Schildpaddenforum.net

TERRAPENE SPP => Ziekten Terrapene spp. => Topic gestart door: Hansm op 28 Juni 2009, 10:53:11Titel: Excessieve bloed calciumverhouding (Hypercalcemia)
Bericht door: Hansm op 28 Juni 2009, 10:53:11
Bedankt Evert Henningheim voor de toestemming van de uitstekende medische artikelen die je geschreven hebt.
Evert heeft de orginele artikelen geschreven voor SDGL Kenniscentrum voor herbivore hagedissen.


Excessieve bloed calciumverhouding (Hypercalcemia)
De oorzaken van een te hoog calciumgehalte in het bloed zijn tamelijk goed vastgesteld bij zowel dieren als bij mensen. Bij reptielen zijn de oorzaken:

Overmatig opname van calcium via het maag darmstelsel
Verhoogde werking van de bijschildklier
Kwaadaardige tumoren die op het beendergestel inwerken
Overmatige werking van de schildklier
Vitamine A en D vergiftiging (vitamine D in hoge dosering zorgt voor het oplossen van bot en een verhoogde opname van calcium via het darmkanaal)
 

Een sterk verhoogde bloed/calciumverhouding veroorzaakt defecten aan het beendergestel, hartaandoeningen, shock, nieraandoeningen en kan bij zeer hoge concentraties de dood tot gevolg hebben. Het zou kunnen dat bot- en hartafwijkingen niet door de eigenaar van een dier worden opgemerkt. In geval van shock en nierfalen is behandeling meestal te laat.

De beste manier om deze problemen te vermijden is om voorzichtig aan te doen met het toedienen van calcium en vloeibare vitamine D3. De veiligste methode om te zorgen dat het dier voldoende vitamine D3 krijgt, is te zorgen voor direct zonicht of kunstmatige UVB straling. Direct zonlicht betekent dat er geen glas tussen mag zitten, net zomin als regulier plexiglas. Er is wel plexiglas in de handel wat UVB straling doorlaat. Calcium dient goed bewaakt te worden en nooit overgedoseerd.