SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172832 aantal berichten in 14135 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 12 gasten bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: 1 [2] 3 4 Omlaag Print
Auteur Topic: Discussie van de maand (10)  (gelezen 20117 keer)
rjcompier
Geochelone elegans
*
Offline

Berichten: 3


« Antwoord #15 Gepost op: 25 Mei 2008, 22:35:27 »

Ik ben een redelijk passief lid van dit forum. Ik lees af en toe wat mee maar posten eigenlijk nooit.

Toch vind ik de discussie interessant en wil ik mijn standpunt hierin weleens met jullie delen.

Om te beginnen ben ik Robbert-Jan compier (25 jaar oud)... ben werkzaam in terrariumspeciaalzaak Kameleon in Tilburg en aan de hand van mijn ervaringen/ bevindingen die ik op mijn werk doe wil ik m'n mening weergeven.

Om het vanuit ons (terrariumspeciaalzaak kameleon) perspectief te bekijken........

Wij als terrariumspeciaalzaak hebben het ideaal dat het liefst alle dieren die we aanbieden vanuit particuliere kweek te halen is. Echter is onze ervaring dat dit (momenteel) slechts met de slangen en de gangbare hagedissen een haalbaar ideaal is.

Het aantal schildpadden (nakweek vanuit particuliere collecties) wat ons jaarlijks wordt aangeboden is op 1 hand te tellen en voldoet dus nooit aan de vraag wat wij aan schildpadden hebben. Het stoppen van kweken van schildpadden zou een avrechts effect hebben. Namelijk de import van schildpadden neemt enkel en alleen maar toe.

Ik zie hier een aantal reacties van mensen die er last van hebben dat ze hun nakweek schildpadden moeilijk kwijt raken. Mijn mening is in deze dan ook: bied je nakweek dieren gedeeltelijk of totaal aan aan een gespecialiseerde terrariumspeciaalzaak waar de advisereng en kennisgeving dusdanig is dat je je dieren er ook echt achter zou willen laten. Mocht de benodigde kennis bij de betreffende winkelier niet aanwezig zijn maar de drive om het goed te doen wel geef deze betreffende winkelier dan de benodigde voorlichting/ uitleg over de soort die je aanbied.

Alleen door een goede wisselwerking tussen winkelier/ particulier en kweker kun je een groot deel van de import een halt toeroepen. Wellicht een druppel op de gloeiende plaat, maar wel een begin van een samelnwerking/ wisselwerking waar alle partijen en vooral de dieren baat bij hebben.

Groeten,
Robbert-Jan

ik zo mijn dieren niet in een winkel zetten
dat om stress tegen te gaan

maar winkels kunnen ook een netwerk van hobby kwekers zoeken
en de mensen daar heen sturen vraagteken

beter voor het welzijn van de dieren   knipoog

Gebaseerd op welke feiten heeft een dier in een winkel in een goede ingericht terrarium met de goede verzorging last van stres in de mate waar de gezondheid onder zou lijden? Wij hebben er in de winkel nooit last van gehad inieder geval.

Een winkel is niet voor niets een winkel. Ik vind, het welzijn van het dier moet voorop staan. Maar daarnaast zal een winkelier ook willen blijven bestaan, zijn beroep uit willen blijven uitoefenen en de continuiteit van de onderneming willen waarborgen. Dit zal utieraard nooit lukken als we al onze klanten naar particulieren door zouden verwijzen. Daarnaast is het nog is zo dat een groot deel van onze klanten inmiddels een dusdanige vrtrouwensband met ons hebben obgebouwd dat ze nooit en te nimmer dieren bij een particulier zouden kopen. Simpelweg omdat ze dit niet vertrouwen en ze bij ons garantie krijgen. Hoe ervaren deze particulier/ kweker dan ook mag zijn.

Maar goed.... ik heb in deze discussie mijn mening gegeven omdat ik de bariëre op zich wel zou willen doorbreken tussen kweker en winkelier. Ook voor de kwekers of ervaren schildpadden leifhebbers die ons niet kennen nodig ik ze ook graag een keer bij ons in de winkel uit om wellicht hun mening over bepaalde winkels bij te willen stellen.

Groeten,
Robbert-Jan
Gelogd
Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17832


« Antwoord #16 Gepost op: 25 Mei 2008, 22:42:17 »

Juist het commerciele deel roept vraag tekens op wat doen jullie met een ziek dier waarvan naar de dierenarts gaan meer kost dan het dier opbrengt.
Of een dier wat door een of andere ziekte een poot mist of minder mooi is doordat hij een ziekte heeft gehad.
Stress is altijd een factor dat moet je weten, van particulier naar particulier is 1 keer stress van particulier naar winkel naar particulier is 2 keer stress, het dubbele wat een dier moet meemaken met alle gevolgen van dien, maar beter nog dan importeren.

Ben toch bang dat een dierenwinkel steeds de afweging moet maken wat goed is voor zijn portomonee of voor het dier.
Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiële dierentuin van Nederland
mandy
Geochelone elegans
*
Offline

Berichten: 9



« Antwoord #17 Gepost op: 25 Mei 2008, 22:53:58 »

Ik ben zelf geen enorme kweker, maar hoor wel steeds vaker om me heen dat mensen hun nakweek bijna niet kwijtraken.

Het is moeilijk, de punten die Robert-Jan aan haalt heeft voordelen echter vind ik daar ook bepaalde nadelen aan zitten.

Veel kwekers waarderen volgens mij het persoonlijk contact met de klant, op deze manier kunnen ze zelf serieuse liefhebbers schiften uit de "eendagsvliegen". Als je je dieren via de dierenwinkel gaat verkopen kan je die schifting niet meer zelf maken.

Verder zie je ook vaak dat dierenwinkels slecht geinformeerd en opgeleid personeel hebben, waardoor er vaak verkeerde informatie verstrekt wordt over de dieren zelf.

Wat hier ook al is aangegeven is dat er vaak geen tot minimale nazorg is, je bouwt niet echt een band op met elkaar. Ik heb het idee dat kwekers daar meer behoefte aanhebben, zodat ze ook nog enigszins controlle hebben over waar hun nakweek naar toe gaat.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen bij dierenwinkels, dus dit is niet persoonlijk Robert-Jan, ik pak nu het overgrote deel aan dierenwinkels. Er zijn uitzonderingen die het wel goed doen.

Ik sta wel open voor het idee voor bijvoorbeeld roodwangen, echter zou ik daar persoonlijk goede afspraken over willen maken.
Ik zou een garantie willen dat de dieren niet zomaar aan iedereen verkocht worden, maar goed geinformeerd. Als mensen niet willen luisteren of ongeintresseerd reageren, zou ik willen dat de dierenwinkel dan besluit niet de dieren aan deze mensen te verkopen.
Ook zou ik het graag zien dat er een formulier bijgeleverd wordt, zonodig door mijzelf opgesteld waarin staat wat de mensen kunnen verwachten, en met wie ze contact op kunnen nemen mochten er problemen zijn.

Verder zou ik de garantie willen dat de stress voor de dieren minimaal is, en dat ze niet op een doorloop plek staan.

Oftwel ik zou willen dat de dierenwinkel net zo kritisch is als ik aan wie ze dieren verkopen, en het dierenwelzijn hoger heeft staan dan het geld wat er mee te verdienen valt.

Maar is dat realistisch van mij? Mag ik dat verwachten van een dierenwinkel, en hoe kunnen ze mij dit garanderen?

Affijn dat zijn dus de dingen die bij mij opkomen.

Ik vind wel dat het beter zou zijn om de import tegen te gaan, maar ik weet niet of ik zou willen proberen met mijn eigen nakweek.

Verder hoor je ook veel dat kwekers inderdaad hun dieren moeilijk kwijtraken. Mijn ervaring is hoeveel aandacht je eraan besteed, hoe sneller je er mensen voor warm krijgt.

Ik heb jarengeleden met een groepje mensen een kweek project gehad, daar hebben we op de diverse fora destijds heel veel aandacht aan besteed, van de dag van de uitwisseling tot de dag dat de dieren naar mensen gingen, werd iedere beweging die de ouderdieren deden uitgebreid vermeld.
Resultaat, tegen de tijd dat de nakweek verspreid kon worden, stonden de mensen in de rij.

Zodra ik serieus zou gaan kweken, en in grote getalen zou ik persoonlijk op diverse fora een topic starten, met regelmatige updates, nieuwe dingen die ik zou zien in gedrag etc. En uiteraard eens stukje schrijven voor de diverse verenigingsblaadjes.

Ik denk dat je dan een dot mensen bereikt, en daarmee ook meteen informatie kan verstrekken.

Maar dat is alleen maar mijn mening hierop hoor.


 
Gelogd
rjcompier
Geochelone elegans
*
Offline

Berichten: 3


« Antwoord #18 Gepost op: 25 Mei 2008, 23:01:36 »

Juist het commerciele deel roept vraag tekens op wat doen jullie met een ziek dier waarvan naar de dierenarts gaan meer kost dan het dier opbrengt.
Of een dier wat door een of andere ziekte een poot mist of minder mooi is doordat hij een ziekte heeft gehad.
Stress is altijd een factor dat moet je weten, van particulier naar particulier is 1 keer stress van particulier naar winkel naar particulier is 2 keer stress, het dubbele wat een dier moet meemaken met alle gevolgen van dien, maar beter nog dan importeren.

Ben toch bang dat een dierenwinkel steeds de afweging moet maken wat goed is voor zijn portomonee of voor het dier.

Aan deze reactie te zien heb je sowieso geen ervaring met ons persoonlijk en waarschijnlijk slechte ervaringen met winkels in het algemeen. Geeft niet hoor.... ik zal proberen wat onduidelijkheden wat betreft onze gang van zaken te geven.

Zoals ik al eerder postte:  Het dierenwelzijn staat bij ons op nummer 1.... Dus de eerste opmerking

"Juist het commerciele deel roept vraag tekens op wat doen jullie met een ziek dier waarvan naar de dierenarts gaan meer kost dan het dier opbrengt."

Zit als volgt.... de eigenaar van de Kameleon in paraveterinair opgeleid en bij een dierenarts opgeleid als anestesist en ook werkzaam geweest in dit beroep. De medische kennis is voor het grootste deel bij ons anwezig. Daarnaast is een zieke schildpad vaak niet optimaal verzorgt waardoor de weerstand achteruit gaat en het dier ziek wordt. Mocht het dier dusdanog ziek worden dat wij er ook niets meer mee kunnen dan werken we nou samen met de dierenkliniek de Langstraat in waalwijk en dierenkliniek Den Herd in Tilburg en zullen we onszelf ook geen seconde bedenken om hier verdere informatie in te winnen of langs te gaan. We zullen de afweging kosten te opzichte van de gezondheid van het dier nooit maken....

"Stress is altijd een factor dat moet je weten, van particulier naar particulier is 1 keer stress van particulier naar winkel naar particulier is 2 keer stress, het dubbele wat een dier moet meemaken met alle gevolgen van dien, maar beter nog dan importeren."

Denk dat de gevolgen van stress vaak toch wel wat overschat worden. Als het dier op een nette manier vervoerd wordt en in een goed terrarium terecht komt met de goede verzorging dat dit echt wel meevalt. Als een schildpad bij ons terecht komt en dezelfde dag goed eet / ontlast en een gezond natuurlijk gedrag vertoont... over welke stress hebben we het dan?

"Ben toch bang dat een dierenwinkel steeds de afweging moet maken wat goed is voor zijn portomonee of voor het dier."

Dit is een typische weergave van hoe jullie als ervaren liefhebbers naar winkeliers kijken.... wellicht in sommige situaties terecht maar ook vaak onterecht.
In eerste instantie met je portomonee denken heeft slechts voor korte termijn effect. Slechte dieren verkopen om toch maar een paar euro's extra te verdienen dat ga je geen 27 jaar volhouden (zo lang bestaat de winkel al). De juiste dieren met de juiste informatie in goede gezondheid verkopen is ons streven en iets wat we ook nauwlettend in de gaten houden en waar we attent en scherp op blijven. Dat is de juiste manier om dieren te verkopen en met dieren te werken en niet anders!

Groeten,
Robbert-Jan
Gelogd
markooij
crewmember
*****
Offline

Berichten: 9845



« Antwoord #19 Gepost op: 25 Mei 2008, 23:42:10 »

Juist omdat er zoveel slechte ervaringen zijn met winkels wordt er geen winkel meer vertrouwd. Denk ik.
Ikzelf vertrouw ook maar 1 winkel in Den Haag dit omdat de service perfect is de mensen verstand hebben van de dieren en ze goed huisvest in de winkel. Laatst heeft zelfs een carbonia eieren afgelegd in het verblijf van de winkel.
En gerust een verkoop weigeren als ze geen vertrouwen erin hebben.
Ook van deze zaak weet ik dat nakweek daar door kwekers verkocht kan worden.
Maar krijgen nauwelijks iets aangboden met dezelfde rede als Robert-Jan aangeeft.
Vind het leuk dat iemand vanuit deze kant reageerd. Top  cool zeg.
Gelogd
Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17832


« Antwoord #20 Gepost op: 25 Mei 2008, 23:44:44 »

Je staat in ieder geval voor de zaak waar je werkt dat is opzich een goed teken, ieder van ons heeft denk ik wel de slechte kant van verkoop van wat voor een dier dan ook in dierenwinkels gezien.
Ik geloof ook best dat jullie mischien een uitzondering zijn, daar kan je lang of kort overpraten moet je toch zelf ervaren voor je dat zeker weet.

Enige punt waar ik nu 100% achter sta in het algemeen is dat nakweek de import kan tegen gaan, liefst direkt kopen bij de kweker , mogelijk bij goede speciaal zaken.

Dat dierenwelzijn bij julie op 1 staat verdiend al een groot compliment, hoe normaal dit eigenlijk ook moet zijn.
Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiële dierentuin van Nederland
Razorclaw
Caninemys tridentata
*******
Offline

Ecuador Ecuador

Berichten: 4141


All good things succumb to those who wait.


WWW
« Antwoord #21 Gepost op: 26 Mei 2008, 00:57:40 »

Het aantal schildpadden (nakweek vanuit particuliere collecties) wat ons jaarlijks wordt aangeboden is op 1 hand te tellen en voldoet dus nooit aan de vraag wat wij aan schildpadden hebben. Het stoppen van kweken van schildpadden zou een avrechts effect hebben. Namelijk de import van schildpadden neemt enkel en alleen maar toe.

Ik durf te beweren dat er helemaal niet zoveel vraag is naar schildpadden. Hoeveel mensen zijn begonnen onder het mom van "laat ik vandaag eens beginnen met schildpadden te gaan houden". Ik denk dat die namelijk op één hand te tellen zijn. 99% van de schildpaddenhouders, inclusief ik zelf, is begonnen met een impulsaankoop in een dierenwinkel, tuincentrum of zelfs een reptielenspeciaalzaak. Al deze mensen beginnen de hobby dus omdat de winkelier op een goedkope wijze schildpadjes aanbied en de koper zich laat verleiden door het makkelijk toegankelijke. De meeste van deze impulsaankoop schildpadjes vindt je alweer spoedig in de opvangcentra en 2e hands verkoopwebsites op internet. De "vraag" wordt dus door de winkelier veroorzaakt. Feitelijk zwerven er nog zoveel schildpadjes op verkoopsites en opvangcentra dat degeen die echt welgemeend met deze hobby wil beginnen daar een bijna onuitputtelijke bron kan aanboren.
Aan de daadwerkelijke, welgemeende vraag kan door de hobbykwekers met gemak voldaan worden en de import van Noord-Amerikaanse waterschildpadjes van kweekfarms zou eigenlijk domweg verboden moeten worden.

Een winkel is niet voor niets een winkel. Ik vind, het welzijn van het dier moet voorop staan. Maar daarnaast zal een winkelier ook willen blijven bestaan, zijn beroep uit willen blijven uitoefenen en de continuiteit van de onderneming willen waarborgen. Dit zal utieraard nooit lukken als we al onze klanten naar particulieren door zouden verwijzen.

Kortom,...de financiële interesse is dus toch van doorslaggevende betekenis. knipoog


Citaat
Daarnaast is het nog is zo dat een groot deel van onze klanten inmiddels een dusdanige vrtrouwensband met ons hebben opgebouwd dat ze nooit en te nimmer dieren bij een particulier zouden kopen. Simpelweg omdat ze dit niet vertrouwen en ze bij ons garantie krijgen. Hoe ervaren deze particulier/ kweker dan ook mag zijn.

Vreemd, ik, en met mij vele andere serieuze schildpaddenliefhebbers hebben een precies tegenovergestelde ervaring. Wij vertrouwen de winkelier niet, hoe ervaren hij ook mogen zijn. We zijn al te vaak op ons "bekkie" gegaan denk ik, en ja, ook bij zaken die toch wel een "goede" reputatie hebben.

Gelogd

Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17832


« Antwoord #22 Gepost op: 26 Mei 2008, 01:21:59 »

Uiteindelijk is mischien een commercieel import verbod het beste voorkomt veel dierenleed.
En mensen die graag een schildpad willen kunnen bij een kweker terecht, dat is inderdaad een goeie Ferry!
Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiële dierentuin van Nederland
D-magic
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 6821


« Antwoord #23 Gepost op: 26 Mei 2008, 09:02:43 »

ik vindt het inderdaad erg intressant dat Robbert Jan mee doet aan de discussie, komt het alleen maar ten goede om het zo eens van beide kanten te bekijken

over het algemeen zijn de ervaringen met winkels slecht, voorbeeld, laatst was ik bij een dierenwwinkel ( van een groot keten ) en die hadden een terrarium staan met horsfieldii's, terwijl er op het bordje stond, testudo greaca

nou kan dat natuurlijk een oud bordje zijn, maar dat helpt de klanten natuurlijk niet. zo wordt er verwarring gezaaid bij evt kopers er van

ten tweede zaten er in dat bakje van 100x40 denk ik een stuk of 10 horsfieldii's van zo'n cm of 8 denk ik, dat vindt ik wat te klein voor zo'n aantal schildpadden

er is 1 winkel in haarlem, die ook veel reptielen heeft, waarvan de huisvesting naar mijn idee prima in orde is voor de schildpadden, maar voor zover ik gehoord heb zijn dit vaak geen nakweek dieren. alhoewel hun dat zelf wel zeggen.

met dit soort punten worden de meeste winkels dan ook niet meer vertrouwd. en ik denk dat dat niet zo heel gek is.

hoewel natuurlijk een samenwerking met kwekers dit soort dingen kunne voorkomen, omdat de winkels dan ook goede voorlichting krijgen kan ik me voorstellen dat de kwekers hier niet dol op zijn
maar ik denk dat als er winkels zijn die hier voor open staan, maar dan ook echt voor open, dan zou er mss wel een samenwerking moeten komen.

De winkels zouden dan contact op kunnen nemen met de kweker indien er iets is, tevens zou er een goede caresheet bij moeten komen dan.
Gelogd

0.0.4 Testudo Hermanni Boetgerri
PeterCarapax
Geochelone elegans
*
Offline

Berichten: 69


WWW
« Antwoord #24 Gepost op: 26 Mei 2008, 09:25:17 »

Kweken mag nooit tegen gegaan worden maar het moet wel op een verantwoorde manier gebeuren, dat eerst!
Als er veel verantwoorde kweek aanbod is zal de commercie vanzelf naar die kwekers hun weg gaan vinden, maar wat is veel? Ik herinner me de explosie van aanbod van vorig jaar van veel Chinese soorten van vooral Chinemys en ook Ocadia was daarin present. Wat er uit de winkels tevoorschijn kwam was alarmerend slecht behandelt. Schimmelziektes, afgebeten staarten en schildrot waren veelvuldig aanwezig.
Ik heb bij mijn eigen reptielenzaak in Den Haag geprobeert te achterhalen waar dat aanbod vandaan kwam en het antwoord was: een kweker die zijn overhead had gedumpt. Heel onwaarschijnlijk dat die dat over de hele Benelux had gedaan maar deze winkelier wist dus wel waar de schoen wringt.
Misschien dat de dierenzaak in Tilburg medewerker er meer over weet?
Nu ken ik in mijn soort nogal wat kwekers en die hebben geen enkele moeite met het plaatsen van het nageslacht, zelfs zo weinig dat ze er ook geen moeite voor doen om de hatchlings aan te melden voor een stamboek. Ik wil hier maar mee aanduiden dat het gemak van de mensen toch in de portemonnaie blijft zitten en alleen wettelijke maatregelen in het verhandelen van dieren de enige oplossing zal zijn op de duur.
Helaas denk ik dat het voor veel soorten dan telaat is,
Gelogd

“When the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass away for such a one can be again.”
— William Beebe, Naturalist
fred gaal
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 3927



« Antwoord #25 Gepost op: 26 Mei 2008, 19:22:02 »

Mijn mening over dit onderwerp heb ik al meerdere op dit forum uitgelegt, maar vooruit nog maar een keer. Knipoog
Waar ik het grootste probleem mee heb is import.
Naar mijn mening is er maar 1 mogelijkheid om dit te stoppen en dat is voldoende aanbod van nakweek.
We weten allemaal dat toekomstige schildpadhouders ze niet snel bij ons op zullen halen.
Dan blijft er naar mijn mening maar éé ding over en dat is samen werken met de commercie.
Ik denk dat mijn nakweek een vele malen grotere kans op een redelijk goed leven dan verzwakte en zieke import dieren.
Je kunt het ook zo bekijken, dat door eieren weg te gooien je er voor zorgt dat er vele dieren uit de natuur zullen sterven om 1 dier levend aan telaten komen.
Ik heb liever dat 1 van mijn dieren een slecht leven heeft als ik daarmee bv 5 dieren zou kunnen sparen in de natuur.
Het klinkt zwart wit maar ergens zullen we een begin moeten maken en ik denk dat door met een goede winkel samen te werken er een begin gemaakt kan worden.
Gelogd
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #26 Gepost op: 26 Mei 2008, 20:03:46 »

Om te beginnen ben ik Robbert-Jan compier (25 jaar oud)... ben werkzaam in terrariumspeciaalzaak Kameleon in Tilburg en aan de hand van mijn ervaringen/ bevindingen die ik op mijn werk doe wil ik m'n mening weergeven.


Dit is waarom ik heel weigerachtig sta tegenover ALLE winkels, een ervaring uit jullie eigen winkel trouwens.
http://schildpaddenforum.net/smf/index.php?topic=1869.0

Lees dit topic eens door, en daarom zie ik liever een geinformeerde liefhebber aan mijn deur ipv mijn dieren in een dierenwinkel achter te laten.
Gelogd
markooij
crewmember
*****
Offline

Berichten: 9845



« Antwoord #27 Gepost op: 26 Mei 2008, 20:13:05 »

Laten we met zijn alle een winkel beginnen!!!!!
Gelogd
D-magic
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 6821


« Antwoord #28 Gepost op: 26 Mei 2008, 20:18:36 »

 cool zeg goed idee Brede lach

maar alleen schildpadden verkopen niet zoveel he  knipoog

midden van het land?Huh?
Gelogd

0.0.4 Testudo Hermanni Boetgerri
markooij
crewmember
*****
Offline

Berichten: 9845



« Antwoord #29 Gepost op: 26 Mei 2008, 20:23:48 »

cool zeg goed idee Brede lach

maar alleen schildpadden verkopen niet zoveel he  knipoog

midden van het land?Huh?
Zal wat wezen hahahahaha
Gelogd
Pagina's: 1 [2] 3 4 Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
21 September 2024, 11:43:11

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172832
Totaal aantal topics: 14135
Vandaag Online: 1119
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 1008
Totaal: 1008
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.033 seconden met 26 queries.