef je ze gedurende minstens een week dagelijks een lauw bad (26C°). Baden bevordert namelijk het uitdrijven van de uitwerpselen. Het is heel belangrijk dat de darmen leeg zijn omdat achtergebleven uitwerpselen kunnen gaan rotten in de buik van uw schildpad tijdens de winterslaap met alle gevolgen van dien. Mijn Griekse schildpadden overwinteren buitenshuis in de grond. Ze houden hun winterslaap in hun hok waar ze ook tijdens de zomer overnachten. Zorg ervoor dat ratten of muizen uw schildpadden niet kunnen aanvreten. De bodem waar ze zich ingraven werd eerder losgemaakt zodat ze gemakkelijk kunnen graven. Deze moet trouwens steeds licht vochtig blijven. Stenen en andere obstakels werden verwijderd. Zo vormen deze geen hinderpaal voor uw gravende schildpadden. Eens de schildpadden zich hebben ingegraven kan u ze bedekken met een laag bladeren en of stro. Deze laag zorgt voor een extra isolatie tegen de hevige winterkou. In het hok of op de plaats waar uw schildpadden hun winterslaap houden is er een elektronische thermometer aangebracht waarvan de externe sensor op een schildpad vastzit. Zo kan je de temperatuur van uw dier(en) regelmatig controleren. Uiteraard zijn er nog andere manieren om Europese schildpadden te overwinteren. Ooit heb ik eens en artikel gelezen hoe men schildpadden had overwinterd in een koelkast. Het apparaat was voor zien van een venster in de deur en ook de thermostaat was vervangen door een nauwkeuriger exemplaar. De rubber werd voor een stuk weggesneden zodat er steeds een toevoer van verse lucht was. Een andere mogelijkheid is de schildpad in een grote doos (plastiek, piepschuim/polystyreen) met een voldoende vochtig substraat (aarde gemengd met bladeren) te plaatsen en te laten overwinteren in de kelder.
Samenvatting: Het is vooral belangrijk dat uw schildpadden in een stabiele temperatuur (5 à 6 °C) en vochtigheid verblijven tijdens hun winterslaap. Bij hogere temperaturen (> 10°C) verbruikt de schildpad meer energie en reserves zodat het dier meer gewicht zal verliezen tijdens de winterslaap. Dit kan zo erg worden dat de schildpad door zijn reserves geen raakt en sterft. Niet alleen bij te hoge maar ook bij te lage temperaturen treden er problemen op. Indien het kwik daalt tot 1°C of lager treedt er sterfte op of blijvende schade (blind worden) aan de schildpad door bevriezing. Overwinter daarom uw schildpadden nooit op een zolder, die vaak onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen en lage luchtvochtigheid (=uitdroging) zodat uw dieren niet gaan uitdrogen.
Belangrijk: zieke dieren, of dieren die geen voldoende gewicht hebben opgebouwd tijdens de zomer, mogen in geen geval een winterslaap houden! De kans is groot dat ze deze periode niet overleven. Tropische landschildpadden houden geen winterslaap. Ga zeker na of uw schildpad een winterslaap houdt al dan niet.
Tip: Weeg uw dier(en) voor en tijdens de winterslaap om de week of twee weken . Zo kan u toch de gezondheids toestand van uw schildpad controleren. Let hierbij op dat u het dier niet overbrengt naar een verwarmde plaats om het ontwaken te voorkomen. Een volwassen schildpad verliest gedurende de winterslaap ongeveer tot 5% van zijn gewicht gewogen voor de winterslaap. Een drastischer gewichtsverlies betekent dat er iets fout is. Het dier moet dan ontwaakt worden en onmiddellijk gecontroleerd. De evolutie van het gewicht kan in tabelvorm uitgetekend worden. Dit kan vergeleken worden met de Jackson ratio tabel (zie hieronder) die het gewicht in functie van de grootte weergeeft (LET OP: deze tabel is enkel geldig voor Testudo hermanni boetgeri!!!). Eénmaal de kritische zone overschreven wordt, moet de schildpad onmiddellijk ontwaakt worden en gecontroleerd. In principe kan elke schildpad ongeacht de leeftijd een winterslaap houden (tenslotte doen ze het allemaal in de natuur), maar persoonlijk overwinter (= geen winterslaap) ik de babies gedurende het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar houden ze een winterslaap die korter is dan de volwassenen bvb. 2 maand i.p.v. 4 maand.
The Jackson Ratio
Om het gewicht van uw schildpad te controleren kan je gebruik maken van "The Jackson Ratio". Voor een exacte bepaling hebt je de totale lengte (A) in cm van je schildpad nodig + het gewicht (in gram). Met de volgende formule kan je de ratio van je schildpad bepalen:
(gewicht / lengte X lengte X lengte)
Voorbeeld: (500gr / 13,8 cm X 13,8 cm x 13,8 cm) = 0,19
Om te bepalen hoe het gesteld is met je schildpad kan je de volgende normen hanteren:
0,19 = Normaal gewicht, voldoende om een winterslaap te houden
0,21= Ideaal gewicht, schildpad in goede conditie
0,23= Schildpad wat aan de zware kant, mogelijks wat te vet of ophoping van water door slechte nierfunctie
Schildpadden die een ratio lager dan 0,17 hebben, zijn te licht om een winterslaap te houden. Deze dieren hebben speciale aandacht nodig en dienen nauwkeurig opgevolgd te worden.
Let wel: de bovenstaande formule is een richtlijn bij het bepalen van "of je schildpad wel voldoende weegt". De formule is enkel en alleen toepasbaar bij T. hermanni en is niet voor andere schildpaddensoorten van toepassing.
Uiteraard hebben we dit niet allemaal zelf uit onze duim gezogen. The Jakson Ratio bestaat al een hele tijd. Deze werd in het leven geroepen door Dr. Oliphant Jackson in 1976.
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
Groetjes Droef.
Bron:
http://users.pandora.be/landschildpadden/winterslaap.htm aangepast door Kurt Lippens
(altijd bron vermelden ivm copyright)