Hallo iedereen,
Gisteren bij mijn dierenarts geweest om meer uitleg te krijgen over mijn - in april - overleden Moorse landschildpad Testudo Graeca Ibera man met bultvorming.
Na lijkschouwing in de dierenfaculteit te Merelbeke werden bij mijn Iberaman geen ernstige sporen gevonden die de oorzaak kon aangeven van het plots overlijden. Geen TBC of Herpesbesmetting want mijn landschildpad was vrij van deze symptomen. Herpes kan men reeds uitwendig waarnemen bij een besmet landschildpad, te zien aan het wit beslag op de tong. TBC is enkel waarneembaar door een lijkschouwing uit te voeren waarbij de lever wordt onderzocht. Ook is geweten dat schildpadden die drager zijn van TBC mensen kunnen verwonden door te krabben met hun poten op de arm of andere delen van het menselijk lichaam. Wanneer dit gebeurt en die persoon laat een HIV-test doen, dan tekent men héél vaak positief aan in het resultaat van het onderzoek. Schildpadden kunnen blijkbaar op deze manier HIV overbrengen op mensen. Je kan het een beetje vergelijken met de groene meerkat of primaten, ook die kunnen door te krabben of te bijten HIV doorgeven, zelfs aan mensen dus.
Vermoedelijk is mijn Testudo Graeca Ibera man een natuurlijke dood gestorven, drie weken na de winterslaap.
Er waren tijdens het onderzoek geen giftige stoffen of elementen aanwezig die konden weergeven dat het dier met nog ontlasting in de darmen zo zijn winterslaap is begonnen en bij het ontwaken in de vroege lente van April, de giftige stoffen het lichaam van het dier heeft aangevallen.
Het patologisch onderzoek is uitgevoerd door leerlingen en de professor van de dierenfaculteit in Merelbeke.
Dit in het kader van hun studie en opleiding.
Aangezien ik ermee instemde om op mijn landschildpad een lijkschouwing te doen in functie van hun lessenpakket, heb ik ook geen onkosten aangerekend gekregen voor de uitvoering van dit onderzoek.
Wat mijn dierenarts wel kon meegeven is dat tijdens de periode dat mijn landschildpad voor onderzoek werd binnengebracht, er nog enkele andere "net" overleden landschildpadden van winkels in België terzelfdertijd voor pathologisch onderzoek door leerlingen werden onderzocht.
Uit enkele onderzoeken bleek er wel degelijk sprake te zijn van TBC besmetting.
Vandaar dan ook de onzekerheid van mijn dierenarts eerder deze week over het feit dat hij niet zeker wist of mijn schildpad ook besmet was met TBC of niet. Gelukkig niet dus !!!!
Weerom kan men hier een discussiepunt openen met de vraagbaken ; betreft het hier om schildpadden van Farmbreed, wildvang, ... ?
Voor velen onder ons een vraag, voor bepaalde winkeliers een weet !!!!
Groetjes, en nogmaals bedankt voor jullie medeleven en bezorgdheid !!!! ser
greeny