SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172832 aantal berichten in 14135 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: Te veel aan supplementen?  (gelezen 5724 keer)
ArjanCoenen
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 244


WWW
« Gepost op: 5 April 2011, 07:58:15 »

Op de landdag heb ik een tweetal magazines gekocht met artikelen over pardalis (Draco en Marginata res.)
In een van die twee werd diep ingegaan op de natuurlijke habitats met als conclusie dat het erg lastig is om te bepalen hoe je geimporteerde of nagekweekte dieren het beste moet houden als je niet weet waar de lijn oorspronkelijk vandaan komt. Logischerwijs zal het makkelijker zijn voor dieren die reeds een aantal generaties in gevangenschap nagekweekt worden, dan kun je gewoon vragen hoe de kweker ze houdt..

Wat ik opmerkelijk vind is dat de auteur waarschuwt voor een overdaad aan voedingssupplementen bij het voeren van dieren in gevangenschap. Zelf had ik verwacht dat er veel gecompenseerd moet worden t.o.v de natuurlijke voeding, maar volgens de auteur is die juist het grootste deel van het jaar erg schraal. Alleen in de regentijd leeft de vegetatie op waardoor het kortstondig veel voedingswaarde heeft, maar de rest van het jaar is het puur vezel met kleine hoeveelheden vitamines en mineralen.
Dat zou volgens hem verklaren dat ze over het algemeen heel veel eten en in heel korte tijd explosief groeien, soms zelfs verdrie-voudigen in gewicht..

Wat vinden jullie?
En zou ik dit exact na moeten bootsen?

Arjan
Gelogd

Cowabunga!
Kenneth
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1488



« Antwoord #1 Gepost op: 5 April 2011, 09:50:48 »

Dit fenomeen mbt voedingswaarde geldt ook voor Mediterrane landschildpadden.

In de lente komen alle onkruiden op; jonge eiwitrijke / vochtige scheuten.
In de zomer is alles relatief droog inderdaad. Hierdoor in verhouding meer ruwe vezels.
In de herfst leeft ook hier de vegetatie nog wat op door de regenbuien.


Ik streef ernaar om dit in gevangenschap zo mogelijk ook na te bootsen.
Na de winterslaap (lees: begin lente) krijgen de dieren een rijk aanbod aan diverse onkruiden / groenten + aanvulling supplementen.

In de zomer zitten mijn dieren in een buitenverblijf.
De gezaaide onkruiden zullen 's zomers redelijk droog staan en deels verleppen. In die periode ga ik ze niet onnodig verwennen en moeten ze het redden met die karige kost.

In het najaar verstrek ik weer "verser / natter / jonger" voer, waarmee ik mijn dieren ook tracht wat extra calorieën mee te geven voor de winterslaap (al vermoed ik dat deze redenering van "aansterken vlak voor de winterslaap" voornamelijk bij mij tussen de oren zit  grijns  ).


Persoonlijk denk ik dat het in geval van S. pardalis zeker niet onverstandig is om de voeding af te stemmen op hetgeen ze in de natuur zouden aantreffen.
Ondanks de mindere variatie die wij kunnen bieden, ben ik er van overtuigd dat onze voeding doorgaans veel te rijk is voor de dieren; vandaar de veelal explosieve groei die we kunnen waarnemen.
We verwennen onze dieren te snel / te veel  knipoog



Edit:
Ik denk trouwens niet dat het per definitie een "teveel aan supplementen" is, maar eerder een "over het algemeen genomen te voedingsrijke kost".
Gelogd

1.2.0 Testudo hermanni boettgeri
NicWill
Algemene moderator
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 3664



« Antwoord #2 Gepost op: 5 April 2011, 14:04:03 »

.
We verwennen onze dieren te snel / te veel  knipoog
Edit:
Ik denk trouwens niet dat het per definitie een "teveel aan supplementen" is, maar eerder een "over het algemeen genomen te voedingsrijke kost".

Hélemaal mee eens !  knipoog

Gelogd
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #3 Gepost op: 5 April 2011, 19:49:44 »

Alleen in de regentijd leeft de vegetatie op waardoor het kortstondig veel voedingswaarde heeft, maar de rest van het jaar is het puur vezel met kleine hoeveelheden vitamines en mineralen.
Met veel voedingswaarde bedoelt men wellicht het hoge eiwitpercentage, dit klopt dus wel,
Eiwitpercentage van jong gras is 23.1 % van hooi is dit 12.4% en van Equifyt senior is dit slechts 7%
Door droging daalt het eiwitpercentage en stijgt het aandeel ruwe vezel. Om die reden zijn hooipellets (mede door de variatie) uitstekend voer die eigenlijk vrijwel permanent ter beschikking mag staan.
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
kurtlippens
Forumbeheerder
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 21709


King of Afrika: Centrochelys sulcata


WWW
« Antwoord #4 Gepost op: 5 April 2011, 19:55:56 »

Wat vinden jullie?
En zou ik dit exact na moeten bootsen?


Bij panterschildpadden is het vezelaanbod belangrijk, een continuiteit van aanvoer is ook noodzakelijk , de peristaltische bewegingen van de darmwand, gestimuleerd door vezelrijk aanbod moeten continu zijn, wat bij langdurig vasten niet het geval is.(in periodes waarbij de temperatuur vertering voldoende toelaat) Dit is erg belangrijk ivm afdrijving van protozoa als flagellaten en ook wormeieren en andere schadelijke parasieten die altijd aanwezig zijn. Ook de reden dus waarom de ontlasting niet verteerde delen moet bevatten, wat bij vastentijden minder het geval is. Ik schaar me wel achter het standpunt van RA Job Stumpel die zelfs meerdere voederbeurten per dag aanbied aan zijn horsfieldii, zei het telkens een minieme hoeveelheid natuurlijk.
Citaat uit "griekse landschildpad" van Holger Vetter:
Het voer moet s'ochtends en in de late namiddag worden gegeven, maar niet in grote hoeveelheden. Het is normaal om ze bij slecht weer eens een dagje te laten vasten. Vastendagen bij mooi weer zijn bij planteneters echter abnormaal

Droge vezelrijke voeding moet tijdens actieve periodes permanent beschikbaar zijn, ook tijdens zogezegde vastendagen, al kan je ook stellen dagen wanneer goed voer ter beschikking staat ipv vastendagen. Voornaamste reden waarom herbivoren, maar ook omnivoren permanent ruwvoer ter beschikking moeten hebben is de activiteit van de darmwand die niet mag afzwakken door geheelonthouding maar juist continue moet zijn door aanbod van vezels onder vorm van droge substantie. Verminderde peristaltische beweging van de darmwand maakt plaats voor protozoa en wormen, vezels moeten dus een permanente afdrijvende functie hebben. Tenzij in perioden van verminderde activiteit van het dier zelf (tragere stofwisseling) dan zijn vastentijden wel aangewezen maar dit wijst zichzelf uit , het dier zal dan immers minder gaan eten.Bei ungunstigen klimatische Bedingungen legen die Tiere dann Ruhephasen mit verminderter Stoffwechselrate ein. Dieser Zustand kann bei Schildkroten-Wildfangen andauern, selbst wenn Umgebungstemperatur, Futtering und Wasserangebot optimiert werden. Deze theorie word ondermeer bevestigd in de dierenkliniek van Merelbeke en geldt ook voor alle andere herbivoren, konijnen moeten bvb ook steeds hooi ter beschikking hebben.
Ernahrung von landschildkroten vermeld het volgende ivm voerderfrequentie:  
Pflanzenfressende Arten bedurfen wahrend der Hauptaktivitatsphase der standigen Verfugbarkeit von Nahrung. Dies bedeutet nicht einen taglich frisch angerichteten und reich bestuckten Futternapf, sondern vielmehr ein regelmabiges Angebot an Rohfaser , etwa Heu oder Stroh, zur freien Verfugung. Landschildkroten sollten entweder in einem Freigehegen auf Nachrungssuche gehen oder im Terrarium auf Heu zuruckgreifen konnen. Auch allesfressenden Arten sollte nach Ansicht der Autorin taglich Nahrung angeboten werden, allerdings auf pflanzlicher Basis
Zowel herbivoren als omnivoren moeten dus altijd vezels ter beschikking hebben in droge vorm.
Equifyt senior is dus perfect (natuurlijk) voer die niet zal leiden tot bultvorming wegens het lage eiwitgehalte en hoge vezelgehalte (+30%)
Toegift van 30g vitamneral dient om het relatief lage calciumgehalte aan te vullen. Vitamineral bestaat voor 33% uit calcium, er word dus 10g calcium aangevuld per kilo droogvoer, berekend in samenspraak met een RA, soms vervang ik vitamineral ook door calciumlactaat (voor, tijdens en na de kweekperiode)
Gelogd

Observatie is de beste leermeester ! www.schildpadden.net
ArjanCoenen
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 244


WWW
« Antwoord #5 Gepost op: 5 April 2011, 20:24:43 »

Tnx mensen!
Erg nuttige info!

In het artikel had de auteur het zelfs over het zacht worden van het plastron en algehele ziektebeelden als er te veel supplementen, rijke voeding en te natte voeding gegeven worden..

Equifyt senior eten ze hier niet heel graag, maar ik moet dat toch meer en anders gaan aanbieden denk ik. En ik lees overal dat er hooi aangeboden wordt aan pardalissen, zou ik daar gewoon alle hooi voor kunnen gebruiken?

Erg interessant dat ik telkens tegen mijn eigen perceptie en aannames aanloop, volgens mij hoeft het allemaal helemaal niet zo lastig te zijn..
Gelogd

Cowabunga!
markooij
crewmember
*****
Offline

Berichten: 9845



« Antwoord #6 Gepost op: 5 April 2011, 23:55:51 »

Wat ik me afvraag is of er niet twee dingen door elkaar gehaald worden qua aanbod van voedsel en de waarde van het voedsel.
Gaan vitamines en mineralen verloren als voedsel gedroogd is volgens mij niet ?
Aanbod zal inderdaad minder gevarieerd zijn in de droge periodes dus ook aanbod van mineralen en vitamines dat is wat anders als wat de auteur beschrijft in mijn optiek.
Wat Kurt beschreef van de eiwitten is misschien wat bedoeld wordt met "rijk" voedsel en dat moet misschien niet teveel gegeven worden althans liefst in periodes waarbij de schildpad zijn actieve periode is en dus metabolisme het hoogst ligt in het jaar ofwel bepaald seizoen.
Belangrijk is dan ook de seizoenen aan te bieden en daarop voedsel aanbod en kwaliteit van versheid aan te passen.

De ziektebeelden zoals genoemt in artikel zijn mogelijk eerder te wijten aan de slechtere conditie van de darm door mogelijk verkeerde voeding.
Dit wat eerder genoemd is misschien te vezel arm was waardoor je een verminderde en dus onvolledige peristaltiek zal krijgen en dus verminderde opname van vitamines en mineralen met de gevolgen van dien zoals genoemd.

De dieren hier hebben de equifit echt moeten "leren" eten en wat me opviel is dat naar mate ze groter werden dit meer gingen waarderen.

Het indrogen van voedsel wat nu te plukken valt zou zoals op de landdag besproken is aan tafel een hele goede optie kunnen zijn voor de zomer straks.
Gelogd
ArjanCoenen
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 244


WWW
« Antwoord #7 Gepost op: 6 April 2011, 08:09:31 »

Wordt aan gewerkt  Knipoog

Het indrogen van voedsel wat nu te plukken valt zou zoals op de landdag besproken is aan tafel een hele goede optie kunnen zijn voor de zomer straks.
Gelogd

Cowabunga!
Pagina's: [1] Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
29 September 2024, 01:33:01

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172832
Totaal aantal topics: 14135
Vandaag Online: 1261
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 1213
Totaal: 1213
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.055 seconden met 26 queries.