SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172832 aantal berichten in 14135 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 3 gasten bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1] 2 Omlaag Print
Auteur Topic: Wel of geen winterslaap horsfieldii  (gelezen 15486 keer)
Maarten
Geochelone elegans
*
Offline

Berichten: 8


« Gepost op: 5 Januari 2008, 17:28:02 »

Hallo,

ik heb een beetje rondgekeken op het forum, ivm de vraag of ik mijn horsfieldii winterslaap zou moeten geven. Ik heb het dier nu 2 jaar; vorig jaar was hij in de wintermaanden erg inactief, maar kwam hij wel af en toe in beweging. De bak werd door mij op de normale temperatuur gehouden van 24 graden overdag en 18-20 graden snachts. Dit omdat mij was verteld dat een winterslaap bij horsfieldii weliswaar in de natuur een absolute noodzaak is, maar dat ze dit in gevangenschap niet echt 'nodig' hebben als de temperatuur maar op het normale niveau blijft. Een ander argument tegen de winterslaap was dat bij het ontwaken de organen een flinke klap kregen (mn de nieren) omdat er in de winterslaap glucose in het lichaam werd opgebouwd, wat er na de winterslaap weer uit moest.
Dit jaar is de horsfieldii actiever dan ooit: hij loopt vrij vaak heen en weer in zijn terra en eet ook erg goed.

Kortom: ik ben niet overtuigd van de noodzaak van winterslaap als dieren binnen in een terrarium gehouden worden. De argumenten/inzichten die ik hierboven heb genoemd liggen hieraan ten grondslag. Het nadeel van geen winterslaap zou kunnen zijn dat het dier in kalenderjaren uitgedrukt minder lang leeft, omdat hij nu 12 maanden per jaar actief is, ipv 7 maanden.

Ik ben benieuwd wat hier de argumenten voor en tegen winterslaap zijn en of er mensen ook bewust hebben gekozen voor geen winterslaap.
Gelogd
D-magic
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 6821


« Antwoord #1 Gepost op: 5 Januari 2008, 18:18:21 »

een ander argument om winterslaap te laten houden is omdat ze anders bultvorming kunnen krijgen omdat ze te snel groeien

ik ben van mening om de dieren te houden in een zo goed mogelijke omstandigheden dat het toch wel een beetje in de buurt komt van het natuurlijke habitat waar dus ook de winterslaap bij hoort.
Gelogd

0.0.4 Testudo Hermanni Boetgerri
jarnohogeboom
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 2643

Duits wonen: www.immo-ridder.nl


WWW
« Antwoord #2 Gepost op: 5 Januari 2008, 23:32:47 »

Maarten,

De keuze is aan jezelf.....
Als je de biotoop nabootst zal het dier zelf kiezen in winterslaap te gaan....dit doet het ook. Hoort bij het ritme van het jaar.

Behoud je de temperartuur dan zal het wellicht actief blijven......om dit te doen zal je goed moeten overdenken waarom je de winterslaap (de natuurlijke gang) van het dier zal ontnemen.
Een reden voor mij zou zijn als het dier een 1 of andere afwijking heeft in de gezondheid. Dan zal het te zwak zijn voor een winterslaap......de luxe bezitten wij om dan in te grijpen....en het dier te redden van de dood.

Hier zijn alle dieren in winterslaap.......
Gelogd

In Duitsland wonen? Kijk voor objecten op de site:
www.immo-ridder.nl
Agnes
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 2271


WWW
« Antwoord #3 Gepost op: 5 Januari 2008, 23:46:04 »

kijk wat de dieren in de natuur zouden doen
en boots dat na .
als hij het in de natuur wel zo doen dan hoord dat ook in gevangenschap.




Gelogd

de mooiste schildpad is Indotestudo forstenii  
Celebes landschildpad of Sulawesi landschildpad
3.4.3
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #4 Gepost op: 5 Januari 2008, 23:48:52 »

Citaat uit het boek Testudo's van Holger Vetter:
Winterslaap
Om de dieren gezond te houden en in paarstemming te krijgen moeten gezonde krachtige dieren in elk geval koel worden overwinterd.Gebeurt dit niet , dan heeft dat niet alleen negatieve gevolgen voor de gezondheid, maar onstaat er ook gebrekkige synchronisatie van de beide seksen....gevolgd door een pagina's lange uitleg over winterslaap
Zelfs zieke dieren die perse in winterslaap willen mag je hun dit niet onthouden:
Citaat:
Als het niet lukt deze schildpadden van hun winterrust af te houden , dan is het volgens BAUR en HOFFMANN(2004) aan te bevelen deze dieren slechts enkele weken koud te overwinteren en daarna de temperatuur weer te verhogen om de dieren terug in de voorjaarsstemming te brengen. Als men de dieren dwingt om niet in winterslaap te gaan , zullen ze snel hun reserves aanspreken omdat ze gedurende deze tijd toch niet eten.... (zou ikzelf niet doen zonder begeleiding van een RA, word trouwens ook aangeraden)

Maar om die reden is een tussenoplossing (tussen winterslaap en verwarmd houden, zogenaamde winterrust) ook niet goed !
« Laatste verandering: 2 Augustus 2010, 10:01:51 door kurtlippens » Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
jarnohogeboom
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 2643

Duits wonen: www.immo-ridder.nl


WWW
« Antwoord #5 Gepost op: 5 Januari 2008, 23:54:32 »

Het stukje over zieke dieren is interessant.......je bied dus een aangepast winterslaap aan....wist ik niet. Zou hier graag meer over willen weten.
Het boek is besteld...maar wachten is op de nieuwe druk.

Jarno.

Gelogd

In Duitsland wonen? Kijk voor objecten op de site:
www.immo-ridder.nl
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #6 Gepost op: 6 Januari 2008, 00:03:03 »

Het komt erop neer dat zieke dieren soms moeilijk UIT HUN HORMONEN VEROORZAAKTE RUSTSTEMMING te halen zijn. (BAUR en HOFFMANN) Je houd gezonde dieren dus best niet wakker, bij schildpadden word zoiets hormonaal geregeld  Knipoog
Verder word ook het fenomeen van dieren die zich niet of nauwelijks ingraven beschreven, deze dienen binnen te overwinteren...
« Laatste verandering: 6 Januari 2008, 00:17:17 door kurtlippens » Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
jarnohogeboom
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 2643

Duits wonen: www.immo-ridder.nl


WWW
« Antwoord #7 Gepost op: 6 Januari 2008, 00:22:42 »

Hormonaal wist ik...... het is tegennatuurlijk de dieren uit winterslaap houden.....het breekt meer af dan dat het goed is. Onder andere tast het ook de eerder genoemde argumenten....de voortplanting aan....word geregeld door tevens hormonen.
Vandaar ook dat zieke dieren wellicht een aangepast (kortere winterslaap) nodig hebben, aangezien zij juist niet tegengewerkt dienen te worden in hun natuurlijke proces. (dus verstoorde hormoonspiegel en energieverlies, zal dan destructief werken). Dit doe je wel als je zieke dieren wakker houd. Heel logisch eigenlijk. Iets om over na te denken.....
Wil zeker niet zeggen dat zieke dieren die wakker gehouden worden overlijden, maar geeft wel weer even aan dat het 1 de ander niet uitsluit.



Gelogd

In Duitsland wonen? Kijk voor objecten op de site:
www.immo-ridder.nl
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #8 Gepost op: 6 Januari 2008, 11:13:06 »

Overwintering in een broeibak of kas word als de meest natuurlijke manier bestempeld en aangeraden voor dieren boven de 200g, dieren die kleiner zijn overwinter je beter in een koele ruimte als kelder, garage of koelkast.Bij overwintering in de broeikas dient de ''zomer'' kunstmatig verlengd te worden dmv warmtebronnen in de kas.
Als de temperatuur in de kas tijdens zonnige dagen stijgt tot soms 20°c kan dit geen kwaad aldus WILMS en LÖHR dit benaderd de natuurlijke omstandigheden het meest ....continu te warm houden (boven 8°c) word afgeraden, dan komt de stofwisseling weer enigzins op gang, wat vaak leidt tot ''posthibernale anorexia'' (een na de winterrust optredend uitteringssyndroom)
Na de winterrust hebben de dieren opgehoopte stofwisselingsproducten in de nieren, daarom moet een lauwwarm badje gegeven worden om de stofwisselingsproducten uit te spoelen, verschillende verzorgers hebben goede ervaring opgedaan met ''badwater'' van kamilethee van 30°c.
Ook in de natuur worden de dieren blootgesteld aan hevige regenbuien na de winterrust, waarna ze in putjes gaan zitten en gulzig drinken...
Ontwormingskuren dienen ten laatste afgerond te zijn 8 weken voor de winterrust...
Beste overwinteringstemperatuur is 3-7°c ,voor horsfieldii mag dit nog iets koeler (2-5°c)
« Laatste verandering: 2 Augustus 2010, 10:00:02 door kurtlippens » Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #9 Gepost op: 6 Januari 2008, 13:07:07 »

Voorbereidingsperiode winterslaap was achter de rug, dieren zaten in overgangsperiode (13-14 graden in de gang). Dag dat ze naar de wijnkelder zouden verhuizen werd ik ongepland gehospitaliseerd voor een week.  Temperatuur in gang steeg tot 16-18 graden doordat buitentemperaturen ook omhoog gingen.  Ik vreesde voor afname in gewicht doordat dieren volgens mijn man terug actief werden.  Was niet thuis dus kon ze niet wegen.  Hebben intussen meermaals gegeten.
Dilemma, dieren op einde maand terug voorbereiden om toch nog een korte winterslaap te laten houden, of ze dit jaar niet te laten slapen.  Worden momenteel op kamerthemperatuur (20-22 graden gehouden).  Ben geneigd ze toch nog een winterslaap van 1.5 a 2 maand te willen geven, en nu royaal van voeding te voorzien.
Gelogd
jarnohogeboom
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 2643

Duits wonen: www.immo-ridder.nl


WWW
« Antwoord #10 Gepost op: 6 Januari 2008, 13:15:53 »

Ands,

Ze in winterslaap laten gaan.....in de natuur hebben ze ook flinke hoge temperatuursverandering waarbij ze weer actief worden en ze gaan eten....
Dus geen probleem...ik zou ze nu weer afbouwen in temp, licht en voeding.

Jarno.
Gelogd

In Duitsland wonen? Kijk voor objecten op de site:
www.immo-ridder.nl
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #11 Gepost op: 6 Januari 2008, 14:02:54 »

Start eind deze week dan terug met voorbereiding, denk deze wel iets in te korten.
Gelogd
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #12 Gepost op: 6 Januari 2008, 14:41:56 »

Dilemma, dieren op einde maand terug voorbereiden om toch nog een korte winterslaap te laten houden, of ze dit jaar niet te laten slapen.  Worden momenteel op kamerthemperatuur (20-22 graden gehouden).  Ben geneigd ze toch nog een winterslaap van 1.5 a 2 maand te willen geven, en nu royaal van voeding te voorzien.
Volgens mij is het goed mogelijk de dieren alsnog in winterslaap te laten gaan.
Hier worden de dieren binnen voorbereid op de winterslaap terwijl ze buiten al eerder vrij sterke afkoeling hebben doorstaan, dit gaat tot nu toe prima.
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
Camilio
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1373



« Antwoord #13 Gepost op: 6 Januari 2008, 16:32:47 »


Ik ben benieuwd wat hier de argumenten voor en tegen winterslaap zijn en of er mensen ook bewust hebben gekozen voor geen winterslaap.

Ik heb mijn horsfieldii's ook in winterslaap omdat ik gewoon niet binnen een ruimte heb waar ik 8 horsfieldii's in kan laten lopen. Ik heb ze nu in een kas laten overwinteren (1e jaar) en ben van plan deze schildpadden het hele gehele jaar te laten. Ook ben ik het eens met wat D-magic zegt. PRobeer zo veel mogelijk de verzorging te geven die ze in de natuur ook hebben. En daar hoort ook dus de winterslaap bij. Wat ook nog eens bij een Horsfieldii is dat ze ruim 5/6 maanden slapen (bij mij thuis dan).
Gelogd

Horsfieldii 2.5.1
Pardalis 2.2.0
ands
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Berichten: 3223



« Antwoord #14 Gepost op: 12 Maart 2008, 13:26:30 »

Hier de grieken wakkergemaakt.  Waren fel afgevallen in gewicht, is eerste jaar dat ik dat heb.  Was tussen de 2.9 en 12%.  Dus hoog tijd om ze te wekken.  Waarschijnlijk te maken met de kwakkelende voorbereiding.  Andere jaren is de gewichtsafname nog geeneens 2 %.  Krossen nu al rond in de bak.  Sewwes wordt eerste maaltijd geserveerd.  Geen verder afwijkingen geconstateerd.
Gelogd
Pagina's: [1] 2 Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
22 November 2024, 19:18:57

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172832
Totaal aantal topics: 14135
Vandaag Online: 1480
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 978
Totaal: 978
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.041 seconden met 27 queries.