SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172564 aantal berichten in 14079 topics door 3389 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: Box turtle in Texas  (gelezen 774 keer)
Hansm
Algemene moderator
*****
Offline

Berichten: 17834


« Gepost op: 27 April 2008, 13:18:37 »

Box Turtles In Texas,
A review of Natural History and call for Conservation Action.

Bedankt Michael Smith van Texasherp voor de toestemming, hulp en uitleg om jouw artikel samen tevatten.
Natuurlijk ook bedankt voor de foto's.
Ik bewonder je inzet voor de natuur in Texas.

Bedankt
Hans
inleiding; Box turtles (genus Terrapene) worden gevonden door heel Texas, maar in de afgelopen jaren worden er door mensen die ze observeren, steeds minder gezien.
Deze box turtles hebben zich zo ontwikkeld dat hoge levensduur en hoge populatie dichtheid nodig zijn voor de soort om voortebestaan.
Nu steeds meer wegen door hun habitat heenlopen en mensen doorgaan om de box turtles uit de natuur te halen, is de verwachting dat hun levensduur en populatie dichtheid steeds lager word, misschien zelfs zo dat populatie's niet meer zelfstandig kunnen bestaan.
Sinds Texas Park and Wildlife Department (TPWD) is begonnen met het onderzoeken van gegevens over het verzamelen en de verkoop van Terrapene zijn duizende box turtles gerapporteerd als uit het wild gehaald en verkocht.
Uit het wild halen van box turtles is hiermee een vermeldingswaardige bedreiging voor het voortbestaan van Terrapene in het wild in Texas.
Het is aanteraden dat de TPWD verder onderzoek ivm box turtles steund, bv met het opzetten van programma's waarbij iedereen het kan melden als ze een box turtle zien, om op deze manier inzicht in aantallen in het wild te krijgen.
Maar natuurlijk nog beter zou zijn als de TPWD het verbied om wilde box turtles te verzamelen.
Een aantal vrijwillegers groepen zou nog bereid kunnen gevonden worden om het algemene publiek voortelichten en gegevens te verzamelen om het verbod op wildvang te ondersteunen.
Box turtles zijn een bekend en gewaardeerd onderdeel van de herptofauna in Texas.
Hun scharnierende schild met mooie patronen en kleuren trekt de aandacht van mensen.
En hun gedrag als ze achter een sprinkhaan aanjagen of een aardbei bestuderen voor er een hap uit te nemen wordt gezien als leuk en ontwapenend.
Twee soorten box turtles worden gevonden in Texas, de Terrapene carolina triunguis en de Terrapene
ornata vertegenwoordigd met 2 ondersoorten Terrapene ornata ornata en Terrapene ornata luteola.
Historisch worden box turtle's gezien als algemeen voorkomend in Texas.
Maar dit is gebaseerd op horen/zeggen van vroeger, er is b.v nog nooit een studie naar verspreiding of populatie aantallen gedaan in Texas.
Veel mensen herrinderen zich van toen ze nog kind waren dat speciaal in de ochtend langs de weg regelmatig "en veel" box turtle's te zien waren, maar dat is nu niet meer zo.
Kleine lokale onderzoeken in Texas laten zien dat de populatie's sterk achteruit gaan.
Zonder goed onderzochte populatie studie's in Texas, is het moeilijk zo niet onmogelijk om de box turtles goed te beheren in hun natuurlijke habitat.
Maar ook hun levensgeschiedenis, voortplantings gedrag en overlevingskansen zijn zeer belangrijk om te onderzoeken.
De nu beschikbare informatie laat een onzekere toekomst zien voor de box turtle in Texas.

Hun voortplantings gedrag laat zien dat een hoge populatie dichtheid nodig is voor een succesvolle voortplanting.
Hun lage voortplantings snelheid, hoge kans op sterfte als juvenile, maar ook hun hoge kans op lange levensverwachting als ze eenmaal volwassen zijn maken de box turtles extra kwetsbaar in het geval van verliezen van volwassen dieren binnen een populatie.Verder is het algemeen voorkomende gedrag van een box turtle het bewonen van een klein leefgebied (home range) beperkend voor het vrijlaten of terugplaatsen van box turtle's in een gebied, waarschijnlijk zijn hun kansen eenmaal vrijgelaten/terug geplaatst laag.
Een home range van een box turtle bestaat uit een gebied wat wordt gebruikt als leefgebied van 1 tot 5 hectare, dit is o.a afhankelijk of de box turtle volwassen is of niet en van de struktuur van het leefgebied.
De meeste box turtles proberen terug te keren naar dit gebied als ze verplaatst worden, en er zijn verschillende raporten bekend van box turtles die weer hun gebied terug vonden als het verplaatsen max. 1 kilometer is geweest.
Is de afstand verder dan 1 kilometer van hun oorspronkelijke leefgebied dan resulteerd dit in box turtles die hun leefgebied niet meer terug kunnen vinden, ze gaan dan tevergeefs voor langere periode op zoektochten naar hun leefgebied ( met alle risico's van dien zoals vaak wegen oversteken).
Ook blijkt dat veel box turtles niet meer een nieuw geschikt leefgebied kunnen vinden die voldoen aan hun levensbehoeftes.
Een onderzoek heeft laten zien dat van 40 dieren die geplaats werden in een nieuwe al bestaande populatie maar 3 dieren het (uiteindelijke) vermogen hadden om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.
Van de overige 37 dieren stierf het grootste deel of verdween al zwervend uit het leefgebied van de nieuwe populatie.
Hieruit blijkt dat een eenmaal verdwenenen of aangetaste populatie zeer moeilijk te herstellen is met andere (gekweekte) dieren.

De lange tijd die het neemt voor een box turtle om volwassen te worden en zich voorteplanten betekend dat een populatie zich moeilijk hersteld van verlies van geslachtsrijpe dieren,
en verhoogd de belangrijkheid van het aantal dieren wat geboren wordt en overleefd.
Van manlijke Terrapene ornata ornata wordt geschat dat ze volwassen zijn tussen de 7 en 9 jaar, terwijl dit bij vrouwtjes tussen de 8 tot 11 jaar ligt.
Dit betekend een lange, tot zeer lange periode van gevaar tijdens het langzame opgroeien tot volwassenen(wanneer ze extra gevaar lopen voor roofdieren), tot het moment dat ze zich voortplanten en bijdrage aan de instandhouding van de populatie.

Uit onderzoek komt niet naar voren hoe box turtle's elkaar vinden om zich voorteplanten, wel bekend is dat "buren" in naast gelegen overlappende homerange's elkaar herkennen.
Hierdoor is het dus mogelijk dat een mannetje in zijn homerange in contact kan komen met een naburig vrouwtje.
Hierbij blijkt visueel contact zeer belangrijk, waardoor een bepaalde populatie dichtheid noodzakelijk word.
Hoewel nog niet volledig onthuld voor onderzoekers blijkt de populatie dichtheid die nodig is voor een gezonde populatie, veel hoger te liggen dan onderzoekers dachten.

Eenmaal een partner gevonden legt het vrouwtje 4 tot 5 eieren per jaar gemiddeld (waarbij het aantal onbevruchte eieren hoog kan zijn).
Dit lage aantal eieren wordt gecompenseerd door de lange levensverwachting en hiermee de vele kansen die een vrouwtje normaal gesproken heeft om zich voorteplanten, mits het niet doodgaat of gevangen wordt.
Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om geen box turtle's uit het wild te halen.
Door het relatief kleine aantal jongen die geboren worden en overleven en uiteidelijk de leeftijd bereiken om zich voorteplanten, worden volwassen dieren eenmaal weggevangen of dood niet makkelijk of snel vervangen.

Tot het moment dat mensen box turtle's gingen vangen voor de huisdier industrie, waren populatie's in balans, met de meeste volwassen dieren een lang leven in een populatie met veel kansen op voortplanting.
De combinatie van het wegvangen van volwassen dieren en het toenemende verlies van habitat voor de box turtles door toedoen van mensen (landbouw, woningbouw, wegen) zijn zeer belangrijke factoren in het als maar verder teruglopen van populatie aantallen.
Uit een 10 jarig onderzoek van een populatie box turtle's bleek de doodsoorzaak van ieder gestorven dier terug teleiden op een oorzaak die met mensen te maken had, voornamelijk verkeer.

De Texas Park and Wildlife heeft informatie vrijgegeven over het aantal uit het wild gehaalde box turtles
over een periode van 4 jaar van 1999 tot 2002.
Terrapene carolina triunguis 399 vergunningen, aantal dieren per vergunning onbekend.
Terrapene ornata ornata 624 vergunningen, aantal dieren per vergunning onbekend.
Terrapene ornata luteola 1150 vergunningen, aantal dieren per vergunning onbekend.
Deze aantallen zijn alleen van mensen die hiertoe een vergunning hebben gevraagd in Texas, een vergunning steld in de staat Texas geen limiet aan het aantal dieren, wel steld de vergunning dat vangen voor commerciele doeleinde niet mag.« Laatste verandering: 14 Maart 2009, 14:16:30 door kurtlippens » Gelogd

Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/ de kleinste officiƫle dierentuin van Nederland
Pagina's: [1] Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
door Koenb
[ 5 November 2019, 11:16:14]

[ 2 November 2019, 10:55:30]

[31 Oktober 2019, 20:33:00]

[24 Oktober 2019, 17:15:00]

[15 Oktober 2019, 17:15:44]

door Walnoot
[25 September 2019, 18:10:37]

[25 September 2019, 12:33:44]

[11 September 2019, 08:53:26]

door Liene
[ 7 September 2019, 17:27:58]

[ 3 September 2019, 09:57:25]

[ 3 September 2019, 09:45:44]

door Femke_M
[21 Augustus 2019, 10:19:08]

door wim 2
[20 Augustus 2019, 11:01:30]

door Rikke
[15 Juli 2019, 12:33:47]

[10 Juli 2019, 10:43:57]

[ 6 Juli 2019, 22:37:44]

[ 4 Juli 2019, 08:47:18]

[ 2 Juli 2019, 12:13:01]

door ands
[ 3 Juni 2019, 09:35:35]

door Liene
[16 Mei 2019, 18:56:16]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
20 November 2019, 20:44:21

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3389
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172564
Totaal aantal topics: 14079
Vandaag Online: 458
Ooit Online: 1955
(16 November 2019, 15:01:30)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 417
Totaal: 417
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.051 seconden met 28 queries.