Hallo,
Mijn schildpad (Gust, testudo hermanni boettgerri, nk 2006) zou dit jaar voor het eerst "winterslapen". Voor mij geen probleem, ik heb
alles in gereedheid gebracht. D.w.z. een hok in de tuin met verwarming (ingesteld op min. 7 graden), de ondergrond (rivierzand gemengd met humus), badjes genomen. Hij graaft zich echter helemaal niet in, hij zit steeds op dezelfde plaats en.....dat is het dan. Nu is het wel zo dat het in mijn hok momenteel 12 a13 graden is, is dit te warm? Ondertussen heb ik al vernomen dat niet elke schildpad onder de grond gaat, of sommige slechts gedeeltelijk.
Het niet ingraven, samen met de bekende "jezushouding" (gestrekt houden van voor en achterpoten bij het optillen) is vermoedelijk het gevolg van kunstmatig incuberen, één van de "veranderende" eigenschappen in gevangenschap, dit schijnt na elke generatie erger te worden...het percentage van dergelijke dieren word hoger. Een punt waarom F2 , F3 dieren moeilijker buiten te overwinteren zijn !
Je kan het dier zelf ingraven, maar dieren van 2006 buiten laten overwinteren vind ik persoonlijk risicovol, de winters duren hier simpelweg te lang en zijn te wisselvallig...12 a 13°C is te warm maar de temperatuur zal de komende tijd vanzelfsprekend gaan dalen.
Houd de zachte temperatuur te lang aan kunnen de dieren echter teveel gaan afvallen, toch één van de nadelen van (min of meer ongecontroleerd) buiten overwinteren...
Ook het wegen tijdens de winterslaap lijkt mij vrij ingewikkeld, sommige dieren zijn dus echt wel diep weggedoken moet men die dan opgraven en daarna weer ingraven? Lijkt me vrij onlogisch.
Wil je op zeker spelen dan zou ik de dieren toch elke maand eens bovenhalen om te wegen.
Ik zou de winterslaap beperken tot 3 maanden.
Mijn probleem dus: Kan een schildpad überhaupt "winterslapen" bovengronds?
Nee, zo vriezen ze zeker dood