Sinds anderhalve week is mijn dierentuintje uitgebreid met drie Druppelschildpadden (Clemmys Guttata).Kleintjes, dit jaar geboren uit wildvangdieren bij John van Hoorn. Wat broedtemperatuur betreft zouden het voornamelijk vrouwen zijn.
Ik heb er twee uitgezocht met een mooi stippenpatroon, op elk schildplaatje een stip.
De derde heeft wat vagere en minder stippen. Interessant om te zien wat dat gaat worden qua kleur.
Dank voor deze foto's aan John van Hoorn.Waarom de Druppelschildpad?
Een bijzonder fraai dier met al die stippen op het zwarte lijf, bovendien blijft deze soort redelijk van formaat (ca. 12cm.).
Het aantrekkelijke voor mij is dat het een moerasschildpad is, die voornamelijk leeft in ondiep water.
Ik kleed mijn dierenverblijven graag aan op een zo natuurlijk mogelijke manier. Leuk om mee bezig te zijn en interessant voor de dieren.
Voor de Clemmys heb ik een aquarium ingericht naar een prachtig voorbeeld uit de natuur, een foto van een mogelijk habitat van deze soort.
Hiermee in gedachten ben ik aan de slag gegaan.
Het aquarium meet 100x40x40cm., een externe Tetratec 700l houdt de boel prima schoon. Mag ook wel met zo'n overcapaciteit.
Verlichting: 2x TL8 waarvan 1 Sunray UVB 6.0 volspectrum daglichtlamp speciaal voor reptielen. Op het eiland een 40w spotje voor de warmte.
Een laagje water van 10 cm. met op de bodem metselzand.
Voor de inrichting heb ik gebruik gemaakt van natuurlijke elementen, zoals veel kienhout, stenen, deels varenwortel-plakken tegen de achtergrond.
Door het kienhout is het water mooi bruin gekleurd.
Grasplanten, mossen en penningkruid, wat oude eikenbladeren. Eikenblad heeft een aanzurende werking op het water en is goed tegen ziektekiemen, de slakken eten er graag van zodra ze wat aan het vergaan zijn. Later in de herfst komt er nog meer in, samen met wat elzeproppen en dennenaalden.
In de eerste opzet had ik er een zandeiland in, dat heb ik weer weggehaald. Het beviel me niet zo en de schildpadjes zijn aan eieren leggen voorlopig nog niet toe. Zo hebben ze meer zwemruimte.
Wat appelslakken en endlerguppen brengen extra leven in de brouwerij.
De techniek heb ik zoveel mogelijk weggewerkt achter planten en hout.
De uitstroom van de filterpomp vormt een waterval over een stuk kienhout.
Die lelijke pijp van de inlaat moet nog wat gemaskeerd worden, voorlopig probeer ik het penningkruid er omheen te laten groeien.
Om alles gemakkelijk schoon te maken moet alles eenvoudig te verwisselen zijn. Ook de schildpadden moeten nergens in verstrikt raken.
Inmiddels zijn de Druppels redelijk gewend aan hun nieuwe omgeving. Het zijn grappige en nieuwsgierige schildpadjes!
Met hun heldere oogjes houden ze mij goed in de gaten. Vandaag voor het eerst eentje geinteresseerd bij de rand van het zonne-eiland gezien. Jammer, toen ik met het fototoestel aankwam was de kleine vlegel gevlogen!
Ze zijn uitgerust met een prima eetlust: fijngesneden garnaal en pinkies(diepvries), schildpadkorrels, het gaat er in als koek.
Om die eetlust te koesteren, krijgen ze om de dag hun hapjes voorgeschoteld.
Hier de schildpadden in hun nieuwe verblijf. Let op het mooie lange staartje! Het schijfje wortel rechts is voor de appelslakken.
Foto twee is een zoekplaatje...