Da's een mooi prijsje en een nobele actie!
In mijn bak zit de inlaat (met korfje) aan de rechterkant achter de achterwand. Op die plaats zit een opening met gaas in de achterwand, dus grof materiaal wordt voor de achterwand/pomp al voorgefilterd. De uitlaat is een buis met gaatjes die ik aan de andere kant van de bak horizontaal net onder het wateroppervlakte heb geplaatst. De gaatjes 'wijzen' naar rechtsonderen.
Mijn ervaring is dat als je een bak met planten of bijvoorbeeld een groot stuk kienhout hebt, er sowieso veel waterbeweging/stroming tegengehouden wordt. Dan is het om het even waar je de in-en uitlaat plaatst. Wel ff een kanttekening; je moet de uitlaat niet op de inlaat richten, dan laat je feitelijk een groot deel van je filtercapaciteit onbenut.
In een bak met veel planten en hout, dus met veel schuilplaatsen, gaat veel (grover) vuil tussen de planten en plantenwortels en onder het kienhout zitten. Dat is niet te voorkomen en vind ik ook niet erg; het voorkomt dat het filter snel met allerlei onverteerbare dingen vol komt te zitten. Voor zover die zwaardere dingen het filter al bereiken. Algen, onverteerde stukken slakkenhuisjes en eierschil kan je dan met zo'n 'stofzuiger', met de hand of met een schepnetje verwijderen.
Een bak voor een geelwang zal 'kaler' zijn, dus de stroming van het water zal minder geblokkeerd worden. Ook in dat geval zal de plek van in- en uitlaat niet heel veel uitmaken als je maar zorgt dat het water een 'ronddraaiende' beweging krijgt in de bak vermoed ik. Beweging van vissen en schildpad zullen (net als in 'vollere' bakken) trouwens ook helpen om vuil in beweging te krijgen; kijk maar eens wat er gebeurt als de baurii door het water struint.
Ergo; als je het mij vraagt, maakt het niet heel veel uit hoe-wat-waar, als je maar zorgt dat de in en uitlaat niet naar elkaar gericht zijn er er als basis een soort ronddraaiende beweging van het water gecreƫerd wordt. Belangrijkste taak van een filter is fijn materiaal en onzichtbare gifstoffen filteren en dat doet 'ie met hulp van de dieren sowieso.
Iets heel anders. Je hebt guppen in de bak, dat zijn goede opruimers. Ik zou ook serieus gaan nadenken of je geen garnaaltjes in de bak zou gaan houden. Mijn ervaring is heel positief; ze eten veel vuil op, ook schildpaddenpoep. Ze zijn naast een nuttige ook een kleurige aanvulling en erg leuk om naar te kijken. Een aantal dwerggarnalensoorten zijn makkelijk te houden, (stellen weinig eisen aan waterwaarden), kweken snel en zijn goedkoop in de aanschaf.