SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172831 aantal berichten in 14134 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: 5 griekjes van 2011 nu al zeer inactief + veel vragen over winterslaap  (gelezen 8062 keer)
christine vdbs
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 109



« Gepost op: 18 September 2013, 14:41:28 »

We hebben 5 Griekjes van 2011. Ze hebben een buitenverblijf, een miniserre en een houten huisje naast de miniserre met een warmtelamp. Dit jaar gaan ze voor het eerst in winterslaap. De laatste tijd werden ze al behoorlijk inactief. 3 ervan bleven liefst buiten, 2 verstopten zich en ??n groef zich al in. Telkens ik heb in de serre zette liepen ze per direct weer nar buiten, ook als het al behoorlijk koel was. Heb de uitgang nu dicht gemaakt, dus ze moeten in het huisje en in de serre blijven. De 3 die graag buiten zijn vonden dat allesbehalve leuk. Stonden aan de uitgang aan te schuiven. In de serre en het huisje zijn ze alle zeer inactief. De grootste, die zich al eerder buiten ingroef, doet dit nu in het het huisje.

Ik heb gelezen dat je juist aan het begin van de winterslaap veel fouten kunt maken. Als het namelijk nog niet koud genoeg is, dan gaat hun stofwissel nog verder en dat kan grote problemen met de darmen geven. Op zich lijkt het erop dat ze het voor deze zomer wel gehad hebben, maar het is maar september en dus veel te vroeg voor de winterslaap.

Heb hen gisteren een lauw badje gegeven. Dat vonden ze wel allemaal leuk. Ze werden weer wat actiever en ja, de 3 stonden weer aan te schuiven bij de uitgang. Later hebben ze zich weer verstopt en de grootste heeft zich weer ingegraven, misschien ook een tweede. Heb hen in ieder geval beiden niet gevonden. Maar hoe moet het nu verder. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ze nu al in winterslaap gaan, maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat ik hen elke dag moet uitgraven voor een lauw badje.

En dan nog de grote vraag: waar naartoe tijdens de winterslaap. Onze kelder is de warm, niet verwarmd, maar vrij zeker een stuk boven de 10 graden. Buiten ergens aan het huis zou het dan weer te koud kunnen zijn als het vriest, maar misschien ook te warm als het een warme winter word. In een koelkast is volgens sommigen ook niet ideaal omdat de diertjes door de trillingen van de motor van de koelkast gestoord worden. In hun huisje en miniserre? Gewoon de lamp elke dag wat minder lang laten branden en nog een dikke laag loof in het huisje en de serre leggen? Zullen ze zich straks allemaal ingraven? Heb zo het gevoel dat alleen de grootste weet hoe het moet.


En daarbovenop is een van de dieren de laatste maanden wat afgevallen. Is zij wel in staat om winterslaap te houden? Zou ik de twee kleinste niet beter naar binnen halen in het terrarium? Maar gaan ze dat dan leuk vinden na een heel zomer buitenverblijf?

Twijfel - twijfel - twijfel ...
« Laatste verandering: 18 September 2013, 14:56:22 door christine vdbs » Gelogd

Groetjes,
Christine
Joey1973
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 260


« Antwoord #1 Gepost op: 18 September 2013, 15:36:40 »

Ik ken je twijfel maar al te goed, voor mij ook de eerste keer. Net alle 8 even gewogen en ze zijn mooi aangekomen de afgelopen zomer.
Inmiddels heb ik wat zon op het balkon en ze graven zich meteen uit om ervan te genieten en een paar begonnen zelfs weer een beetje te eten... dat wil ik ze dan ook weer niet onthouden, dus laat ik ze hun gang gaan.

Het probleem wat jij omschrijft ken ik ook maar al te goed, dat ze naar buiten gaan, waar de laag aarde niet dik genoeg is om zich goed in te graven, ook de grootste dieren.
Ik heb zelf het idee dat ze het zelf wel het beste zullen weten en ik laat ze daarom nu nog rustig hun gang gaan en check elke dag de temperatuur.
Als het straks echt koud gaat worden, zet ik ze in de miniserre, waar de aarde 20-30 cm dik is. Ik check dan elke dag de temperatuur, waarschijnlijk zelfs meerdere keren per dag, mezelf kennende.

Mijn jongste dieren gaan maar 2-4 weken, ik denk eerder 2.
Gelogd
christine vdbs
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 109



« Antwoord #2 Gepost op: 18 September 2013, 20:51:33 »

Maar hoe zorg je dan voor een korte winterslaap? Ze lijken er nu al veel te rustig. Er is maar eentje wat soms onder de warmtelamp blijft zitten als ik haar in de buurt zet. De rest heeft gewoon geen interesse in warmte en verstopt zich of graaft zich in. Als ik hen laat doen, dan beginnen ze straks allemaal aan 6 maanden winterslaap. Dat lijkt me toch geen zo goed idee voor hun leeftijd. De enige manier om hen maar in een korte winterslaap te laten is hen binnen halen en in het terrarium zetten. En dat gaan ze niet leuk vinden, zeker niet de 3 die zo graag naar buiten willen.
Gelogd

Groetjes,
Christine
Joey1973
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 260


« Antwoord #3 Gepost op: 18 September 2013, 21:15:39 »

In het weekend krijgen we nog wat zon, ik laat ze dus nog even aanmodderen tot die periode echt voorbij is.
Dan zullen ze langzaam maar zeker in winterslaap gaan, ik gok zo begin oktober.
Ik haal de jongsten dan inderdaad naar binnen na een paar weken.
Na 1 a 2 mnd gaan de iets oudere naar binnen
Na 4 a 5 mnd haal ik de oudsten naar binnen

Maar ik heb 3 grote terraria staan waar ze ingaan. Daar laat ik ze dan weer rustig acclimatiseren.
Het is dus nog even behelpen vanwege mijn balkon.

Ik hoop volgend jaar een tuin te hebben, dus dan laat ik ze het lekker zelf uitzoeken. Maar ik wil dan ook een grotere kas hebben voor ze.
Gelogd
Turtlebird
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1559


« Antwoord #4 Gepost op: 19 September 2013, 11:08:19 »

Christine, winterslaap blijft altijd een soort spannend.

Ik heb ook schildpadden van dezelfde leeftijd als de jouwe, 2011, drie stuks THH. Vorig jaar hebben ze bij mij buiten overwinterd voor een perioden van 5,5 (!) maand . Hun gewichten voor de winterslaap waren 36, 44 en 40 gram dus best vrij klein. Hun gewichten waren na de winterslaap nauwelijks veranderd: +1 gr, +2 gr en -1 gr. Het kan dus prima ! Buiten overwinteren is geen probleem, zolang ze goed beschut en vorstvrij kunnen overwinteren. Een dikke laag beukenblad doet wonderen, dit houdt de vorst goed buiten, zelfs afgelopen twee winters waar er behoorlijke vorst is geweest.

Vergeet niet dat er in de natuur niet iemand is die de jonge dieren na een paar weken wakker maakt. Daar gaan ze al vanaf hun 1e jaar in winterslaap. Ik moet daar wel bij opmerken dat in het klimaat daar de winterslaap korter duurt en de temperaturen  hoger liggen.

Inactiviteit: heel normaal in deze tijd en met deze temperaturen. Ik heb zelf de warmtelamp aan van 9 - 17 uur. Dit laat ik nog een week of twee a drie zo en dan gaat ie steeds korter aan, zodat hij ongeveer half october niet meer brandt.
« Laatste verandering: 19 September 2013, 11:20:05 door Turtlebird » Gelogd

0.3.0 Testudo Hermanni Hermanni  (Varoise, FR) (30-07-2011)
Joey1973
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 260


« Antwoord #5 Gepost op: 19 September 2013, 11:11:49 »

Wederom bedankt voor de uitleg en geruststelling, dan durf ik het wel aan om de mijne wat langer in winterslaap te doen.
Nu nog een geschikte thermostaat vinden
Gelogd
Turtlebird
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1559


« Antwoord #6 Gepost op: 20 September 2013, 10:59:55 »

Christine, eigenlijk ben jij in de conversatie verdwenen terwijl jij het topic startte.
Hoe staat er bij jou nu voor ?
Gelogd

0.3.0 Testudo Hermanni Hermanni  (Varoise, FR) (30-07-2011)
christine vdbs
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 109



« Antwoord #7 Gepost op: 20 September 2013, 16:42:12 »

Ik lees mee, hoor. ;-)

Tja, ze hadden deze week 2 keer een lauw badje. 2 ervan zaten half verstopt, 2 ervan zaten een beetje in de turflaag ingegraven, maar zo dat het schild nog zichtbaar was - allemaal in de serre. De grootste was in het huisje ingegraven. Iemand (niet de grootste) had een grote ontlasting in het badje. Ze lijken er van het bad te genieten. Vandaag waren 2 wat aan het rondlopen tussen serre en huisje, de grootste ingegraven en de 2 kleinste verstopt onder kokosvezel. Op zich kunnen ze in de serre eten omdat ik smalle weegbree, paardenbloem en klaver heb aangeplant, maar ik denk dat ze dit niet meer of nauwelijks doen.

Waarschijnlijk is overwinteren in de aarde van het houten huisje ideaal, maar behalve de grootste graaft zich niemand echt in. De warmtelamp brand voorlopig 8 uur per dag.

Wat me vooral zorgen maakt, dat is dat ze eigenlijk over de zomer niet veel zijn aangekomen. Vanaf eind mei tot eind augustus is de grootste maar 1 g aangekomen, de tweede grootste 5 g en de 3 kleine zijn zelfs afgevallen, 2 ervan 1 g, maar ??n zelfs 12 g. Van 57 g naar 45 g is echt wel veel verlies.

Het diertje had ergens in de zomer eens een super grote ontlasting (zie topic hierover: http://schildpaddenforum.net/index.php/topic,12850.0.html), dus misschien was ze bij de 57 g al verstopt. Daarna had ze overigens weer normale ontlasting. In een ander topic werd me mestonderzoek aangeraden, maar ik heb tot nu toe geen verse mest gevonden, waar ik zeker was dat het van haar kwam. 

En ja, ik heb onlangs het boek 'Nat?rliche Haltung und Zucht der Griechischen Landschildkr?te' gekocht. Werd hier op het forum ergens aanbevolen. Nu ben ik nog onzekerder. De auteur is nogal een perfectionist en ik vrees dat ik volgens hem niet veel juist doe.
Gelogd

Groetjes,
Christine
Norma
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1406

"Don't be a hare, it's cool to be a tortoise!"


« Antwoord #8 Gepost op: 20 September 2013, 18:21:02 »

Mijn Grieken, jong en oud zitten sinds het koudere en natte weer begin september in hun terraria binnen, tot hun winterslaap die half november ingaat.
In deze tijd bouw ik de licht- en warmtesterkte af en verander ik geleidelijk hun menu, meer droogvezelige voeding zoals heucobs met vitamientjes en mineralen en de bekende groensoorten.

Ze winterslapen in een diepe houten speelgoedkist. 
Onderin een vochtig mengsel van cocos-aarde en grof speelzand, daaroverheen een dikke laag beukenblad.
Het geheel staat in een kelder waar de temperatuur vrijwel constant 7 graden is.
Een prima resultaat voor groot en klein. De een graaft zich wat dieper in de grond dan de ander, het gaat hier slechts om een paar centimeters. Sommigen blijven alleen onder de bladeren zitten. Tevens verplaatsen ze zich soms wat, merk ik bij controles.
Ik controleer om de 1 of 2 maanden of ze er nog goed uitzien en of de ondergrond nog vochtig aanvoelt.

Wegen doe ik alleen vlak voor de winterslaap en daarna een keertje.

Christine, wanneer je een vorstvrije schuur of berging hebt kun je ze daar ook zetten in een kist zoals beschreven.
Als ze in een kist zitten, kun je ze met kist en al verplaatsen wanneer je bang bent dat de plek niet goed is, zonder de dieren te verstoren. Temperatuur tussen de 3 en 7 graden.

Het is de eerste keer altijd spannend, dat is alleen maar een teken dat je het goed wil doen!  glimlach
En wanneer je het naar beste weten goed doet, hoef je je geen zorgen te maken.
Je hebt een goed boek aangeschaft, met veel informatie om je te helpen. Het is niet de bedoeling dat zo'n boek je onzeker maakt, hoor!

Laat je dieren maar wat meer hun eigen gang gaan, ze willen rust in deze tijd. Najaar en winter is een tijd van afbouwen en rust.  knipoog
Alleen in de afbouw naar de winterslaap geef ik de dieren 1 badje, na de winterslaap in de lente 1 badje om de darmen weer wat actief te laten worden, verder nooit.

Vergeet niet dat de natuur soms onverwachte dingen doet die je niet altijd in de hand hebt.   Bedroefd

En gewoon blijven vragen hier, wanneer je twijfelt Grijns

Gelogd

Houder van land- en waterschildpadden.
Redactielid Ned/Belgische Schildpadden Vereniging (NBSV) - Trionyx
christine vdbs
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 109



« Antwoord #9 Gepost op: 10 Oktober 2013, 22:38:15 »

Heb ze op 24 september allemaal nog eens gewogen. Het diertje wat zo veel is afgevallen heeft weer zijn vroeger gewicht terug. Heb een normale ontlasting van haar gezien, maar wel te droog voor onderzoek. De grootste is sinds 24 september niet meer naar boven gekomen. Ik heb heel voorzichtig een wat lossere turflaag over de aarde in hun huisje gelegd. Maar zo een 2 of 3 cm en niet aangedrukt zodat het beestje wat al ingegraven is niet in de problemen geraakt. Ik had gehoopt dat de anderen zich in de lichtere turflaag gaan ingraven, maar dat doen ze gewoon niet. 2 tot van hen verstoppen zich 's nachts in het huisje onder een halve pot, maar zonder ingraven. De grootje ligt trouwens waarschijnlijk exact op dezelfde plek ingegraven. 2 andere verstoppen zich een beetje in de serre, in een halve pot en onder wat coconvezel. Met de warme dagen waren ze weer wat actiever. Ze hebben toch nog behoorlijk wat van de planten in de serre gegeten. De warmtelamp is nu wat zwakker (60 watt was kapot en ik had nog maar een 50 watt liggen) en ik ben begonnen 's morgen en 's avonds om de paar dagen wat in te korten. Pfff.... niet gerust, maar ik zal hen wel hun gang moeten laten gaan.

Heb hier in het park nu ook een plek met heel veel beuken ontdekt, dus beukenkloof zal geen probleem zijn straks.

Bij mijn buren heb ik trouwens een paar dagen geleden een van de schildpadden (ze hebben er 2 volwassen dieren) gewoon 's morgens in de tuin zien rondlopen. er was zelf nog maar net wat zon. Geen idee hoe dat dier bij die temperaturen 's morgens al zo actief kon zijn.
Gelogd

Groetjes,
Christine
Turtlebird
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1559


« Antwoord #10 Gepost op: 10 Oktober 2013, 23:07:32 »

Het blijft spannend h?, vooral de eerste keer.

Maak je geen zorgen over het feit dat ze nog niet ingegraven zijn. Het kan gerust zo zijn dat ze eerst trager worden, vervolgens stoppen met eten en nauwelijks meer van hun plaats komen. Het hoeft niet zo te zijn dat ze zich direct ingraven, kan heel even duren.
Gelogd

0.3.0 Testudo Hermanni Hermanni  (Varoise, FR) (30-07-2011)
Pagina's: [1] Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
27 April 2024, 20:15:52

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172831
Totaal aantal topics: 14134
Vandaag Online: 745
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 550
Totaal: 550
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.082 seconden met 25 queries.