Nou ze zat vandaag onder het mineralenpoeder dus ging haar bek even schoonmaken en toen maakte ze dat geluidje weer.
Dus ik ga er dan vanuit dat ze dat doet omdat ze er geen zin in heeft.
Dit geeft wellicht met de ademhaling te maken, als het dier poten en kop intrekt word de lucht uit de longen geperst, even citeren:
Zoogdieren, vogels en zelfs andere reptielen kunnen lucht opnemen door de borstkas uit te zetten, maar schildpadden moeten een andere methode toepassen, omdat hun ribben deel uitmaken van het rugschild en hun pantser stijf is.
Schildpadden ademen met behulp van twee spieren, die naast de gewrichtsholten van de achterpoten, onder de vitale organen liggen.
Wanneer deze uitzetten, kan er lucht in de longen stromen, ongeveer op dezelfde manier als het middenrif bij zoogdieren werkt.
Voor het uitademen gebruiken schildpadden een derde, complexe spier, die de vitale organen tegen de longen drukt, zodat de lucht eruit wordt geperst.
Een schildpad moet echter nog andere methoden kunnen toepassen om te ademen, want als hij zich bedreigd voelt en kop en poten intrekt, wordt de lucht uit zijn longen geperst (wat soms met een sissend geluid gepaard gaat, dat veel mensen ten onrechte als vijandig opvatten). Als het lang duurt voordat het gevaar geweken is, moet de schildpad in leven kunnen blijven terwijl er haast geen lucht meer in de longen zit.
En wat te denken van schildpadden die lang in het water liggen ?
Zoals blijkt, hebben schildpadden andere, minder opvallende manieren om zuurstof in te nemen.
Sommige waterschildpadden kunnen hun bek als een soort kieuw gebruiken ; ze snuiven water op, halen er zuurstof uit en laten deze dan weer uit hun neusgaten stromen.
Weekschildpadden kunnen bvb ook door de huid heen zuurstof opnemen en sommige waterschildpadden krijgen zuurstof via dunne blazen bij de anale opening.
Je zou kunnen denken dat een schildpad op deze alternatieve manieren weinig zuurstof binnenkrijgt en wellicht is die indruk juist. Maar schildpadden hebben niet zoveel zuurstof nodig als andere dieren.
Dit heeft minder te maken met het niveau van hun activiteit (het is een vergissing te denken dat schildpadden lethargisch en traag zijn) dan de manier waarop hun lichaam functioneert.
De meeste dieren waaronder de mens, moeten als ze hun adem inhouden op een gegeven moment weer gaan ademen; niet zozeer omdat ze een tekort aan zuurstof krijgen als wel omdat ze de accumulatie van kooldioxide in hun longen niet verdragen.
Schildpadden daarentegen zijn bestand tegen een hoog gehalte aan kooldioxide, waardoor ze langer in leven kunnen blijven zonder te ademen.
Bovendien gaat het hart van een schildpad langzamer kloppen wanner ze duiken, zodat ze minder zuurstof nodig hebben.
Hierdoor zijn schildpadden in staat om verscheidene dagen onder water te blijven zonder op de voor hen normale manier te ademen.
Dus ik ga er dan vanuit dat ze dat doet omdat ze er geen zin in heeft.
Het dier geeft eerder schrik, "schoonmaken" hoeft in de meeste gevallen niet, dit laat je dus best achterwege .