Skip
Dipsochelys dussumieri
Offline
Netherlands
Berichten: 2824
|
|
« Gepost op: 17 Juli 2009, 15:29:21 » |
Hier een stukje tekst over mijn ervaring met/mening over het houden en verzorgen van Kinosternon subrubrum subrubrum (BELANGRIJK: dit is puur en alleen mijn ervaring met/mening over deze soort; er zijn meerdere manieren om goed voor een diersoort te zorgen).
Kinosternon subrubrum subrubrum is een zeer mooie, kleinblijvende soort. Ze worden maximaal zo'n 7,5-10 cm groot en zijn hierdoor geschikt voor mensen die weinig ruimte tot hun beschikking hebben. Een 80 cm aquarium voldoet prima. Groter mag natuurlijk altijd.
Het water hoeft niet verwarmd (kamertemperatuur is voldoende); wel stellen sommige (jonge) dieren van deze soort het op prijs om te kunnen zonnen. Een zonneplek, waarop het ca. 35 graden wordt zullen ze dan ook zeker waarderen.
Verder kan het aquarium van deze modderschildpad mooi ingericht worden. Stukken kienhout en waterplanten komen zeker tot hun recht aangezien de meeste modderschildpadden de planten niet zullen slopen zoals de bekende Trachemys soorten. Eens in de zoveel tijd zullen de planten misschien vervangen moeten worden of opnieuw moeten worden ingegraven, maar over het algemeen laten ze de inrichting redelijk met rust.
Over modderschildpadden wordt vaak gezegd dat ze niet (goed) kunnen zwemmen. Dit is niet helemaal waar. Ze zwemmen niet zo goed (vloeiend) als bijvoorbeeld een Trachemys of een Emydura, maar ze kunnen zeker wel in dieper water gehouden worden. Als ze maar een soort weggetje naar boven hebben en 'lopend' het wateroppervlak kunnen bereiken. Bijvoorbeeld door een stuk kienhout. Als er te veel inspanning geleverd moet worden, bestaat het gevaar van verdrinking. De stukken kienhout dienen gelijk als schuilplaats.
Jonge dieren doen het prima in een waterstand van 10 cm. Wederom moet ook hier voldoende gelegenheid zijn om 'lopend' het wateroppervlak te bereiken. Ook moet er voor gewaakt worden dat de dieren nergens klem kunnen komen te zitten; i.v.m. verdrinkingsgevaar.
Om legnood te voorkomen en/of om met de dieren te kweken, hebben volwassen vrouwen een zandeiland nodig voor het leggen van eieren.
Kinosternon zijn hoofdzakelijk vleeseters. Sommige dieren willen weleens wat plantaardige voeding opnemen. Geschikte voeding: regenwormen, pissebedden, muggenlarven, guppen, kattenbrokken, schildpadden sticks, (water)slakken, waterpest enz. Kinosternon hebben snel last van overgewicht. Daarom is het verstandig niet te vaak en niet te veel te voeren. Zelf voer ik mijn dieren 2x per week (ook de jonge dieren). Naast het vaste dieet moeten Kinosternon altijd een stuk sepia en/of eierschaal tot hun beschikking hebben. Dit, voor de kalkbehoefte.
Het karakter van Kinosternon is over het algemeen niet zo subtiel. Wanneer men meerdere Kinosternon soorten of schildpadden van dezelfde Kinosternon soort in gevangenschap bij elkaar huisvest, is er de kans dat er gevochten wordt (natuurlijk kan het ook gewoon goed blijven gaan). Zeker wanneer men mannelijke exemplaren samenhoudt, kan er gevochten worden tot de dood er op volgt. De dieren kunnen vaak prima omgaan met schildpadden van een ander geslacht (andere soort), die dezelfde verzorgingseisen hebben. Zo kan bijvoorbeeld Sternotherus minor goed samen met Kinosternon baurii gehouden worden. Houd wel in het achterhoofd dat (water)schildpadden solitaire dieren zijn en er altijd een kans is dat het fout gaat.
Conclusie; Kinosternon subrubrum subrubrum is een leuke schildpaddensoort, die mooi is om te zien, maar die ook 'handig' is qua formaat.
|