Bedankt David S Lee van The Tortois Reserve voor toestemming om dit artikel te vertalen de extra uitleg en hulp die je gegeven hebt.
Hans
Gedachten over meerdere legsels bij Terrapene carolina major
(geschreven door David S Lee)
Van zeeschildpadden is bekend dat ze meerdere legsels per seizoen leggen, Caretta caretta bijvoorbeeld, kan tot aan 7 keer nestelen per zomer (Lenarz al,1981).
En Dermochely coriacea heeft gemiddeld 7 nesten per seizoen, in de jaren dat zij zich voortplanten (Safina 2006).
Hoewel bij zeeschildpadden een jaar legsels produceren typisch gevolgt word door een aantal jaren geen legsels produceren.
Jaarlijks meerdere legsels is bekend van een aantal land en water schildpadden, van verschillende familie's en geslachten, maar 1 legsel per jaar komt bij de meeste schildpadden voor.
Dit geld zeker voor Noord Amerikaanse soorten waar maar van een paar bekend is dat zij meerdere legsels per seizoen produceren.
Een algemeen patroon bij Noord Amerikaanse waterschildpadden laat zien dat Zuidelijke populatie's kleinere legsels maar vaak meerdere legsels hebben vergeleken met noordelijke populatie's die meestal 1 nest met een groot aantal eieren produceren.
Niet alle soorten die meerdere legsels leggen per jaar, doen dit elk jaar.
Voedsel aanbod en de daarbij horende conditie van de moeder spelen daarbij een rol.
Door het verspreiden per seizoen van legsels verhogen de vrouwtjes schildpadden de kans op overlevende jongen.
De meerdere legsels verkleinen de kans dat de eieren allemaal in 1 keer opgegeten worden door een roofdier (Obbard en Brooks 1981).
Een verspreide uitkomst periode van de verschillende legsels zorgt er bovendien voor dat juvenile schildpadden in verschillende ontwikkelings faze voorkomen in de natuur, met als voordeel verschillende overlevingskansen denk bijvoorbeeld aan droogte, overstroming, voedselaanbod, seizoenen en seizoens gebonden roofdieren.
Een verspreide uitkomst is dus voordeliger bij meerdere legsels in vergelijking met 1 groot legsel (met een gezamelijke uitkomst van de eieren).
Nog een voordeel van meerdere legsels dat bij vroege legsels de jongen voldoende tijd hebben om zich voortebereiden op de winter enlate legsels de pas geboren jongen toelaat de winter te overleven dankzij de voedselreserve in de dooierzak.
Meerdere legsels kunnen belangrijk blijken te zijn voor het voortbestaan van populatie's en kunnen bijdrage aan het succes van een soort in gebieden waar het warmere seizoen dit toelaat.
Gebaseerd op meerdere legsels van schildpadden in gevangenschap (Lee en Mulligan 2006) kwam bij mij de volgende vragen op;
Zijn meerdere legsels per seizoen een lange termijn en genetische reaktie?
Of een individuele reaktie op het klimaat, of beide?
Deze vragen kan ik voor een deel beantwoorden door het voortplantings gedrag van een groep box turtle's die goed gehouden in het Noorden (vergeleken met hun orginele leefgebied) van Amerika gehouden worden.
In 2003 verkegen wij een groep van 9 volwassen Gulf Coast box turtles (Terrapene carolina major) 3 mannen en 5 vrouwen.
Deze schildpadden kwamen uit de collectie van wijlen Dr. barbera Bonner en leefsen al erg lang (Boston area) met kunstmatig licht en constante temperatuur.
In mei 2004 werden zij geplaatst in een buiten verblijf van ongeveer 50 vierkante meter met verschillende poeltjes, beplant voor schuilplaatsen en als ondergrond aarde en bladeren.
Het gedeeltelijk beschaduwde buitenverblijf is beschermd tegen mogelijke vijanden van de volwassen dieren, hun eieren maar ook de jongen door schrikdraad.
Deze groep leeft nu in Zuid/Oost Carolina ongeveer 600 kilometer ten Noorden van de Gulf Coastel Plains waar deze Terrapene carolina majoroorspronkelijk uit het wild kwamen.
Ze verblijven in dit buiten verblijf jaar rond en overwinteren hierin van eind Oktober tot Maart.
Tijdens de warme maanden worden ze gevoerd met verschillende groente en dierlijk voedsel, verschillende keren per week.
In droge periode's wordt met een sproei systeem enkele uren per dag als dat nodig is het verblijf nat gehouden.
In 2005 werden de eerste legsels gelegd, proefkuilen werden gezien in de vroege zomer en na heftige regen in begin Oktober werden 36 jonge Terrapene carolina major gevonden in een periode van enkele weken.
De jongen hadden nog hun eitand en verschillende jonge dieren werden geobserveerd bij het verlaten van een nestkuil.
In juni 2006 na opnieuw een regenbui kwam de volgende groep tevoorschijn ook van de legsels van 2005.
Dit keer werden 21 jonge dieren gevonden, echter een onbekend aantal is door een paar kraaien opgegeten, 2 keer werdt gezien door een van de verzorgers dat een kraai een jong dier opat, mogelijk zijn dat meer dan 2 jonge diertjes geweest.
Op 28 Juli 2006 werdt nog 1 jong dier uit 2005 gevonden in het buiten verblijf.
De gevonden jongen zijn ondergebracht in een van boven afgesloten buitenverblijf, om ze zo ook tegen kraaien te beschermen.
Het minimale aantal jongen geboren uit de 5 volwassen vrouwtjes in het voortplantings seizoen 2005 was 60, waarvan 1/3 van de jongen overwinterd hebben in het nest.
Op 6 juni 2006 werden de 5 volwassen vrouwtjes gezien opnieuw test-holen aan het gravend en eieren leggend.
Van Terrapene carolina major is bekend dat ze 3 legsels per legseizoen kunnen leggen,
(Tucker 1978) geeft een gemiddelde van 9,25 eieren per vrouwtje per jaar
(Jackson 1991) geeft een gemiddelde van 10,74 eieren per vrouwtje per jaar
In 2005 had onze groep Terrapene carolina major vrouwtjes op zijn minst 11.8 eieren per vrouwtje.
Terrapene carolina major is de grootste van alle Terrapene.
Doordat ze groter zijn kunnen Terrapene carolina major vrouwtjes grotere eieren en grotere legsels produceren.
Wat resulteerd in meer en grotere jongen vergeleken met de andere Terrapene.
Legsels per jaar, aantal eieren per jaar, en de grote van de eieren worden beinvloed door verschillende faktoren.
Als je alleen het aantal legsels per vrouwtjes jaarlijks neemt blijkt uit beschikbare gegevens dat Terrapene carolina major en Terrapene carolina bauri(Dodd 1977) vaker meerdere legsels hebben dan de andere Terrapene uit het meer Noordelijke gebied.
Het is interesant om te zien dat de laatste legsels van 2005 van onze Terrapene carolina major in gevangenschap, jongen opleverde die istaat waren succesvol de winter te overleven in hun nest.
Het is onwaarschijnlijk dat waar Terrapene carolina major in de natuur thuis hoort dat zelfde gebeurd.
Hetzelfde geld voor de overwintering van de ouders, deze hebben een succesvolle winterslaap in het buitenverblijf door gemaakt, terwijl het hier kouder en ook lager kouder is dan in hun natuurlijke verspreidings gebied.
De vraag of meerdere legsels beinvloed worden door leven in een gebied waar het warmer en ook langer warmer is voor de volwassen dieren om actief te zijn is hiermee gedeeltelijk beantwoord.
Evenals de vraag of een verlengde periode van warmte van invloed is op incubatie van meerdere legsels.
Ondanks dat deze groep Terrapene carolina major langdurig in gevangenschap hebben geleefd en zich niet hadden voortgepland of hiervoor zelfs maar de kans hadden gehad om te paren omdat de vrouwtjes en mannen jaren gescheiden van elkaar hadden geleefd.
En zij jaren hebben geleefd zonder seizoenswisselingen of verschil in dag lengte en/of temperaturen, vertoonden ze in minder dan 12 maanden van buiten gehuisvest in een buitenverblijf hun normale gedrag.
Terwijl hier in Zuid/Oost North Carolina op ons terein wilde en gevangen Terrapene carolina carolina leven, die 1 tot 2 nesten per jaar produceren gingen de Terrapene carolina major over tot een voortplantings snelheid die gelijk of hoger was dan de wilde populatie Terrapene carolina major in hun meer Zuidelijk gelegen leefgebied.
Gebaseerd op het aantal gevonden jongen in het buitenverblijf moet elk vrouwtje op zijn minst 3 legsels met het maximale aantal eieren hebben gehad.
Grote van de schildpad lijkt dus meer van invloed op de grote van legsels en eieren.
En kortere seizoens activiteiten, verandering van daglengte lijkt geen invloed op het aantal legsels per vrouwtje per jaar te hebben.
Bedankt Mike Jones voor de foto's