- Is een hoge luchtvochtigheid noodzakelijk?? Creer ik die door een dichte bak aan te schaffen of door bodembedekking aan te passen?.
Vooral als het nog jonge diertjes zijn moet de bodembedekking in elk geval vochtig genoeg zijn.
Beste is een gesloten terrarium te gebruiken die toch genoeg geventileerd is. Hoe groot en oud is het dier?
- Word net als bij waterschildpadden warmte en uvb lampen aangeraden, en moet tocht vermeden worder?
Als ze binnen gehuisvest worden is uvb aan te raden, ook een warmtebron/lamp is een must.
- Bodemsubstraat al veel overgelezen, al hoewel ieder er een andere mening over heeft. Vraag ik me toch af wat het beste is, Cocopeat, potgrond, hennep, stro, hooi.
ben beetje het spoor bijster
Cocopeat word veel gebruikt, ook turf afgedekt met schors is goed bruikbaar.
Je moet er wel over waken dat turf of cocopeat niet uitdroogd omdat dan schadelijk stof ontstaat, fijne deeltjes die aan het mond en neusslijmvlies blijven kleven.
- Heeft een landschildpad een bepaald nachthok of schuilplaats nodig??
De bodembedekking moet voldoende dik zijn zodat de dieren zich kunnen ingraven, ook schuilplaatsen dmv kurk, kienhout, bloempotten en/of kunstplanten moeten aanwezig zijn.
- Hoe zit het met de afmetingen van de bak/terra?. Mijn waterschildpadden hebben een bak van een meter maar zijn nog klein.
Hangt af van de grootte van het dier, een vaak gehanteerde richtlijn is de schildlengte x 8 (lengte terrarium) en de schildlengte x 4 (breedte terrarium)
Een schildpadje van 10 cm moet dus een bak hebben van minimaal 80x40cm
.Maar er dient eveneens gezegd te worden dat de dieren beter buiten gehuisvest worden als het weer het toelaat, daar moeten ze een serretje ter beschikking hebben met wartebron