Hey Rita,
Ikzelf heb jaren Testudo Graeca Graeca's en Testudo Graeca Furculachelis Nabeulensis (Moorse landschildpad afkomstig uit Tunesie) gehad.
Het is zeker geen beginnerssoort en kweken ermee gaat niet gemakkelijk. Het buiten houden van deze landschildpadden is met ons klimaat zeker niet aan te raden. Deze dieren vatten snel verkoudheden, bij niet verzorging van de verkoudheden krijgen ze al snel longontsteking en heel dikwijls verlies je na enige tijd hierdoor dan ook je schildpad. Bovendien zijn deze 2 soorten van de Graeca familie snel onderheven aan stress, bij het overnemen van grotere dieren opletten dat je geen zieke dieren meebrengt. Vooral volwassen dieren uit winkels of particuliere overname kunnen wel eens besmet zijn met, veel flagelaten (kleine wormpjes), spoelwormen, TBC en/of Herpes. Herpes en Tuberculose bij landschildpadden komt vaak voor bij deze soorten, heb je er een die besmet is ermee dan besmet hij automatisch de ganse groep waarbij het verblijft. Herpes en Tuberculose zijn in het begin niet te zien. Herpes vertoont na enige tijd een wit tongbeslag in de mond. Treed meestal op wanneer het dier verzwakt is en het immuunsysteem niet sterk genoeg meer is.
Tuberculose kan men vaststellen wanneer het al te laat is, na autopsie van het overleden dier wordt de lever gecontroleerd.
Wil je meer weten over de Testudo Graeca Graeca : hier alvast een website van Antonio Lara met daarin wat uitleg die je zeker kan gebruiken.
Het is wel in het Frans :
http://membres.lycos.fr/testudo/testudograecaarticle.htmlIn elk geval zou ik de diertjes binnen houden, warm en droog in een goed verlicht terrarium en buiten de tocht.
Peter Bulsing en Henk Zwartepoorte, zijn 2 stamboekcoördinators Testudo Graeca. en laatste is een koudbloedigenbioloog uit de dierentuin van Rotterdam Diergaarde Blijdorp die ook stamboekhouder is van de Testudo Kleinmanni.
Ziehier de website van de Studbook foundation :
http://www.studbooks.org/Neem zeker ook eens een kijkje op de website van NSV (Nederlandse Schildpadden Vereniging) :
http://www.trionyx.nlVeel succes alvast bij het vinden naar goede en bruikbare informatie over jouw schildpadjes.
Groetjes,
Greeny.