SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172695 aantal berichten in 14102 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: Terrapene carolina-groep in bijzonder Terrapene carolina bauri  (gelezen 1904 keer)
Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17832


« Gepost op: 10 Mei 2008, 12:40:15 »

Bedankt Peter May voor de toestemming om van jouw articel een Nederlandse samenvatting temaken.
Bedankt voor je hulp, uitleg en extra toevoegingen.

Hans
Terrapene carolina-groep in bijzonder Terrapene carolina bauri,

Schildpadden uit de Terrapene carolina-groep zijn een van de twee op het land levende schildpadden gevonden in Florida.
Het hooggevormde schild met het scharnierende plastron waarmee de schildpad zich compleet kan afsluiten, maken dat deze species populair is bij de inwoners en bezoekers van Florida.
Twee subspecies, de Florida box turtle (Terrapene carolina bauri) en de Gulfcoast box turtle (Terrapene carolina major) komen voor in Florida.
Historie's leefden er 4 subspecies in Florida, hoewel het onwaarschijnlijk is om in de Staat Florida zuivere Eastern box turtles (Terrapene carolina carolina) of de Tree toed box turtle (Terrapene carolina triunguis) te vinden.
Box turtles worden in heel de staat Florida gevonden in zeer verschillend habitat zoals Coastel floodplains, Grasslands, Marches en Mesic forest.
Box turtles zijn alleseters maar er is geen informatie over de hoeveelheid van het aantal soorten dingen die zij in de natuur eten beschikbaar.
Box turtles worden volwassen op een leeftijd van ongeveer 5-8 jaar, en volwassen vrouwtjes produceren een gemiddelde van ongeveer 8 eieren per jaar.
Vaak wordt de soort als algemeen voorkomend omschreven, toch blijkt de populatie status van box turtles niet goed begrepen wordt, maar studie's in de gebieden waar ze voorkomen geven aan dat de populatie dichtheid varieerd van 4.8 tot 16.4 dieren per hectare in een geschikte omgeving.
Jonge Terrapene komen zelden in veel populatie's voor en het aantal mannen in een populatie ligt tussen de 53-61%.
Vuur en roofdieren, die eieren eten en/of jonge box turtles zijn een belangrijke doodsoorzaak.
De rol van ziektes incl. Upper Respiratory tract disease moet nog beter onderzocht worden.
Hoewel op dit moment nog niet bedreigd in Florida, heeft in het verleden de huisdier-industrie en internationale handel de populatie's aangetast.
Box turtles staan op de CITES-lijst op Appendix2 en commercieel verzamelen is verboden in Florida.
De grootste bedreiging nu is dat grote delen van box turtle habitat vernietigd worden of gefragmenteerd zijn waardoor veel box turtle populaties gevaar lopen.Terrapene carolina bauri in gefragmenteerd gebied worden "gedwongen" om wegen over te steken.

Species Herkenning;
het meest opvallende uiterlijk van een box turtle is het scharnierende onderschild en het hoog-gevormde bovenschild.
Het bovenschild heeft een kiel en het hoogste punt van het bovenschild ligt achter het scharnier van het onderschild.
De meeste mannetjes hebben een kuil in hun onderschild, op deze plek is het vlak of een zeer lichte kuil bij vrouwtjes.Man met kuil in plastron


De tenen bij box turtles hebben sterke nagels, die bij mannetjes dikker zijn dan bij vrouwtjes.
Achterpoten hebben 3 of 4 tenen.
Terrapene carolina major kan een carapace lengte van meer dan 21cm bereiken, bij de andere sub-species is dit zelden meer dan 16cm.
Zowel de grote van een dier als de kleur kunnen erg varieren binnen een subspecies of vindplaats regio.
Noord Amerikaanse sub-species kun je onderscheiden op de basis van grote, kleur en verschillende morphologische kenmerken.

* De Florida box turtle (Terrapene carolina bauri) heeft een donkerbruin tot zwart bovenschild met een helder geel stralen patroon.
De randen van het bovenschild waaieren bij sommige dieren meer uit dan bij andere dieren.
Achterpoten hebben 3 of 4 tenen, maar ook dieren met aan de ene achterpoot 3 en aan de andere 4 zijn gevonden.

* De Eastern box turtle (Terrapene carolina carolina) heeft meestal een relatief kort en breed bovenschild met heldere vlekken/stippen in geel, rood of ornaje op een donkere ondergrond.
Weinig of geen uitwaaiering van de bovenschildrand.
En 4 tenen aan de achterpoten.

* De Gulf coast box turtle (Terrapene carolina major) is de grootste en meest verschillende wat betreft kleur van de Noord-Amerikaanse sub-species, over het algemeen is het kleur, stippen/vlekken patroon vaag.
De bovenschild randen waaieren uit en ze hebben 4 tenen aan hun achterpoten.
Volwassen mannetjes hebben vaak een kop/hals verkleuring naar wit toe op latere leeftijd.

* De Three toed box turtle (Terrapene carolina triunguis) welke naar alle waarschijnlijkheid alleen voorkomt in Florida als kruising heeft normaal gesproken een saai bruin of olijf kleurig bovenschild met in verhouding met de andere sub-species weinig en kleurloze tekening.
Het hoogste punt van het bovenschild ligt meer naar achteren dan bij de andere sub-species, en de volwassen grote is gemiddeld kleiner dan bij de andere sub-species.

Het grootste geraporteerde Terrapene carolina bauri dier is een mannetje van 187mm (Sanibel Island).
De grootste Terrapene carolina major is 216mm.
Jonge dieren van de Terrapene carolina-groep hebben een plat bovenschild in vergelijking met het bovenschild van volwassen dieren.
Bij alle sub-species is ook het schildpatroon niet ver ontwikkeld bij jonge dieren.
Toch zijn jonge dieren van Terrapene carolina bauri meer gekleurd met een helder gele kiel en de rand van het bovenschild, ook zijn de gele strepen op de kop bij de geboorte aanwezig.
juvenile Terrapene carolina bauri

Pasgeboren dieren behouden hun eitand, die gebruikt wordt om het ei te openen, voor een periode die varieerd van enkele dagen tot weken na de uitkomst.
Het verspreidings gebied van de Terrapene carolina-groep bestaat uit het Oosten van de US, van zuidelijk Main tot en met de Florida Keys, West tot Michigan, Illionois Oostelijk Kansas, Oklahoma, Texas en verschillende gebieden in Mexico.
Individuele dieren zijn gevonden ver buiten dit gebied in veel verschillende habitat type.
Door de populariteit van de box turtle als huisdier en het vrijlaten in de natuur waar ze oorspronkelijk niet thuis horen, zijn de exacte grenzen van het verspreidings gebied onbekend.
Ook door Europeanen en Indianen werden vroeger levende box turtles meegenomen naar verre locatie's.
Door heel Florida zijn box turtles te vinden, hoewel onderzoek in Noord-Amerikaanse musea laat zien dat er in 4 Counties geen box turtles zijn gevonden in Florida (Hardee, Hendry, Martin en Union County) deze situatie is nog onveranderd in de jaren na dit onderzoek.
Omdat deze Counties worden omringd door Counties die wel populaties met Terrapene hebben, wordt aangenomen dat in het verleden in deze 4 Counties de populaties zijn weggevangen door mensen.
Ook op de Florida Key eilanden zijn veel Terrapene weggevangen.
Voor preciese grenzen in Noord-Amerika van het verspreidings gebied en de verschijning van Terrapene in Florida hheft nog meer onderzoek nodig.
Sommige onderzoekers zeggen dat alleen Terrapene carolina bauri en Terrapene carolina major in Florida voorkomen, andere onderzoekers geven aan dat Terrapene carolina carolina voorkomt binnen in populaties in het puntje van Noord/Oost Florida en in het Noorden van het Panhandle gebied Terrapene carolina triunguis (binnen) populaties.
Toch geeft geen van de laatste onderzoekers aan dat Terrapene carolina carolina of Terrapene carolina triunguis zelfstandige populaties in Florida heeft.
De plaatsen die hier aangegeven worden zijn contact gebieden tussen 2 populaties.
B.v in het noorden van Florida bij de Georgia grens Terrapene carolina carolina x Terrapene carolina bauri hieruit kunnen kruisingen ontstaan (intergrades).

Ecologische verspreiding;
De Terrapene carolina-groep is waarschijnlijk van de Emydid schildpadden, degene die het meeste op het land leeft, en wordt beschouwd als een woodland-soort in het meeste gebied waar ze voorkomen, hoewel Terrapene carolina major gewoonlijk in moeras habitat gevonden wordt in stroompjes, Flatwoods en Hammock, wordt Terrapene carolina bauri zelden gezien in water.
Habitat van Terrapene carolina bauri kan erg varieeren, hoewel typisch omschreven wordt, als vochtig kan het grasland, kustland, bosland zijn.
Populatie studie van Terrapene carolina triunguis in Arkansas en Terrapene carolina bauri op Egmont key
laten beide zien dat van grasland in het late voorjaar en vroege herfstveel gebruik wordt gemaakt, de temperaturen zijn dan gematigd en de vochtigheid hoog.
De andere tijd van het jaar brachten beide ondersoorten in bos habitat door, waar ze meestal ingegraven  in de bladlaag schuil zochten tegen te hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid.
In florida worden box turtles in uiteenlopend gebied gevonden, het enige wat van belang lijkt wat betreft leefmileu is hoge luchtvochtigheid.
In het Zuid Florida en de Key Islands is Terrapene carolina bauri het meest aanwezig in Xeric habitat (hierbij horen Sandy scrub, pineforest en Pine rockland).
Minder gevonden in Mesic habitat (Oak, Cabbagepalm en Tropical hammock) en "Alternohygric" habitat (Cypress flats en prairie).
Bijna niet aanwezig in Hygric habitat (Cypress heads en sink ponds).Onderzoek naar habitat van Terrapene carolina bauri heeft nog veel aandacht nodig.
Tot nu toe heeft K. Dodd(2003) en zijn collega's het meeste onderzoek gedaan op Egmont Key, een 180 hectare groot eiland voor de kust van Tampa bay, Florida.
Hier werden de Terrapene carolina bauri het meest gevonden in habitat gemaakt door mensen zoals grasvelden en voormalig Palm hammock, dat door mensen fraaier gemaakt was door het bij planten van uitheemse planten zoals Schinus terebinthifolius en Casuarina equisetifilia.

Een populair onderzoek van Terrapene carolina bauri in Centraal Florida door Pilgrim(1997)
 was voornamelijk te vinden in een geisoleerde 8 hectare grote Palm oak hammock habitat, rondom omgeven door een Flood plain moeras.
Door onderzoek met zendertjes aan de schildpad(den) bleek dat sommige dieren langdurige tochten ondernamen vanuit de Hammock naar het moeras, waar sommige dieren enkele weken verbleven.Terrapene carolina bauri met zendertjeUit study op Big pine key wat een jaar lang elke maand plaats vond kwam het volgende resultaat;
In Pine rockland verbleef 87% van de populatie.
In Grassland verbleef 7% van de populatie
In Wetlands 5.5% van de populatie
Het overgebleven percentage was onderweg naar of terugkerend van deze 3 habitats.

Habitat relations;

Aktieviteits patronen bij box turtles zijn zeer wisselend over een jaar genomen, speciaal met betrekking op gebieden met een koude winter periode.
Box turtles uit het Noorden van hun verspreidings gebied in het Oosten van Amerika zijn actief tussen Maart/April en Okt/Nov.
Maar de Terrapene in Florida zijn jaarrond actief.
Speciaal de Terrapene carolina bauri die op de Key Islands, en andere Florida schiereilanden leven, kennen zowel geen winterrust als zomerrust.
Hoewel van volwassen dieren de activiteit overdag wel afhangt van het seizoen.
In Volusia County, florida zijn de Terrapene carolina bauri ook het hele jaar door actief, met een grote piek in de herfst en het voorjaar, dit hangt nauw samen met het feit dat in deze 2 seizoenen hun Hammock habitat vaak overstroomd.
Op Egmont Key vindt de aktiviteit plaats waneeer de luchttemperatuur minimaal 17C is, dit hangt samen met een luchtvochtigheid van 66%.
Volwassen mannen en volwassen vrouwen hebben geen verschillend activiteiten patroon, beide laten een bioritme zien die afhankelijk van het seizoen pieken in de morgen en namiddag heeft, wanneer de temperaturen op zijn hoogst zijn.
In de koelere maanden zijn ze juist op het midden van de dag te zien, ook dan is de temperatuur het hoogste van de dag.
Zender onderzoek van Terrapene carolina bauri in Volusia County onthullen verder dat geen schildpad actief is bij lucht temperaturen onder de 14C, het meeste actieviteit vind plaats tussen lucht temperaturen tussen 26C en 30C op dat moment waren meer dan 60% van de Terrapene carolina bauri met een zender uit hun schuilplaats aan de wandel gevonden.
Meer naar het Zuiden op Big Pine key is de activiteits temperatuur tussen 18C en 36C met een luchtvochtigheid van 41 tot 86%.
Bij alle onderzoeken bleek hun favoriete moment om op pad tegaan bij warme temperaturen na een regenbui.Zelden wordt een Terrapene carolina bauri waargenomen in water.

Beweging in Homerange;

Peter May heeft een onderzoek gedaan naar bewegings patronen van Terrapene carolina bauri in Volusia County sinds Oktober 1996, en met behulp van een zender de dieren 2 jaar onderzocht.
Individuele dieren laten een groot verschil zien in zowel beweging als omtrek grote van het gebied waarbinnen zij zich voortbewegen (Homerange).
Uit onderzoek over een periode van een jaar ligt het aantal verplaatsingen naar een andere plek tussen 35 tot 81 keer per dier.
Er kan helaas geen conclusie worden getrokken of vrouwen zich meer verplaatsen dan mannen, omdat van de dieren met een zender het merendeel man was.
Toch bleken de vrouwen zich vaker te verplaatsen.
Gemiddeld heeft een vrouwtje 30,96 hectare als homerange en een mannetje 2,8 hectare als homerange.
Meer onderzoek naar de reden van dit verschil volgt nog,

« Laatste verandering: 14 Maart 2009, 14:42:30 door kurtlippens » Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiƫle dierentuin van Nederland
Pagina's: [1] Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

door yell88
[11 Juni 2020, 21:11:16]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]

[25 Maart 2020, 09:57:57]

door nielo
[24 Maart 2020, 17:21:34]

door Rikke
[19 Maart 2020, 10:51:44]

door Liene
[16 Maart 2020, 19:14:19]

[16 Maart 2020, 10:13:32]

[ 9 Maart 2020, 16:33:38]

door nielo
[26 Februari 2020, 20:45:49]

door nielo
[26 Februari 2020, 20:44:45]

[19 Februari 2020, 13:26:37]

[ 7 Februari 2020, 18:13:31]

[28 Januari 2020, 21:00:12]

door Rikke
[26 Januari 2020, 16:32:23]

[10 December 2019, 18:22:46]

door Koenb
[ 5 November 2019, 11:16:14]

[ 2 November 2019, 10:55:30]

[31 Oktober 2019, 20:33:00]

[24 Oktober 2019, 17:15:00]

[15 Oktober 2019, 17:15:44]

door Walnoot
[25 September 2019, 18:10:37]

[25 September 2019, 12:33:44]

[11 September 2019, 08:53:26]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
9 Juli 2020, 12:45:31

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172695
Totaal aantal topics: 14102
Vandaag Online: 115
Ooit Online: 2672
(14 Maart 2020, 09:55:52)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 102
Totaal: 102
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.09 seconden met 28 queries.