Ik vind het jammer dat veel antwoorden gegeven worden als "waarheden". Het zijn veelal onze ervaringen als liefhebbers.
Als ik een specifieke vraag heb wat echt de gezondheid van mijn dieren betreft neem ik contact op met de Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren, afdeling vogels en bijzondere dieren in Utrecht. Zij hebben ELKE werkdag telefonisch spreekuur van 13.30uur tot 14.30uur. Stagiaires nemen de telefoon aan en overleggen ieder geval met de reptielen arts.
De specialist heet Ineke Westerhof. Ze houdt zelf schildpadden en heeft fantastische kennis van zaken.
http://www.diergeneeskunde.nl/klinieken/gezelschapsdieren/vogels_bijz_dieren/tel nr:030-253 1799.
Een aantal eye openers voor mij:
Geef GEEN tomaten. Verhouding calcium/ fosfor niet juist. Andijvie heeft de beste verhouding.
Poeder elke dag het eten bij met Gistocal. 1% van het gewicht van het voedsel.
Hang altijd, ook in een kas buiten een UVB lamp op, 15cm boven de dieren. De lamp moet elk jaar worden vervangen.
Om antwoord te geven op jouw vraag:
Schildpadden drinken via hun neus en rectum (de bibs dus)
Hierdoor moeten ze helemaal in hun waterbak passen.
Ook brengt een lauwwarm badje de stoelgang op gang. Ik badder mijn dieren elke week. Ook vooral na de winterslaap helpt dit alles weer op gang. (incl lichaam temperatuur)
Let bij besproeien van de ondergrond op dat het niet vochtig kan blijven op plekken die je niet goed kunt schoonmaken. Op dit soort plekjes gaat het met een lekker warme temperatuur door de warmte lamp broeien, en dit is een fijn klimaat voor oa. flagelatten. Ondergrond zo uit de zak van het tuincentrum is natuurlijk niet steriel.
Ik had buiten in de kas veel last van flagelatten in de cocopeat, mijn dieren werden steeds ziek, dus de dierenarts adviseerde mij om niet meer te sproeien op plekken die niet snel droog konden worden. (onder planten enz.)
Ik wens je veel plezier met jouw dieren. Naast super leuk, zijn het ook ingewikkelde dinosaurusjes hoor, waar "ervaring" vaak "wetenschap" is!