Hallo,
Op 28 juli 2010 werd ik bij de Diebo dierenwinkel in Nieuwegein verliefd op een paar schildpadjes die ze daar hadden.
Wat gepraat met de verzorger van het 'exotische dieren gedeelte' en ik kreeg 2 heren met een terrarium van 100x50x50 mee.
Ook kreeg ik een CITES verklaring mee waarop stond: Vierteen / Testudo graeca.
Nadat je wat op fora hebt rondgesnuisterd, zul je wel ontdekt hebben dat dierenwinkels niet direct de beste plaats zijn voor het aankopen van schildpadjes. Ze weten er jammer genoeg zelf vaak niet genoeg van en in het ergste geval proberen je ze er soms op te leggen, al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen. Maar daarvoor is het natuurlijk wel wat te laat natuurlijk.
Ik weet niet goed wat het inhoudt dat de CITES verkeerd is. Er zijn hier wel specialisten die je hier verder mee kunnen helpen. Desnoods kun je eens een bericht apart plaatsen in het subforum over wetgeving.
Zo'n 1,5 jaar ging het prima, een was wel wat baziger: maar niks ernstigs.
Nu ging het de laatste tijd steeds slechter: de dominante beet de ander, beukte deze omver en hield hem bij het eten weg, hierdoor verstopte het slachtoffer zich maar steeds...erg zielig.
Een tijd heb ik geprobeert ze apart te voeren, de dominante bij de andere weg te houden etc, maar het hielp niet.
Uiteindelijk heb ik ze uit elkaar gehaald en de 'terrorist' draaide helemaal bij.
Hij is tevreden in zijn eentje, tukt, eet, zit onder zijn lampje...prima
Maar het slachtoffer daarentegen is niet tevreden.
Hij loopt heen en weer, klimt tegen te ruit/achterwand etc op en lijkt 75% v/d tijd maar onrustig.
Twee mannelijke schildpadden samen is vaak moeilijk, vooral bij viertenen. Echter, indien ze een groot genoeg terrein hebben, kan dit best wel lukken om ze toch samen te houden. In het voorjaar vechten ze dan eerst om de rangorde vast te stellen en daarna houden ze zich daaraan. Zolang er geen vrouwtjes bij zijn toch. Echter is dat natuurlijk niet zo heel erg ideaal.
Een terrarium van 100cmx50cm lijkt mij ook nogal klein voor een vierteen van (minstens?) 2 jaar oud. Dat mag gerust groter. Bovendien dienen deze dieren in de zomer buiten te zitten, waar je ze hopelijk een grotere ruimte kunt bieden! Daar zullen je schildpadjes een stuk gelukkiger zijn en zich minder opgesloten voelen. Want daarom is je schildpad waarschijnlijk zo onrustig. Hij voelt zich opgesloten in die onnatuurlijke glazen wanden en in die kleine ruimte. Een mooi buitenverblijf maken is een goede oplossing. Je vindt heel wat voorbeelden in het juiste subforum!
Hoe warm is het trouwens in je terrarium? Want ook een te warme ruimte kan ze onrustig maken.
Ik kwam toen op een reptielenforum terecht waar mij verteld werd dat de CITES verklaring niet klopte en dat ik 2 A.Horsfieldii heren had, vandaar de ruzies.
Door de een werd mij aangeraden een vrouwtje bij de onrustige man te doen.
Maar een ander zei dat, dat te onrustig zou zijn voor haar, wat ook wel logisch klinkt.
En weer een ander zegt dat ik ze beter alleen kan laten.
Vooral geen vrouwtje erbij steken! Je hoort minstens 3 vrouwtjes per man te hebben (en liever zelfs 5 vrouwtjes per man). Anders is het inderdaad te onrustig voor het vrouwtje en mag je nog een schildpad apart steken!
Ik voel me bedondert door de winkel, weet even niet wat ik moet doen.
Ben gek op de beestjes en ben niet iemand die dieren weg doet, maar momenteel kan ik ze geen andere huisvesting bieden.
Ik woon nog thuis en er is geen ruimte voor.
Wat nog te regelen valt is een ren waar ze met mooi weer in kunnen lopen.
Ook ben ik op zoek naar dingen om het terrarium leuker aan te kleden, zodat ze zich er fijnger in voelen.
Kijk vooral eerst voor een ren buiten! Daar zullen ze zich veel gelukkiger voelen!
Als je het huidige terrarium leuker wil maken, dan zul je eerst een groter terrarium moeten aanschaffen, vrees ik. Of zelf iets maken in betonplex (een grote bak gewoon in betonplex). Dat is beter dan glas, want glas snappen ze niet. Ze willen hier graag door (naar wat ze aan de andere kant zien) en dat gaat natuurlijk niet. En vooral veel 'verstrooiingen' toevoegen: heuveltjes, stronken hout, tunneltjes, potjes, veel plantjes, ...
Laura? Wat betreft voeding krijgen ze voornamelijk:
- Andijvie
- Witlof
- Paprika
- Soms een beetje appel/sla/wortelpaksoi maar niet dagelijks/veel
- Paardenbloemblad (pluk ik waar geen honden/katten plassen enz)
- Droogvoer (groene pellets die je in water moest weken) waren ze geen fan van.
- Ook eten ze van het hooi.
etc
Heb de lijst met onkruiden doorgespit en ga snel eens op zoek.
Eigenlijk hoor je ze in deze tijd enkel onkruiden te geven. Dus al de rest mag van het voedsellijstje geschrapt worden! Andijvie en witloof zijn prima voor in de herfst, vroege lente als je geen onkruiden vindt, maar alleen dan! Paprika mag af en toe een beetje (werkt wormafdrijvend), maar is eigenlijk te vochtig. Appel zou ik volledig schrappen van het menu. Fruit is niet goed voor ze: gist in de maag.
Dat is geen goede bodembedekking: te droog. Beter is gewoon wat mulle aarde met zand erdoor (maakt het wat losser en meer waterdoorlatend). Heb je deze bodembedekking steeds gebruikt? Dan kan ik me wel voorstellen dat je beestjes helaas wat bultvorming hebben? Wat foto's zouden inderdaad handig zijn.
Aan een kant van de bak hangt een warmtelamp van 75watt, dit is mij toen aangeraden en hier zitten ze graag onder.
Ik heb ook een daglicht lamp, maar om eerlijk te zijn weet ik niet hoe lang/vaak deze aan moet.
75 Watt in een terrarium van 100cmx50cm lijkt me veel, maar ik ben niet zo goed in dat inschatten
. Dus nogmaals: hoe warm is het onder de lamp en in het koudste punt van het terrarium? Ik vermoed wat te warm.
Als huisje heeft hij nu zo'n buigbare houten brug, een grote voor knaagdieren.
Maar deze wil ik vervangen door een pot/grot.
Hij heeft een grote rechthoekige waterbak maar door zijn onrustige gedrag is deze heel snel vies.
Hij loopt er doorheen, gooit er groenvoer/hooi/bodembedekking in.
Klinkt prima. De inrichting van een bak is altijd wat moeilijk, je wil er altijd zoveel in proppen om het leuk te maken dat daarna blijkt dat het er niet in past
. Dus een buigbare houten brug is fijn voor hen, maar ook een pot en grot is natuurlijk leuk. In een grotere bak hoef je niet te kiezen, maar mag je beide. Net zo leuk, toch? Een glazen wand is trouwens ook niet zo ideaal. Ze snappen niet dat ze hier niet door kunnen en willen naar de andere kant. Een ondoorzichtige wand is daarom een betere optie.
Samengevat: een leuk buitenverblijf buiten maken zal wonderen doen. Dan moeten ze ook enkel in de periodes net voor en na de winterslaap binnen in een gescheiden bak. Als dat maar voor een korte periode is, is een bak van 100cmx50cm wel nog doenbaar voor 1 schildpad. Ik zou het ook eerst proberen om ze weer wat samen te houden buiten, maar er rekening mee houden dat je het misschien toch weer moet scheiden. Gebruik veel heuveltjes, plantjes, schuilplaatsen, zodat ze elkaar niet steeds zien.
En in eerste instantie kun je misschien je terrarium van de onrustige schildpad onderaan wat afdekken, zodat het schildpadje er niet meer door kan kijken. Misschien wordt hij dan al wat rustiger.