Ja, de ouder dieren zitten helemaal onder de grond. Ze kunnen echt zo enorm graven dat we vorig jaar een waarschuwing kregen over de fundering van de school !!! Omdat ze helemaal onder het gebouw kruipen. Een beetje zielig, maar als ze aan die kant graven, gooien wij het dus dicht met zware stenen etc. Momenteel hebben ze enorme holen aan de goede kant van de tuin. Schuin onder de buitenmuur en in de verspring bak van de gymnastiek. (Die kan de gymleerkracht dus niet gebruiken ... maar uiteraard gaan de schildpadden voor de gymles!)
Ik heb er geen last van gezien de bodem bestaat uit aarde buiten.
Zand prikkelt hun om te gaan graven, aarde weerhoud hen er meestal (niet altijd) van, tenzij om eieren af te zetten.
Een theorie die blijkt te kloppen, sinds tuinaarde word gebruikt in de aflegkuil word niet meer gegraven en word geen afzetsubstraat meer door het hele binnenverblijf gecatapulteerd...
Kan ook de reden zijn dat de dieren geboren in blijdorp die naar Noflaye gebracht werden het ingraven (die van groot belang is in Afrika) in Nederland niet laten zien hebben. Waarschijnlijk niet aangeleerd door hun Afrikaanse broers of zussen in Noflaye zoals gesuggereerd werd.