zal je maar gebeuren zeg
agnes
Justitie gaf mijn schildpadden weg
Door INGRID DE GROOT
H.I.AMBACHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht in beslag genomen ‘illegale’ schildpadden uit Hendrik-Ido-Ambacht maanden geleden al weggegeven aan hobbyïsten, terwijl de Dordtse rechtbank vijf weken geleden juist vonniste dat ze terug moeten naar de rechtmatige eigenaar omdat vijf van deze schildpadden helemaal niet illegaal in Nederland waren.
Voor de drie andere beestjes moet de eigenaar, S. Kronenburg, alsnog de juiste documenten aanvragen en de dieren laten chippen, maar ook zij mogen terug van de rechter.
Zeven van de acht in beslag genomen dieren zijn tot groot verdriet van mijnheer en mevrouw Kronenburg en hun negenjarige zoontje spoorloos. Eén schildpad is boven water en wordt verzorgd in Reptielenzoo Iguana in Vlissingen.
De andere dieren zijnmaanden geleden door justitie weggegeven aan particulieren omdat de kosten vanwege het voederen de handelswaarde van de dieren oversteeg. Volgens de wet mag het OM die beslissing nemen, zelfs als de zaak nog onder de rechter is.
Kronenburgs advocaat mr. J. van Duin spreekt over een ‘onbevredigende afloop’. De handelwijze van justitie is volgens Van Duin wettelijk niet fout, maar deugt moreel niet. Kronenburg is volgens Van Duin ‘het slachtoffer van een krankzinnige wet’. ,,In feite heeft het Openbaar Ministerie beslist dat zij haar schildpadden niet terugkrijgt, terwijl de zaak nog onder de rechter was. ’’
,,Wat een onrechtvaardig land is dit,’’ zegt de aangeslagen mevrouw Kronenburg. Haar beeld van het Nederlandse rechtssysteem heeft een flinke deuk opgelopen. De politie Zuid-Holland zuid is volgens haar op een overijverige manier te werk gegaan met veel leed tot gevolg. ,,Na een anonieme tip zijn ze op een onbeschofte manier mijn huis binnengetreden. Wij zijn maanden later als criminelen urenlang verhoord en ze hebben op een mooie zomeravond onze dieren meegenomen waar we al jaren met veel liefde voor zorgden.’’
Bij de rechter heeft Kronenburg met documenten van dierenwinkel Atlantis in Zwijndrecht kunnen aantonen dat de dieren wel degelijk legaal zijn. Die papieren werden aanvankelijk door de betrokken agenten afgedaan als ‘illegaal documentje’.
Voor de drie andere schildpadden ontbraken de juiste papieren, maar die dieren waren van haar vader en zijn dertien jaar geleden in huis opgenomen toen hij overleed. ,,Hij had inderdaad geen papieren. Wisten wij veel.’’ De rechter gaat ervan uit dat er geen kwade opzet in het spel is. Daarom mogen ook deze drie schildpadden terug naar huis.
W. Verzijl van dierenzaak Atlantis heeft de familie met raad bijgestaan en noemt de gang van zaken ‘triest’. De schildpadden werden volgens Verzijl al jaren door de familie gekoesterd. ,,Deze mensen zijn op een goede manier met hun hobby bezig. De beestjes werden tot in de puntjes verzorgd.’’ Justitie heeft ondertussen een schadevergoeding aangeboden zodat Kronenburg nieuwe schildpadden kan kopen, maar zij heeft het geld geweigerd. ,,We willen onze eigen schildpadden terug.’’
Dat lijkt onmogelijk. Justitie heeft de Dienst Regelingen van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit gemachtigd om de dieren te vervreemden, meldt een zegsman van de Dienst regelingen. ,,Vervreemden houdt in dat wij de dieren mogen verkopen of herplaatsen. Dat laatste is in dit geval geheel volgens de regels gegaan.’’ Ondertussen zit mevrouw Kronenburg thuis met lege handen en veel schrik. ,,Niemand verdient dit.’’ Een zegsvrouw van de politie meldt dat de agenten correct hebben gehandeld. ,,Zij zijn door mevrouw in haar huis toegelaten. De papieren, van in ieder geval drie schildpadden, waren niet in orde. Daarom zijn ze meegenomen.’’
De ellende rond de in beslag genomen schildpadden van de familie Kronenburg begon op een zomer- avond na een anonieme tip bij Meld Misdaad Anoniem. S. Kronenburg is volgens de onbekend gebleven tipgever betrokken bij de illegale handel in landschildpadden die ze in haar handbagage uit Oost-Turkije over de grens smokkelde. ,,De waanzin ten top,’’ zegt mevrouw Kronenburg.
Twee agenten belden bij de woning in De Volgerlanden aan en vroegen naar de schildpadden. De agenten werden aanvankelijk ‘gastvrij’ binnengelaten, waarna een discussie ontstond over de herkomst van de dieren. ,,Zij weigerden ons huis te verlaten, terwijl ze geen huiszoekingsbevel hadden. Ze namen onze schildpadden mee. Ik was overdonderd.’’
Een bewijs van inbeslagname kreeg de familie twee maanden later. Een eerste verhoor liet op zich wachten en vond uiteindelijk plaats in oktober. Een verzoek aan de rechtbank om de dieren in afwachting van het onderzoek door mevrouw thuis te laten verzorgen, werd afgewezen. Meer dan een jaar later diende uiteindelijk de strafzaak, op 22 augustus, bij de economische politierechter. Kronenburg kon van vijf schildpadden de juiste papieren tonen.Van de andere dieren ontbraken de documenten, maar de rechter is overtuigd dat er geen sprake was van kwade opzet. Daarom mag ze ook deze dieren houden en kreeg ze alleen een voorwaardelijke boete. De dieren zijn weggegeven.
Bron
http://www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden ... 699064.ece