Voor mij stond er weinig interessants in; steeds dunner wordende uitgaven omdat er steeds minder artikelen aangeleverd werden (ik steek de hand ook in eigen boezem) en vaak artikelen over schildpadden die ik niet had/heb. Ik las het blad steeds minder graag, bekeek alleen de (vaak mooie!) foto's en gooide het soms ongelezen weg.
Een editie van de TRIONYX heeft in principe altijd 32 pagina's. Door het niet goed passend kunnen maken van artikelen, te weinig artikelen of te veel artikelen wil het aantal pagina's dan weleens naar beneden, of naar
boven afgerond worden.
Afgelopen jaar hebben we echter wel een dramatische editie gehad met slechts 16 pagina's, doordat er zeer weinig artikelen voor de deadline waren ingeleverd. Echter is op jaarbasis het aantal pagina's bijna altijd gelijk en zo was ook de laatste editie van 2010 een rijke 40 pagina's dik.
Daar komt bij dat artikelen over schildpadden die je zelf niet hebt, wel degelijk voor jou nuttige informatie kunnen bevatten.
Ik bedacht me dat het voor mij geldverspilling was en vind internet juist een veel grotere waarde hebben; daar is veel meer (specifieke) informatie te vinden.
Da's waar, maar op internet vindt je ook draken van webpagina's die compleet verkeerde info verspreiden.
Als ik projecten wil steunen kan ik dat ook zelf regelen. En dan gaat Ɣl het geld er naartoe, niet slechts een deel van het lidmaatschapsgeld...
Hier veroorzaak je een misverstand. De beschermingsprojecten die de Nederlands-Belgische Schildpadden Vereniging ondersteunt, worden financieel ondersteund door
extra geld dat de leden doneren. Deze projecten worden dus niet ondersteund door contributie geld. De contributie van de NBSV gaat grotendeels op in de TRIONYX en zaalhuur van de landdagen.
Een andere misvatting van veel mensen is dat men lid van de TRIONYX wordt, of een abonnoment daarop aangaat. Echter wordt men lid van de Nederlands-Belgische Schildpadden Vereniging, wiens journaal de TRIONYX is. Lidmaatschap van deze vereniging zorgt ervoor dat de belangen van zowel schildpad als ook de schildpaddenhouder tegenover de overheden behartigd worden. Zonder dergelijke verenigingen had onze hobby waarschijnlijk allang verboden geweest in Nederland. Ik denk dat vooral de Belgische leden hierover kunnen meepraten, want die herrinneren zich vast nog wel dat een paar jaar geleden de negatief/positief lijsten ingevoerd zouden gaan worden. Mede dankzij snel handelen van de kant van de NBSV is daar een stokje voorgestoken.
Maar misschien kan ik de voordelen van lidmaatschap het beste verwoorden met de verenigingsdoelstellingen zoals in elke TRIONYX te lezen:
Het doel van de vereniging is:
- ijveren voor het behoud van de schildpad als levend wezen in de natuur;
- het bevorderen van een juiste huisvesting en een goede verzorging van schildpadden die zich niet meer in hun oorspronkelijke milieu bevinden;
- het bevorderen van de voortplanting van schildpadden in gevangenschap.
De vereniging tracht dit doel te bereiken door:
- het steunen van activiteiten tot behoud van schildpadden in de natuur;
- het geven van informatie over schildpadden in het wild en over huisvesting, verzorging en kweek van schildpadden in gevangenschap.