Deze voormiddag ben ik dus langsgeweest in de Universitaire Veeartsenschool in Merelbeke - afdeling bijzondere dieren. Het dier werd uitgebreid onderzocht door drie dierenartsen (twee stagairs ... bloedmooie dames nota béné
) en een jonge dierenarts gespecialiseerd in reptielen. Joviale kerel met kennis van zaken ...
Het was dus geen zaadje of vuiltje in het oog van mijn Griekje, maar een soort van etter bolletje, een verzwering. Er zijn twee mogelijkse oorzaken:
- ofwel heeft het dier zich tijdens het ingraven gekwetst, met als gevolg een
ontsteking op het oogwondje,
- ofwel is de ontsteking afkomstig van een
bacteriële infectie.
Gezien de oorzaak dus tweeledig is en niet met zekerheid uit te maken is hoe het wondje op het oogvlies is gekomen, werd de behandeling in twee delen opgesplitst.
Dus het Griekje kreeg een
inspuiting antibiotica in de voorpoot ... dit voor de mogelijkse infectie.
Daarnaast moest het oogje een paar dagen behandeld worden met
oogzalf: terramycine.
Drie maal daags een beetje zalf in het oogje mikken ... Simpel gezegd, maar het diertje heeft veel kracht en laat zich niet zo simpel doen. Dus is altijd een heel gedoe en gefriemel om de zalf netjes te kunnen aanbrengen.
Dus de diagnose is echt heel onschuldig, maar een groot nadeel is dat het dier al enkele dagen, weken, in winterslaap voorbereiding was.
Nu moet ik m'n Griekje zeker twee weken binnen houden. En er zijn volgens de arts drie scenario's:
Scenario 1:
Als ik het dier binnen hou in een bak op normale kamertemperatuur, kan het zijn dat het dier terug gaat eten. Tot dusver alles o.k., maar dan moet ik bij volledige genezing wel het dier terug voorbereiden op een winterslaap ... Dus met andere woorden, ik moet er zeker van zijn dat door middel van warme baden, enkele dagen aan een stuk, het darmgestel volledig leeg is en tevens moet ik de temperatuur geleidelijk aan af bouwen.
Tja, deze middag was de Griek al wat aan het eten, dus dat zit goed
.
Scenario 2:
De schildpad eet dagen niet en er is geen verbetering van het oog. Dan mag de schildpad niet in winterslaap en dienen er verdere onderzoeken te gebeuren. Dit zou zowat het slechtst denkbare scenario zijn volgens de DA
.
Scenario 3:
De schildpad reageert goed op de behandeling, eet daarbij goed, maar aangezien ze zeker twee weken binnen moet blijven, bestaat de kans dat het dier niet meer in winterslaap wil
.
De dierenarts raadde me aan om het dier gewoon een winterslaap te laten overslaan. Hij vond dat het veiligste. Tja, dan moet ik vlug aan de slag om een binnen terrarium te bouwen voor m'n 10-jaar oude Griekje.
Naast het oogletsel werd de schildpad gezond bevonden. Een schoonheidswedstrijd zal het dier nooit winnen, gezien het schild niet perfect symmetrisch is en het dier al van bij de geboorte een lichte onderbeet heeft. Maar het is gezond, sterk, levenslustig en actief. Het dier werd gewogen en bij een lengte van 12 cm weegt het 750 gram.
Daarnaast hebben we wel drie kwartier gepraat over voeding, suplementen, U.V. licht, calcium, ontwormen, diverse soorten schildpadden, enz. enz.
Ik ben echt super tevreden over de behandeling van het diertje, over de uitgebreide info die ik daar verkregen heb, de vriendelijke ontvangst, ... kortom, ik heb er een goed gevoel bij.
Hopelijk geneest het dier vlug en ik zal de search functie eens raadplegen of het al dan niet interessant zou zijn om het dier in mijn kelder te laten overwinteren. Maar ik denk dat de temperatuur daarvoor wat aan de hoge kant is: zo een constante 12 graden ...
De consultatie betaalde ik 21 euro, de oogzalf net geen 4 euro. Dus niet duur voor een uitgebreid onderzoek door dierenartsen die gespecialiseerd zijn in reptielen. Tja, ik maak me net de bedenking dat de gezondheid en de genezing van m'n dier(en) veel meer waard is dan enkele consultaties bij de DA. Is ook meer dan logisch meen ik ..
De Dieren Artsenschool in Merelbeke is wat mij betreft echt wel een aanrader
.
Hopelijk geneest m'n Griekje snel!