Hier mijn pardalis vrouw...Emma. Het resultaat van jaren huisvesten op vloerbedekking en veel dierlijke eiwitten.
Door haar enorme bultgroei heeft ze blijvende problemen als lopen. Ze kan niet haar lichaam zoals andere pardalissen hoog op de poten houden en lopen. Haar poten moet zij zijwaarts verschuiven omdat haar ruggegraat scheef loopt, al haar ledematen zijn hierdoor ook scheef gegroeid. Ze schuift als ware over de vloer met haar buik.
Een andere nadeel is dat door haar extreme groeven tussen de bulten de bodembedekking blijft zitten, zich van alles in kan nestelen. Wekelijks word ze in bad gedaan, gestoft tussen de groeven en gedroogd middels een fohn, ook water blijft hangen en kan dan schimmels en rot veroorzaken.
Zal eens een foto scannen van een bestaande foto die ik van haar heb van de vorige baas, daarin is te zien dat ze wat voller word in hara schild, dit na 1 jaar en dat de groeven iets minder worden. Het zal niet weggaan, maar het is wel wat verbeterd.
Heb haar overgenomen vanuit een stuk medelij.....eerst op vloerbedekking geleefd, jaren achtereen. Daarna een jaar bij mensen die het zeer goed deden, maar helaas konden zij de zorg niet verder geven, toen is ze naar een gezin gegaan waar ze met 4 pardalissen zat in een houten hok, onder tafel van 1m bij 80 cm met een konijnenbakje met sla.......zelf heeft ze een onderschild van 42cm en de kleinste 23cm. Heb alle 4 dieren meegenomen.
Doordat ze geen ruimte hadden om te lopen (ze moesten over elkaar heen lopen om een hap sla te nemen) zijn haar spieren erg verslapt en kon ze bijna niet meer lopen. Door elke week een bad te geven hier en haar op een emmer te zetten met haar buik waardoor haar poten vij kwamen en zo ging spartelen zijn haar spieren weer iets beter geworden.
Mijn grootste zorgenkind, maar binnen 1 jaar zoveel groei. De andere 3 maken het ook goed, 2 snotteraars (chronisch) de ander is moeder geworden.
Bultgroei kan dus voor zeer grote problemen zorgen...een levenlang met blijvende schade.
Juiste zorg en dit plichtsgetrouw blijven doen is heel belangrijk om dit te voorkomen.