BasisinformatieDe persoonNaam: Frederika
Leeftijd: 25
Geslacht: F
De schildpaddenSoort: Agrionemys horsfieldii
Naam: Bowser
Leeftijd: +/- 2 jaar
Geslacht: ?
Gekocht op: 03-06-2011
Foto:
Soort: Geochelone elegans
Naam: Luigi
Leeftijd: Begin 2011 geboren, dus +/- 5 maanden
Geslacht: ?
Gekocht op: 03-07-2011
Soort: Geochelone elegans
Naam: Mario
Leeftijd: Begin 2011 geboren, dus +/- 5 maanden
Geslacht: ?
Gekocht op: 03-07-2011
Foto:
DrijfverenOm eerlijk te zijn heb ik nooit veel met schildpadden gehad. Het was mijn vriend die in zijn jeugd een schildpad als huisdier heeft gehad, altijd een fascinatie voor deze dieren heeft behouden. Een half jaar geleden hebben we samen een huis gekocht en was er ruimte voor een schildpad. Mijn standpunt was dit: mijn vriend mocht er eentje aanschaffen, maar alle kosten en zorg zouden zijn verantwoordelijkheid zijn. Ik zou alleen naar het diertje kijken, maar meer ook niet.
Dit veranderde toen we twee maanden geleden we een bak met waterschildpadjes (geelwangetjes) tegen kwamen in ons lokale tuincentrum. Toen moest ik toegeven dat ze wel heel erg schattig waren en begon mijn obsessie. We zijn daarna op onderzoek gegaan naar de verschillende soorten schildpadden om te kijken welke soort(en) geschikt voor ons zouden kunnen zijn.
De eerste schildpad (Bowser) was een impuls aankoop.
Mea culpa. We waren op dat moment er nog niet eens uit of we een landschildpad of toch waterschildpadden wilden hebben. Het was de bedoeling dat we in die reptielenwinkel alleen zouden kijken naar de landschildpadden, maar uiteindelijk kwamen we met schildpad, tweedehands terrarium, jungle bed bodembedekking (die we de volgende dag weer hadden vervangen voor hennepvezel omdat we toch ongeschikt vonden), en enkele basis benodigdheden weer naar buiten.
Na deze aanschaf zijn we pas echt onderzoek gaan doen, omdat we toch wel een aardige verantwoordelijkheid op onze schouders had genomen en goed voor onze nieuwe aanwinst wilden zorgen. We hebben diverse boeken aangeschaft en fora's doorgespit om ons nieuwe familielid het beste te kunnen geven aan voedsel en huisvesting. Vooral het vinden van onkruiden bleek vrij lastig te zijn. Gemeente Haarlemmermeer is geen goede locatie om auto- en hondvrije onkruid te vinden.
Tijdens het lezen van boeken en forumtopics over al die schildpadden kregen we het gevoel dat één schildpad toch wel erg weinig was. Vooral wanneer deze van de winter (herfst) in winterslaap zal gaan...
Onze tweede en derde schildpad zijn meer doordachte aankopen geweest. We hadden na wat onderzoek een geschikte soort gevonden. De Elegans. Geen winterslaap en wordt niet zo groot als bijvoorbeeld een Carbonaria. Daarna zijn we de huisvesting gaan regelen en op zoek gegaan naar een kweker. Deze huisvesting hebben we ook even laten 'draaien' om te kijken of de juiste temperatuur en luchtvochtigheid werden behaald, vóórdat we de schildpadden gingen ophalen.
Wat kan ik verder nog vertellen... alle schildpadden eten goed en lijken super gezond. Ze zijn ook erg nieuwsgierig en vooral de jonge elegansjes kunnen erg avontuurlijk zijn. We hadden eerst een nepvaren in hun terrarium staan en Luigi klom hier direct in. Om deze reden en door topics op dit forum over elegansen die deze planten gingen eten, hebben we deze varen er snel uitgehaald. Voor meer informatie over de huisvestingen maken ik wel topics aan in de juiste subfora. ;-)