Ik dacht dus ook ik vul de bak tot 45 cm, maar dit werd mij afgeraden door Rein die de schildpadden heeft. Dit omdat de lamp er nog boven moet. De eerste jaren zou ik zelfs de waterstand op 20 a 25cm moeten zetten en pas later op 30 max.
Nu had ik zelf bedacht om een klemspot erop te zetten en de stand op 45 maar dit is dus de reden om het niet te doen. Maar ik heb nog niets gedaan dus alle info en jullie ervaringen zijn erg welkom.
Chrysemys op max 30 cm waterdiepte?
Nou heb ik deze soort(en) niet, maar ik had toch wel verwacht dat deze dieren meer zwemruimte zouden waarderen.. 't zijn goede zwemmers, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Ik wil "Rein" zijn adviezen niet in twijfel trekken, maar begrijp ze persoonlijk niet.
Misschien dat de specialisten hier kunnen uitleggen
waarom een soort als Chrysemys picta belli beter niet dieper water kan krijgen dan 30 cm...
Heb zojuist diverse caresheets even gescant.. Kan in enkele Nederlandstalige niets vinden over waterdiepte.
Een Engelstalige caresheet zegt zelfs dit:
All Painted turtles are excellent swimmers so water depth is not as critical a factor as they get older.. A depth of 10 inches up to 30 inches (20 cm to 60 cm) would be fine for turtles between 4 inches (10 cm) and adult size which can reach 8 inches (20 cm)..
Volwassen dieren zijn dus uitstekende zwemmers, die zonder problemen dieptes tot 60 cm kunnen hebben.
Je zou je aquarium dus veel optimaler kunnen benutten als je het mij vraagt.
Als je het zandeiland "buiten" het aquarium laat;
separate bak met zand tegen de zijkant van je aquarium aan, waarbij de bovenzijde van de zandbak gelijk is aan de bovenzijde van je aquarium. Zorgen voor opstaande randen rondom, zodat de diertjes er niet overheen omlaag kunnen vallen. Op die manier benut je de capaciteit voor je aquarium maximaal t.b.v. het zwemmen.. en heb je meer vrijheid m.b.t. het monteren van je warmtelamp boven het eiland. Loopplankje aan de binnenzijde van je aquarium fungeert dan als opstapje naar het eiland. De onhandige zware lichtkap heb je dan niet meer nodig.
Voor verlichting boven het waterdeel zou je kunnen denken aan een "zwevende" TL armatuur. Die zijn in enkele & dubbele uitvoering bij diverse bouwmarkten te bestellen in diverse lengtes. Montage middels subtiele kettinkjes aan je plafond. Hoogte van de TL-bak is daardoor naar eigen behoefte aan te passen. TL's vervangen is ook zeer eenvoudig, aangezien de armatuur "vrij" hangt.
Als ik me niet vergis moeten picta belli's wel wat bijverwarmd worden.
Je zou kunnen kiezen om driekwart van de bovenzijde van je aquarium af te dekken met plexiglas.. dit om te zorgen dat de lucht boven het water niet kouder wordt dan de watertemperatuur zelf. Is dit wel het geval, dan kunnen ze hier verkoudheid/longontsteking krijgen. Nadeel van het ontbreken van een gesloten kap boven het aquarium is de afkoeling. Bij soorten die op kamertemperatuur niet echt een issue.. bij dieren die waterverwarming hebben wel iets om rekening mee te houden.