Chills
Chelonoidis carbonaria
Offline
Netherlands
Berichten: 185
WWW
|
|
« Gepost op: 5 Maart 2013, 09:24:21 » |
Ondanks de vele kritiek die deze lamp (lasogen en te weinig UV-B afgifte) al heeft moeten verduren, ben ik al jaren fervent en een tevreden gebruiker van deze lamp. Door deze lamp horizontaal in een aluminium cakeblik te monteren en mijn reptielen de mogelijkheid geef om binnen de 5-10 cm van de lamp te kunnen zonnen , gingen de problemen van mogelijke lasogen aan mij voorbij en behaalde ik de volgende gemiddelde acceptabele UV-B waardes.
3 cm: 200 uw/cm2 5 cm: 170 uw/cm2 10 cm: 115 uw/cm2 15 cm: 75 uw/cm2 20 cm: 45 uw/cm2 25 cm: 15 uw/cm2 30 cm: 6 uw/cm2
De UV-B waardes tot een 15 cm waren zeker acceptabel genoeg om gezondheidsproblemen voor te blijven en door de lage aanschafsprijs gaf deze lamp voor mij echt waar voor zijn geld.
Een tijdje terug besloot ik voor mezelf een solarmeter 6.2 uit Engeland over te laten komen, zodat ik niet afhankelijk meer ben van een kennis van mij om de metingen bij mij thuis te doen. Ik besloot mijn oude lamp ( na 3600 branduren: 10 maanden x 12 uur per dag) op te meten en deze te vergelijken met een nieuwe lamp. De nieuwe lamp heb ik wel eerst 48 uur laten inbranden en de metingen heb ik gedaan onder precies dezelfde omstandigheden. ( beide lampen waren 30 minuten opgewarmd en werden in hetzelfde terrarium opgemeten waarin ze horizontaal in een alumimium cakeblik zitten gemonteerd ). Ik kwam tot de volgende schokkende waardes: Oude lamp Nieuwe lamp 3 cm : 70 uw/cm2 74 uw/cm2 5 cm: 40 uw/cm2 44 uw/cm2 10 cm: 15 uw/cm2 18 uw/cm2 15 cm: 7 uw/cm2 9 uw/cm2 20 cm: 4 uw/cm2 6 uw/cm2 25 cm: 2 uw/cm2 3 uw/cm2 30 cm: 1 uw/cm2 1 uw/cm2
De nieuwe lamp gaf nauwelijks hogere waardes aan dan de oude lamp die al heel wat branduurtjes er op had zitten en aan vervanging toe was. Maar als de nieuwe lamp dan nauwelijks beter scoort , heeft het vervangen ook weinig zin. De volgende conclusies zou je uit de laatste metingen kunnen trekken:
- De lamp houdt zijn UV-B afgifte heel lang vast , waardoor deze nauwelijks afneemt. Deze conlusie kon gelijk overboord, omdat de UV-B afgifte bij elke lamp afneemt naarmate deze meer branduren heeft gedraaid. Daarnaast haalde de oude lamp veel hogere beginwaardes, waardoor de afname wel degelijk bewezen was. - De lamp was zogenaamd aan mij als zijnde nieuw verkocht, maar had wel degelijk al de nodige branduren erop zitten. Ook deze conclusie kon gelijk de prullenbak in. Ten eerste zou dit de reputatie van de winkelier meer schade toebrengen dan dat het zou opleveren. Daarnaast zagen de lampen er gloednieuw uit, iets wat je van een lamp met de nodige branduren niet kunt zeggen. - Er is iets gebeurd met de produktie van de lampen. De oude lamp was immers er nog één uit de eerdere produkties, die ik jaren geleden met een hele partij tegelijkertijd heb gekocht. De nieuwe lamp heb ik afgelopen jaar gekocht en is van een meer recentere produktiedatum.
De laatste conclusie lijkt me dan ook veruit de meest waarschijnlijke. Het is immers geen geheim dat bepaalde producenten de eerst series van een bepaald produkt in het duurdere Europa laten fabriceren en nadat het produkt een goede reputatie heeft opgebouwd vervolgens de fabricage overhevelen naar de lage-lonen landen. Iets wat de kwaliteit vaak niet ten goede komt. Nu deden deze geruchten al de ronde betreffende de repti-glo's en bepaalde andere lampen, maar ik heb deze geruchten nu ook met eigen ogen bewezen gezien. Hoe is het anders mogelijk dat een oude lamp uit een oude serie na 3600 branduren bijna net zoveel Uv-B afgeeft als een nieuwe lamp uit een nieuwe serie? Ik heb er geen andere verklaring voor. Misschien dat iemand anders nog een idee heeft, maar ik ben het spoor even bijster.
Ondanks dat ik deze lamp al ruim 6 jaar gebruik, heb ik het helemaal gehad met die repti-glo 10.0 nu. Ik besef me nu dat ik dus al die tijd de oude en eerste versie altijd heb gebruikt, enorm heb gewaardeerd en op diverse fora heb verdedigt. Echter van de nieuwere series distantieer ik me bij deze en raad ik nu mensen ook af om deze aan te schaffen. Deze lamp behaalt zelfs nieuw op zeer korte afstand nauwelijks meer een acceptabel UV-B afgifte, laat staan als deze al de nodige branduren heeft gedraaid. Dan kun je er net zo goed een waxine-lichtje inzetten. ( let op: brandgevaar!)
Ik ben gelijk voor een vervangende lamp gaan zoeken en kijken en kwam terecht bij de Maggierep Solar Rep UV-B 7%. Dit zou uit ervaringen van anderen een kopie van de alom geroemde en bewezen Arcadia D3 Reptile Compactlamp 7% zijn. Omdat deze echter onder een andere naam en zogenaamde fabrikant op de markt wordt gebracht, is de prijs ook een stuk lager. Waar de Arcadia D3 al gauw rond de 35 € kost, is de Maggierep met een prijs van rond de 17 € een stuk voordeliger. Voor mij de moeite waard om deze als vervanger van de Repti-glo 10.0 eens uit te proberen. De Maggierep is slechts een paar euro duurder, maar zou een stuk beter moeten presteren. En dat beter presteren doet hij ook. Nadat ik de Maggierep ook eerst 48 uur heb laten inbranden en onder dezelfde omstandigheden heb getest als de Repti-glo's , kwam ik tot de volgende veelbelovende metingen. 3 cm: 800 uw/cm2 5 cm: 575 uw/cm2 10 cm: 250 uw/cm2 15 cm: 125 uw/cm2 20 cm: 75 uw/cm2 25 cm: 50 uw/cm2 30 cm: 20 uw/cm2
Tot mijn stomme verbazing haalde de Maggierep op 20 cm van de lamp, net zoveel UV-B afgifte als de Repti-glo op 3 cm! Mijn reptielen krijgen met de Maggierep gemiddeld 15x meer UV-B te verwerken dan met de Repti-glo. Voor mij zeker een sein om voorgoed afscheid te nemen van de 10.0.
Nu weet ik natuurlijk niet wat deze lamp na een bepaald branduren nog afgeeft, maar het begin is in ieder geval veelbelovend. Zal deze lamp vanaf nu regelmatig meten en mijn bevindingen op het forum zetten. Het zou jammer zijn dat er nog mensen veel te veel zouden betalen voor de Arcadia D3, als blijkt dat de helft goedkopere Maggierep idd precies dezelfde lamp is en net zo goed presteert.
|