Nu ik er meer en meer over lees merk ik dat veel mensen er verschillende 'werkwijzen' op nahouden. Zo lees ik vaak dat het te droog zijn van een eitje de uitkomst vermoeilijkt (door het verharden van de schaal).
De laatste dagen voor uitkomst word nog Calcium uit de schaal onttrokken, deze is dus in principe broos genoeg.
Wel kan het voorvallen als de lucht in de stoof te droog is dat het
chorionvlies te ver gaat opdrogen en dus taaier word, een probleem die vaak voorkomt in incubators met ventilator, bij deze is de luchtvochigheid moeilijker hoog te houden.
Er mensen die onmiddellijk na het 'pipping' het ei behoorlijk nat spuiten met lauw water, anderen plaatsen het uitkomend ei in een nestje van vochtig keukenpapier en anderen laten het gewoon begaan tot het schildpaddenjong uit het ei is.
Wat is jullie werkwijze? En hoe lang duurt het in jullie ervaring ongeveer tussen de eerste tekenen van uitkomst (pipping) en het volledig uit het ei zijn?
Ik laat alles op z'n beloop, de uitkomst duurt doorgaans 12 a 48 uur hier
Vinden jullie het nuttig om in te grijpen bij moeilijkheden (sommige mensen vinden het een eerste 'selectieproef tot leven) en zoja wanneer grijp je in?
Ikzelf ben niet geneigd om in te grijpen, zie het idd als een eerste selectie.
Wil je dit toch doen (nadat duidelijk is dat het dier niet op eigen kracht het ei van een voldoende groot gat kan voorzien) dan kan je eventueel de bovenste helft van het ei voorzichtig weghalen en het jong in de onderste helft laten rusten in de incubator tot de dooierrest voldoende is opgenomen
Niet elke hatchling is levensvatbaar, best mogelijk dat de volgende uitkomsten probleemloos verlopen .